Цацаров нареди проверка на шефа на столичното следствие Петьо Петров

Цацаров нареди проверка на шефа на столичното следствие Петьо Петров
Снимка: БГНЕС

Адвокатът на Златанов: Няма основание за спиране на делото

 

По повод скандала с изчезналите тефтери, адвокатката на Филип Златанов – Ирен Савова разпространи изявление, в което се казва:

Във връзка със зачестилите спекулации, че делото срещу Филип Златанов ще бъде прекратено, се налага да Ви информираме: категорично няма основание делото да бъде прекратено поради кражбата на веществените доказателства, а 
именно "тефтерчетата"!
С оглед на това, че делото в Софийски апелативен съд все още не е приключило и предстои да се разгледа на 20 ноември 2014 г., считаме, че не е редно да се правят внушения и интерпретации по развръзката и бъдещото решение по делото. 
Нека всички ние като граждани на правова държава се отнесем с необходимото уважение и доверие към българския съд! Да осигурим нужното спокойствие, за да може той да произнесе обективно и безпристрастно своята присъда. 

 

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на шефа на следствения отдел на СГП Петьо Петров. Поводът - тази сутрин вещото лице Стефан Бенчев обяви, че следовател от отдела е бил запознат с кражбата на тефтерите на Филип Златанов преди това да стане публично достояние.

След като е подал сигнал на тел.112 и на следващия ден е подал жалба в 6-о РПУ, експертът е имал контакт и със следовател. "Следователят беше в командировка по това време, така че съм контактувал с друг следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Това стана преди да излязат публикациите в медиите", обясни Бенчев пред БНР днес и добави, че само службите, на които е трябвало да предаде документите, са знаели че ги носи.

Заради твърденията му главният прокурор е разпоредил пълна проверка в столичното следствие, която трябва да установи защо ръководителят на столичното следствие Петьо Петров не е уведомил за това прекия си началник - градския прокурор Христо Динов, и главния прокурор.

От прокуратурата съобщиха допълнително, че ще се проверява как се съхраняват и предават документи и вещи за извършване на експертизи, как са предоставени тефтерите на вещото лице, кога са били поискани от него да ги върне в Следствието и кога водещият разследването и наблюдаващият прокурор са узнали за кражбата на бележниците. В хода на проверката ще бъде установен и начинът на съхранение, предаване и пренасяне на документи и вещи, които са доказателства по разследвания.

Иначе експертът обясни и какво е трябвало да изследва по тефтерите, преди те да изчезнат: "Това, което трябваше да се доработи, са въпроси, по които досега не са извършвани изследвания. Първият въпрос, който е най-важният, има вече такива експертизи. Без тефтерчетата може да се отговори на останалите въпроси, ако се извършат изследвания на отделни фрагменти. В публичното пространство, доколкото виждам, има достатъчно фотоснимки. Предполагам, че и прокуратурата може да има снимки на съдържанието на тези бележници, така че може да даде отговор, ако се извърши изследване."

МВР не носи вина

Не прехвърляйте отговорността за изчезването на тефтерите на Филип Златанов върху служителите на МВР. Вещото лице Стефан Бенчев не е уведомил полицията какви точно веществени доказателства са изчезнали. Информацията, която има в МВР е хронологията от началото на седмицата и това, което се е случило като заявление за извършвано посегателство в Шесто РПУ. Всички материали са в прокуратурата. Сега точно тя трябва да говори.

Това заяви тази сутрин вътрешният министър Веселин Вучков по време на парламентарния контрол.

Той изнесе хронологията на събитията през последните седмици около изчезването на тефтерчетата на Златанов.

На 5 ноември в 16.20 часа следобед в оперативната дежурна част се получава обаждане на телефон 112 от Стефан Бенчев, който заявява, че е спукана една от гумите на автомобила му. След това същият е оставил автомобила, паркиран на улицата до автобусна спирка и е отишъл да търси инструмент, за да ремонтира спуканата си гума. След като се върнал е установил, че на задната част на автомобила му липсва чанта с документи и сумата от около 200 лв. На Бенчев е зададен допълнителен въпрос какво точно липсва, на което той казва – 200 лева, лични документи и други. Поканен е в 6 РПУ, за да обясни случилото се. Той казва, че не може да остави колата си със спукана гума и ще дойде на следващия ден. В проведения разговор не се споменава за изчезнали веществени доказателства.

На 6 ноември в Шесто РПУ Бенчев подава писмено заявление, в което посочва, че липсва сумата от 180 лв., тефтери, тип календар, документи, документи за лек автомобил, експертиза на Софийска районна прокуратура и флашка.

На 10 ноември в Шесто РПУ е получен факс от следствения отдел на СГП, с който се иска ксерокопие на преписката, както и справка за извършените до момента оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на извършителя. Във факса не е упомената причината за изискването му и не е посочена никаква допълнителна информация. Исканите документи са предоставени същия ден.

На 11 ноември, при горепосочената кражба, са инкриминирани веществени доказателства по делото. С постановление на СРП е образувано досъдебно производство.

На 12 ноември е получено писмо от СГП, с което са изискани материалите по досъдебното производство. То е занесено на ръка в СГП като при предаването градският прокурор на София Христо Динев устно разпорежда до създаване на вътрешна организация да се преустановят провеждането на всякакви оперативно-издирвателни действия по конкретното досъдебно производство. Към настоящия момент досъдебното производство във връзка с кражбата от автомобила на Бенчев, се намира в СГП, обясни Веселин Вучков.

От там насетне той се информирал от медиите какво се случва около този казус, в МВР информация за случая не постъпвала. Той поясни, че Стефан Бенчев не е служител на МВР, пенсионирал се е през 2007 година.

Депутатите поставиха редица въпроси по повод този казус – дали е имало някакви заявки от прокуратурата към полицията във връзка с разследването на това престъпление, кой е назначил експертизата и защо е избран именно Стефан Бенчев и редица други въпроси, на които вътрешният министър заяви, че исканата информация е в прокуратурата и тя е тази, която трябва да отговори на тези въпроси. Тук Магдалена Ташева ("Атака") каза, че депутатите са отправили покана и към главния прокурор Сотир Цацаров да даде разяснения по случая, но той не се отзовал.

Мая Манолова попита Вучков дали са образувани други наказателни производства, освен това срещу Филип Златанов и дали именно по тези наказателни производства е назначена тази експертиза. Кои лица са били информирани за назначаването на въпросната експертиза на това вещо лице и колко ареста са извършени, за да се покаже, че се търси това тефтерче.

Вътрешният министър напомни на Манолова, че има разделение на властите, има Конституция и редица решения на Конституционния съд и че той няма как да отговори на въпроси, които са от компетентността на други органи.

Добави, че разследването по случая "Златанов" никога не се е водило от разследващ полицай, а от следовател.

"Следствието е извън МВР от 1995 година, следствието е независима структура в независимата съдебна власт. То е част от прокуратурата", каза още Вучков.

По време на изслушването си в парламента, вътрешният министър многократно всъщност каза, че разследването не се е водило никога от МВР.

Атанас Атанасов (РБ) каза, че тефтерите са били съхранявани в каса в ДАНС и е следвало да се покани председателят на агенцията. А Кирил Добрев (БСП) пък, който бе председател на парламентарната комисия в миналото НС, която изследва казуса "Златанов", заяви, че никой друг, освен прокуратурата, не ги е виждал, в комисията работили по ксерокопия и слайдове.

Малко по-късно днес от прокуратурата уточниха, по повод изказването на министър Вучков, че досъдебното производство за кражбата на тефтерите на Златанов е в СРП, а не в СГП. "Прокурор от СРП лично извършва действия по разследването, като са дадени  указания от СГП, поради високия обществен интерес по казуса и при необходимост, в работата да се включи втори наблюдаващ прокурор", се казва още в съобщението.

От прокуратурата уточняват, че дадените от градския прокурор Христо Динев указания на МВР при предаването на материалите са били писмени, а не устни. Динев е указал, че трябва да се "изготви план за разследването" и "в случай на възлагане на отделни действия по разследването на разследващ орган или друг орган да се дадат конкретни указания, за чието изпълнение стриктно да се следи".

От прокуратурата отново повтарят, че изискването на материалите от МВР във връзка с кражбата от една страна е било, за да се изпрати на СРП за разследване, а от друга – за да покажат пред съда, че тефтерите са откраднати.  

Отново потвърждаваме информацията, че кражбата на тефтерите не възпрепятства обвинителната теза, която прокуратурата ще поддържа пред съда, заявяват от прокуратурата.

Още по темата

Народното събрание сне имунитетите на четирима депутати

Предишна новина

За почерковите експертизи и за подводните камъни

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  432 do 345 | нерегистриран
  0
  0

  Tocno za tova e vesho litse toi prosto e perfekten izpalnitel a kolkoto do tefterite te otdavna gi niama tazi piesa sme ia gledali i v drug variant

 2. 12
  | нерегистриран
  0
  -1

  i da e opredelen otnovo ot mitio 6estaka za da tece dalaverata na mafiata

 3. 11
  purata | нерегистриран
  1
  0

  sledvashtia shef shte e mitio ocite ili niakoi ot galevite

 4. 10
  Ахасфер | нерегистриран
  12
  0

  До коментар [#9] от "Мечо Пух":  Съвсем скоро Петьо Петров ще се здобие с паспорт на гражданин на света и що поеме по някоя екзотична дестинация, като Карибите например.  Справка - братя Галеви, въпреки че сестра им още я кара на инжекции в парламента. 5. 9
  Мечо Пух | нерегистриран
  14
  0

  Не пипайте Петьо Петров, че без него няма да ни пуснат в еврозоната.

