Цацаров поиска от ДАНС информация за всички имоти и офшорни сметки в чужбина на политиците

Цацаров поиска от ДАНС информация за всички имоти и офшорни сметки в чужбина на политиците
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният прокурор Сотир Цацаров

С писмо до председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев, главният прокурор Сотир Цацаров поиска цялата налична информация, в това число и от финансовото разузнаване, относно недекларираните по съответния ред банкови сметки в чужбина, имоти, участие в офшорки и инвестиции на всички лица, заемащи публични длъжности, както и на поставени или свързани с тях лица, съобщиха от държавното обвинение.

В писмото си Цацаров изисква въпросната информация да му бъде предоставена "без забавяне и с максимална конкретика".

Искането на главния прокурор идва два дни след срещата му с държавния глава Румен Радев, която бе посветена на предстоящата процедура по избор на следващия "обвинител №1". След разкритията за апартаментите на властта, президентът настоя за пълно осветяване и на офшорните сметки на политици, магистрати и други властимащи, които те или свързани с тях лица могат да имат в чужбина. "Защото медийните публикации ги изпревариха по отношение на имотните далавери. Ако сега ги изпреварят и по отношение на сметките, какво правим с тези органи", заяви преди дни Радев, визирайки работата на правоохранителните институции.

Ето и пълния текст на писмото на главния прокурор до председателя на ДАНС:

С цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата, изпратете справка, съдържаща цялата налична в ДАНС информация /вкл. и по линия на финансовото разузнаване/, касаеща лица, заемащи висши публични длъжности относно:

- притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ банкови сметки в чужбина, недекларирани по съответния законов ред;

- притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност, недекларирани по съответния законов ред;

- участие /лично или чрез свързани или подставени лица/ в търговски дружества в чужбина, включително офшорни компании, без това да е декларирано по съответния законов ред;

- извършени /лично или чрез свързани или подставени лица/ разходи и инвестиции в чужбина със средства, недекларирани по съответния законов ред.

Наличната в ДАНС информация следва да бъде представена без забавяне и с максимална конкретика.

Още по темата

Излагат оригинала на Търновската конституция в Агенция "Архиви"

Предишна новина

До 4 години затвор за депутати и министри, изрекли обида или клевета

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  Deja vu | нерегистриран
  7
  0

  Маневри на петия етаж. Белким останем още на власт.

 2. 5
  давайте | нерегистриран
  9
  0

  Ами и доста магистрати от ВКС са със крупни сметки в Австрийски банки.

 3. 4
  Ами | нерегистриран
  10
  -2

  за неговите сметки, информация от данс, кой ще поиска?

 4. 3
  Поручик Ржевски | нерегистриран
  15
  -3

  Цацата първо да изнесе кои прокурори и следователи имат имоти в чужбина.

 5. 1
  Локомотивен машинист | нерегистриран
  16
  -1

  Ще последва челен сблъсък с последици за композицията на ГЕРБ в областта на националната сигурност. Под национална сигурност трябва да се разбира имуществото на Господарите на управленските процеси в чужбина.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.