Цацаров атакува в КС отпадането на давността за престъпления на комунизма

Цацаров атакува в КС отпадането на давността за престъпления на комунизма

Прикачени файлове

Атакуваните текстове 

 

§ 2. В чл. 79 ал. 2 се изменя така:

„(2) Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на:

1. престъпления против мира и човечеството;

2. тежки престъпления по глава втора, раздел І, раздел ІІ, раздел ІV и раздел V; глава трета, раздел І, раздел ІІ и раздел ІІІ; глава единадесета, раздел ІІІ от особената част на Наказателния кодекс, извършени в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции.“

§ 35. Параграф 2 се прилага и по отношение на престъпленията, за които давностните срокове вече са изтекли.

§ 36. Наказателните дела за престъпления по § 2, които са прекратени поради изтекла давност, се възобновяват с влизането в сила на този закон.

Премахването на давността за преследването някои престъпления, извършени от висши функционери на БКП от 1944 г. до 1989 г., с изменения в Наказателния кодекс (НК) в сила от края на септември, погазва основни конституционни принципи. Това заявява главният прокурор Сотир Цацаров до Конституционния съд (КС) и настоява за отмяната на три параграфа от последния ЗИД на НК.

С атакуваните от Цацаров норми (виж карето) освен, че отпада давността, се регламентира, че новото правило се прилага за престъпления, за които тя вече е изтекла. Нещо повече – предвижда се делата, които са прекратени, заради изтекла давност, да бъдат възобновени с влизането в сила на новите разпоредби, които бяха публикувани в Държавен вестник на 26 септември 2015 г.

В искането си главният прокурор изрежда серия от проблеми, които предизвикват новите текстове. От него става ясно, че освен, че се погазват права и се стига до дискриминация, при прилагането им измененията ще предизвикат пълен хаос.

Главният прокурор първо се спира на противоречието им с чл. 31 от Конституцията, който предвижда, че всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок. И подчертава, че основният закон предвижда, че по давност не се погасяват преследването и наказването само на престъпления против мира и човечеството.

"Всяка законова разпоредба, с която дадено престъпление, различно от престъпленията против мира и човечеството, престане да бъде обвързано с какъвто и да е давностен срок за реализиране на наказателна отговорност, се явява противоконституционна", заявява Цацаров. И обяснява, че законодателят е можел да увеличи давността, но не и да я премахва.

В искането се изтъква и противоречие с прогласения в чл. 4 от Конституцията принцип на правовата държава. Той изисква законодателят да бъде последователен и предвидим и да не се допуска създаването на взаимоизключваща се правна уредба. Според главния прокурор обаче с трите параграфа от последния ЗИД на НК се е случило точно това.

Той подробно разяснява основни принципи относно давността. Първо се спира на този, че отказът от нея може да направи само лицето, обект на наказателно преследване. А сега се предвижда вече прекратени дела да бъдат възобновени по силата на закона. "Това създава опасност за доверието в българското право и стабилността на законовата уредба у нас", твърди Цацаров.

След това посочва, че новите текстове влизат в противоречие с чл. 2 от НК и правилото за приложението на по-благоприятния за дееца закон. "Разпоредбата на чл. 2 НК е приложима за посочените в §2 престъпления ЗИДНК. Неограничената с изрична норма възможност да се извърши позоваване на принципа на действие на стария по-благоприятен закон, който вече е довел до предпоставките по чл. 24 ал. 1, изр. 1, пр.2 НПК, вр. с чл. 80 НК, би предизвикала блокиране на прилагането на §35 и §36 ПЗРИДНК. Следователно, налице са взаимоизключващи се разпоредби в един и същ нормативен акт, което е ярко противоречие с принципа на правовата държава", заявява главният прокурор.

Освен това, според него, кръгът от субектите, спрямо които ще се прилага правилото за изключена давност, не е ясно определен. Първо не е ясно какво значи "членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции". Освен това възниква проблем и от факта, че е записано, че тези ръководни кадри на БКП са извършили престъпленията от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., а Българската работническа партия (комунисти) се прекръства на БКП чак през 1948 г.

Според Цацаров в противоречие с принципа на правната сигурност в НК се въвеждат процесуални норми. Към това се добавя и пълната неразбория от процесуална гледна точка, при приложението на новите норми, която той обрисува в искането - кой и по какъв ред ще извърши възобновяването.

Главният прокурор посочва още, че с атакуваните от него параграфи в ЗИД на НК се стига до дискриминация на политически принцип, която е забранена от Конституцията. В искането си той обяснява, че извършителите на едно и също престъпление ще се третират по различен начин само въз основа на това дали са членове на ръководни органи на БКП или не.

Позовавайки се на чл. 5 ал. 3 от Конституцията, на Международния пакт за граждански и политически права (МПГПП) и на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС) главният прокурор посочва, че е недопустимо обратно действие на закон, с който се установява състав на престъпление или се увеличават наказанието и другите санкционни последици.

"Конституционният съд последователно е приемал, че не е допустимо да се придава обратно действие на какъвто и да е закон, с който се отнемат придобити права и е излагал принципни съображения, че не може да се влошава положението на наказателноотговорните лица и че правилото за неретроактивност на правните норми трябва да се прилага във всички случаи, когато се цели с нови норми засягане на права или създаване на задължения за минало време", пише в искането. 

КС образува дело по искането на Цацаров, а за докладчик е посочена Мариана Карагьозова. 

Двете колегии на ВСС да бъдат запълнени с нови членове, избрани по новите правила

Предишна новина

Бивш земеделски шеф във Видин продавал земи на безценица

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 16
  синьото паве | нерегистриран
  2
  0

  Честито Рождество Христово! Пожелавам на всички родени демократи недоверчиво притвотворени уши,очи и наострен Разум.Тогава ще разберете, че над Отечеството ни тегне все още член 1-ви (нелегален).За нас не важи нито "Декларацията за правата", нито някаква си коституция. И за тях не важат, но важи списъкът на червените правоимащи.

  Обнадежден,че за пръв имаше излъчване на избора на новия гл.прокурор,реших да чуя само едно най-важно нещо - самосезиране!Ядец. На нас с Вас ни забраняват да сизираме, следователно нямаме право на слово. Свобода за плямпане все още имаме, така че използвайте гювеча. Свобода за работа нямаме, за пътуване, за адвокат, за лечение също. Хем ни взеха парите и за гробищата, хем не сме в тяхните списъци. Е, и ние сме в списъци. На неблагонадежните. Надявате се, че все пак някак ще се промъкнем,че ще протестираме?Не забравяйте "протестнамрежа", "контрапротестите".

  Оръжието на червените е безотказно - инфилтрация. Избиха "горяните" до крак. Сега чакам НЛО да ни зароби. Имам обаче едно лекарство: съвсем леко, но продължително се чукам по главата с павето. Тайната на успеха е в мантрата "главо, главооо" без прекъсване един час. После половин час съм като надрусан. Опитайте и ми благодарете.

 2. 15
  | нерегистриран
  2
  -3

  Слава! Вечна слава на всички БКП-та по всички земни кълбета! БЕ-КА-ПЕ! БЕ-КА ПЕ! ЦА-ЦА-РОВ! ЦА-ЦА-РОВ!

 3. 14
  петата колона на Русия | нерегистриран
  8
  -5

  Агентурата на КГБ в България се раздвижи.Голямо слугуване ще пада. давността за престъпленията по глава първа обаче надхвърля и най-дългите мандати...

 4. 13
  Мечо Пух | нерегистриран
  5
  -5
  До коментар #6 от "Гола под тога | нерегистриран":
  Докато вие колите прасето, Цацаров и прокурорите се трудят. Няма Коледа, няма Нова година. Прокуратурата работи!  Цаци е Моби Дик!

 5. 12
  правилно | нерегистриран
  9
  -1
  До коментар #11 от "❤️❤️❤️ | нерегистриран":
  Цацаров се е престарал. Законът е добър, това да си комунист също е престъпление срещу мира и човечеството и не трябва да има давност за него.

  В България комунисти не е имало и няма. Имало е селски тарикати, които са се пребоядисвали според обстановката за да ползват облаги, които им е давало членството в някаква си партия, както и да потискат по умните и можещите от тях използвайки репресивния апарат на държавата- ярък примери за това е вихрещият се под различни никове в този форум Кабакчиев. Атакуваните текстове от закона трябва да се приложат към всяка една партия, а не единствено и само към бившата БКП, а къде остават земеделците- нали преди 1989 г. те бяха в управлението, а дейците на ОФ? По едно време трябваше и от тях да се вземат някакви характеристики и така можеха да те загробят, че свят да ти се завие.....

 6. 11
  ❤️❤️❤️ | нерегистриран
  8
  -13

  Цацаров се е престарал. Законът е добър, това да си комунист също е престъпление срещу мира и човечеството и не трябва да има давност за него.

 7. 10
  | нерегистриран
  11
  -5

  Гротеска, ама тъжна !

  С давност, без давност, въпросните дейци, Цацаров, нищо не ги грози с това качество на работа, което титаните на прокуратурата - в центъра и по места, демонстрирате ! Само на "умрели овце", и то чрез районните си прокуратури, нож можете да вадите.

 8. 9
  Последовател | нерегистриран
  7
  -7

  Цацаров е бог!

 9. 8
  | нерегистриран
  16
  -14

  Я, Цацаров можел да свърши и нещо полезно!

 10. 7
  Пример за съществуващи комуни в днешни дни са израелските кибуци | нерегистриран
  7
  -5

  Цацаров атакува в КС отпадането на давността за престъпления на комунизма, според уж престижния юридически сайт "Правен свят". Принципа „грешките са общи, за заслугите индивидуални”, и сега важи с пълна сила. В България и по света никога не е имало общество в комунизъм, а България стигна само до т. нар. развит социализъм, както го наричат на поредния тогавашен конгрес на БКП. В съвременен контекст социолози и политически коментатори използват думата „комунизъм“, за да опишат държавите, контролирани от комунистически партии, без значение от политическата и икономическата система, която те прилагат. Идеологията на комунизма черпи сили от общите нужди на хората, чувството за солидарност и практиките на взаимопомощ помежду им. Кибуците в Израел са добре познат пример за организирани комунални общини под държавна опека с комунистически характер. „Комунизъм” и „живковизъм” – тънката червена линия на разликата ...Държавата България бе обявена официално за социалистическа народна република, която върви по пътя към комунизма. В политически план управлението на НРБ често съвсем погрешно е наричано комунистическо, поради ръководната роля на комунистическата партия.

 11. 6
  Гола под тога | нерегистриран
  17
  -4

  Докато вие колите прасето, Цацаров и прокурорите се трудят. Няма Коледа, няма Нова година. Прокуратурата работи!

 12. 5
  влд | нерегистриран
  18
  0

  "Ееее,най-после България ще се измести от последното място по бедност в Европа"

 13. 4
  знаещ | нерегистриран
  16
  -5

  Да не се притесняват другарите.Докладчикът по делото е последният партиен секретар на юридическия факултет.

 14. 3
  Мечо Пух | нерегистриран
  21
  -6

  Работи Цацата, не е като мен - само да плюска и да лочи.

 15. 2
  Цациииии виж това, сезираме те | нерегистриран
  10
  -4

  http://gospodari.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%B3%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-video89167.html

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.