 6. 8
  | нерегистриран
  15
  -4

  Еврото не го ли избера Цацата?! Хайде стига ни правихте на глупаци, наглеци такива!

 7. 7
  отстрелът започна | нерегистриран
  20
  -2

  Гроздев, Желявска, Еврото. Кой ще е следващият?

 8. 6
  | нерегистриран
  13
  0

  На един конкурс-анулираха работата на кандидат, който отказа да се раздели с чантата си с документи, щото твърдеше, че има документи с гриф-секретно. А тоя спец-нямам думи просто.

 9. 5
  | нерегистриран
  14
  0

  Тоя какъв инструмент е търсил, с крик и ключ 17 или 19 се сменя гума. Стандартно оборудване за всеки автомобил. Сигурно и резервна гума е нямал. Я на едно полиграфче и после при бай Ставри.

 10. 4
  345 | нерегистриран
  19
  -1

  Експерта Бенчев е много съмнителен...първо е ченге,второ е служител на ДС...от където и да го погледнеш...става ясно,че този тип няма как да не е замесен...

 11. 3
  | нерегистриран
  15
  -3

  И Цацаров каза да не се прехвърля вината на прокуратурата, сега и този...Абе, работата е ясна, Цв.Цв. и Б.Б. са ги свили, в съучастие с Р.П. и Д.П. Сега да видим какво ще каже съдът.

 12. 2
  да говорим с имена | нерегистриран
  20
  -1

  Кое длъжностно лице /съдия, прокурор, следовател или разследващ полицай/ назначи тази безумна експертиза, която отвори широко вратата за кражбата? И въпросът е десарят Бенчев виждал ли е някога тефтерите или прие да подаде "кух сигнал", който да легендира липсата им? Много добре ще е добрповолно да мине през полиграфа.

 13. 1
  НЯКОЛКО ЧУДЕНКИ: | нерегистриран
  11
  -2  -1- Ако приемем, че водещият следовател и рефериращият решението Му негов началник са сериозни професионалисти, първата им мисъл би била да възложат въпросната графологична експертиза на Института на МВР, където има щатни (на заплата), административно субординирани и технически най-добре обезпечени експерти, а не на "заработващият" като "свободен от отговорност пенсионер" - 66/67 годишен Стефан Георгиев Бенчев (срещу кеширане от бюджета)!...  ТОЕСТ, тук можем да допуснем наличието на конфликт на интереси и/или изпълнение на разпореждания на "невидимият", ЗАИНТЕРЕСОВАН СЦЕНАРИСТ!...  -2- Ако приемем, че въпросният Бенчев (пенсионирал се в МВР, още през 2007 година) е на минималното, "РЕФЛЕКТОРНО", ниво на служител от МВР - първото нещо, което, той би трябвало да направи, след констатиранане на предпоставката...  (Случайното спукване на гума... Или преднамереното "спукване" на гума, с цел създаването на приемлива легенда за вече липсващите веществени доказателства, по "благовременни" политическа и/или спекулативна причини )  ... ЗА НЕГОВОТО сериозно ЗАКЪСВАНЕ/ ЗАКЪСНЕНИЕ, по пътя, е...

  да "доложи" (да звънне по телефона) на следователят (неговият работодател), който Го очаква в релно време (а не утре или в други ден) с "веществените доказателства" и неовата експертиза!...  -3- Ако приемем, че този, избран експерт е "с всичкият" си, то той, би трябвало да е осмислил вярно и отговорно ПОСЛЕДСТВИЯТА за себе си от всяка ситуация (изчезване; продаване, унищаване, присвояване поради "колекционирска страст" и т.н. случайности / "случайностти"), която предпоставя ЧП, по опазването на веществените доказателства... и съобразно с това... де се САМОСЪХРАНЯВА ("да си слага тенекийка")!...  ТОЕСТ, тук можем да допуснем, че въпросният експерт е предварително, СЕРИОЗНО СТИМУЛИРАН (или спекулативно се е смостимулирал), за да си плюе публично на миналото, настоящето и бъдещето на човек и професионалист!...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.