Цацаров иска имунитета на червения депутат Георги Михайлов и за данъчни престъпления

Цацаров иска имунитета на червения депутат Георги Михайлов и за данъчни престъпления
Депутатът Георги Михайлов от "БСП за България", снимка: БНТ

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира повторно 44-то Народно събрание с искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на народния представител Георги Михайлов от "БСП за България" - за извършено от него данъчно престъпление, съобщиха от държавното обвинение.
 
На 08.11.2018 г. Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на Михайлов за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на "Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания" /"СБАЛХЗ"/ ЕАД,. На 09.11.2018 г. депутатът даде съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него. На 13.11.2018 г. Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за престъпления, извършени от Михайлов, а на 22.11.2018 г. главният прокурор възложи разследването да се проведе от Национална следствена служба.
 
На 26.06.2019 г., под ръководството на Софийска градска прокуратура, следовател от Национална следствена служба е привлякъл като обвиняем народния представител за безстопанственост /престъпление по чл. 219 ал. 4 вр. ал. 1 от НК/ и му взе мярка за неотклонение "гаранция в пари" в размер на 15 000 лв. Наказателната отговорност на Михайлов е ангажирана за това, че в периода 31.07.2015 г. - 18.04.2017 г. в София като длъжностно лице - изпълнителен директор на Хематологията, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието в размер на 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Въпреки задълженията си за законосъобразното управление на финансите на "СБАЛХ" ЕАД по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Закона за лечебните заведения, обвиняемият Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството "Екофарм" ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с "Екофарм" ЕООД. Разследването по досъдебното производство продължава и се събират доказателства и за други престъпни деяния против стопанството/ чл. 219 – 220 НК/.
 
В хода на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление. Те са дали основание на наблюдаващия прокурор при СГП да приеме, че са достатъчни, по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК, за привличане на Георги Михайлов към наказателна отговорност и за престъпление по чл. 255 ал. 1 предл.1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.
 
Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие, на основание чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България, не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл.  255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тълкуването, дадено в Решение № 10 от 27.07.1992г. по к. д. № 13/92г. на Конституционния съд на Република България предпоставя повторното сезиране на Народното събрание, с оглед статута на Георги Михайлов на народен представител.  
 
Пълният текст на искането на главния прокурор е в прикачения файл.
Депутатът не е деклалирал 44 000 лв., които е получил от лихви
 
Народният представител Георги Михайлов е получавал финансови средства - лихви, от търговско дружество по предоставен от него заем за 200 хил. евро през 2013 г. Това съобщи прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата по повод разследването срещу Михайлов за данъчни престъпления.
 
Открити са несъответствия в данъчните декларации на депутата, който се е бил регистрирал като физическо лице по Закона за ДДС. За 2016 г. Михайлов не е декларирал 44 хил. лева получени като лихви от дружеството. Фирмата е декларирала тези средства. Тя е имала отношения със Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, на която Михайлов е бил изпълнителен директор.
 
"След като този човек си е позволил за една от годините въобще да не декларира доходи от лихви, напълно възможно е и през 2013 и 2014 година да е спестил някои обстоятелства", каза още Арнаудова. Напълно е възможно по думите й да се стигне до извода, че престъпленията водят към корупционни практики. Щом прокуратурата получи разрешение за разследване в по-голям период, ще се стигне и до информация за произхода на парите, допълни тя.
 

Още по темата

Постоянен арест за трима лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове в София

Предишна новина

Не са необходими законови промени, позволяващи разследване на Тримата големи

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  0
  0

  Ееее, той и на министъра Ненчев иска имунитета, и като му го дадоха олигофрените какво стана? Съдът взе, че го оправда. Не, че няма за какво да бъде осъден този, ама не за това, за което му беше свален имунитета. Това да искаш имунитета някому, но не за това, за което може да бъде осъден, а за нещо, за което очевидно ще бъде оправдан, ми звучи меко казано като "лично укривателство", ама направено интелигинетно, за да ти ръкопляска "материала".

 2. 3
  Адвокат | нерегистриран
  3
  0

  Какво става с делото на Кудрина?

 3. 2
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 1
  Мирча Кришан, министър на (физ)културата | нерегистриран
  7
  -4

  Обикновен PR. С цел отвличане на вниманието от тоталния провал в борбЪта по високите етажи на онзи над който е само Бог! АМИН

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.