Цацаров разпореди нападенията над лекари да се разследват приоритетно


Мерките срещу нападенията над медици, които шумно бяха рекламирани след среща на главния прокурор Сотир Цацаров и здравния министър Николай Петров преди месец, трябва да са в действие до 11 септември. Това става ясно от заповед на главния прокурор, разпространена от лекарския съюз. С нея Цацаров възлага на окръжните прокурори и на градския прокурор на София да създадат до въпросната дата организация за "незабавна реакция" на районните прокуратури при такъв род престъпления.

Във всяка районна прокуратура, на чиято територия има лечебни заведения, ще има отговорен за реакция при нападения над лекари. