Цацаров, Маринов и Горанов с награди от Ревизоро за принос в борбата с контрабандата

Цацаров, Маринов и Горанов с награди от Ревизоро за принос в борбата с контрабандата
Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на финансите Владислав Горанов посетиха Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, снимки:Канал 3

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на финансите Владислав Горанов се сдобиха със специални награди заради приноса им в борбата със сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор.

Плакетите им бяха връчени в началото на заседанието на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата от нейния председател Емил Димитров-Ревизоро, съобщи Канал 3. Те бяха видимо изненадани от жеста. Мотивите, които Димитров изтъкна, бяха активното и рационално поведение на тримата в борбата срещу това негативно явление, което ощетява държавния бюджет.

"Приемам наградата като знак на уважение към труда на всички наши колеги – прокурори и следователи", заяви главният прокурор Сотир Цацаров. "Ако трябва да бъдем максимално обективни, трябва да кажем добри и положителни думи и за вас, народните представители", отбеляза още той.

Според него след всички операции срещу контрабандата, които бяха проведени от разследващите органи през миналата година и които доведоха до редица повдигнати обвинения, се е стигнало и до повдигането на въпроса за законодателни промени. "Предложение за изменение на чл. 234 на НК – предложение за въвеждане на нови форми на изпълнително деяние, завишаване на наказанията и съпътстващи разпоредби", припомни главният прокурор и подчерта, че промяната е довела до въвеждане на "адекватно на престъпността законодателство".

Сотир Цацаров се аргументира и с официалната статистика за дела на контрабандните цигари на вътрешния ни пазар за първото тримесечие на 2019 година. Според данните става въпрос за 3,8%, което е най-ниската стойност, отчитана у нас досега. Главният прокурор припомни още и за разкритите преди дни нелегални фабрики в две пловдивски села и отбеляза, че в Ръжево Конаре капацитетът на производство е бил 2 тона тютюн на час, а поточната линия в село Труд е правила по 2 хил. цигари на минута.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов отчете, че приходите в бюджета от борбата със сивия сектор са скочили с 50 %. "Приходите в бюджета са се увеличили с 50% или с 14 млрд. лв. на годишна база от 2014 до 2019 г., т.е за времето на един пълен мандат. Със съвместните усилия на всички институции, държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор. Аз не съм сигурен кои са по-големите вреди от този сектор. Защото фискът може да се справи с повече или с по-малко пари, но това, че той нарушава равнопоставеността и конкурентността и произвежда синергия, но в негативна посока, е по-голямата вреда", заяви Горанов и уточни, че финансовото министерство до дни ще обяви мерки за данъчните складове, които ще елиминират напълно човешкия фактор и ще гарантират независим контрол.

Председателят на Бюрото за контрол на СРС иска законодателни промени

Предишна новина

Изправиха пред съда адвокат от Варна за измами за над половин милион

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Отговорче | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от "Въпросче | нерегистриран":
  А награди за СпНС ще има ли?

  Да, като го закрият, ще преназначат всички в МВР - като старши лейтенанти...

 2. 1
  Въпросче | нерегистриран
  3
  -2

  А награди за СпНС ще има ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.