Цацаров: Акцията в Пазарджик беше национално отговорна


Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че категорично одобрява акцията на държавното обвинение, ДАНС и МВР в Пазарджик. Тя е била планирана за продължителен период от време, но за една нощ се е наложило да бъде препланирана, каза пред БНТ Цацаров. "Агентите и следователите, които работиха по случая, убедиха и председателя на ДАНС, и мен, че операцията е наложителна и сега, след като виждам резултатите от разследването, съм убеден, че сме на правилния път.

Независимо, че изтече информация по технически причини, нямаше загуба на доказателствена информация", категоричен е обвинител номер едно. "Извършените от нас действия не са били насочени срещу етническа група, срещу представители на мюсюлманското вероизповедание или каквото и да е друго вероизповедание. Става дума за престъпления и точно затова ние сме длъжни да реагираме.

Мисля, че ние сме реагирали по национално отговорен начин", заяви главният прокурор. Той отбеляза, че пропагандирането на "Ислямска държава" е извършвано по различни начини, като се започва от постоянното носене на символите ѝ на дрехи, шапки, като стикери върху коли, минава през проповеди през интернет и скайп и преки проповеди в джамия, където се призовава към готовност по всяко време, като се заповядва да застанат на страната на каузата на войната.

"Тези неща са установени", подчерта Цацаров. Седем души бяха задържани и обвинени за проповядване на идеите на ИД, както и в престъпления против човечеството. Акцията е проведена няколко седмици по-рано от предвиденото заради грешка на Окръжния съд в Пазарджик. Секретарка е публикувала погрешка разрешението на съда за обиски в домовете на Ахмед Муса Ахмед и сподвижниците му. Така преди седмица агентите щурмуват разследваните за разпространение на радикални идеи.

Ако всичко с "Костинброд" беше една афера, налагаше ли се след това промяна на Изборния кодекс? Той посочи, че в обществото настойчиво се натрапва, че всичко свързано с Костинброд е една афера. "Един виден политик говори за "Костинброд 1" и сравни изчезването на тефтерчето на Филип Златанов с "Костинброд 2", добави Цацаров.

Сотир Цацаров посочи, че Филип Златанов не е обвинен за това че има или няма тефтерче, той е обвинен за действия по преписки. А преписките са там – всяка преписка е била манипулирана, било с бонус, било с бариера пред конкретното лице, съобразно указанията в тефтерчето. Но с или без тефтерчето, преписките са там.

"Публичното мнение мое, ваше или на медиите, че съкращението Д.П. означава Х или че съкращението Ц.Ц. означава Y не е доказателство. Доказателство щеше да бъде признанието на Филип Златанов", каза още главният прокурор.

Що се отнася до натиска върху държавното обвинение, за който вече Цацаров призна преди седмица, днес раздели на две. Публичният натиск не е нещо, от което ние имаме право да се оплакваме – това са изискванията на определени групи от обществото за правомерни дейности. "На мен ми е ясно, че изискванията към нас са високи", каза Цацаров и наблегна на втория вид натиск - политическия натиск, натиска на интереса. Главният прокурор каза, че заинтересовани да няма силна прокуратура са не само политиците, заинтересовани са издатели, бизнесмени и др.

Относно КТБ

Цацаров заяви, че предстои в близките дни длъжностни лица от международна одитна компания, която няма седалище в България, да направят банкова счетоводна експертиза. Той посочи, че много известни лица са взимали пари от банката.

Стрелецът от Лясковец обвинен и за опит за убийство на трима командоси

Предишна новина

Сериен убиец: Полицията помагаше на "Килърите 3"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.