Цацаров: Паралелният износ на лекарства удря по здравето ни


"Проблемът с паралелния износ на лекарства рефлектира върху здравето на нацията и на българските граждани. Износът на такива лекарства, преопаковането им и недостигането им до болните в здравните заведения излага на риск здравето на пациентите". Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване в комисията за борба със сивата икономика в парламента. 

Според обвинител № 1 се наблюдава стремеж на прехвърляне на абсолютно всички възникнали проблеми по повод отпускане и предписване на лекарствени средства до прокуратурата. Това се правело дори в случаите, в които такива правомощия имат други органи, включително и НЗОК, обясни още главният прокурор.

"Конструкцията на българския закон по отношение на НК и нормативните актове, които определят правомощията на Изпълнителната агенция по лекарствата са предпоставка за всичко, което се случва и е повод да сме тук ", посочи той.

"Паралелният износ на лекарства може да се дължи на паралелен внос или на лекарства, които така или иначе са легално в страната, изписвани по надлежния ред, финансирани от НЗОК и въпреки всичко не са стигнали до крайните потребители", обясни главният прокурор и допълни, че проблемът с паралелния износ на лекарства пряко рефлектира върху здравето на гражданите.

"Вносът на такива лекарства, износът, манипулацията с опаковки, със случаите лекарства напускат болници и да не достигат до пациентите, са на първо място в правомощията на контролните органи", уточни Сотир Цацаров. "Тази дейност, директното като боравене с лекарства, не е престъпление", коментира той. "Това, което може да прави прокуратурата е да търси други престъпления- данъчни, пране на пари, със забележката, че се изисква предварителна престъпна дейност, и митническо престъпление", заяви главният прокурор. "Можем да преследваме само това, което е на основа на данъчно и митническо престъпление или на пране на пари", каза още той.

 

Новите разпоредби в НПК трябва да се отменят възможно най-бързо

Предишна новина

Правната комисия прие закона на ДПС срещу вторичното разграбване на КТБ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.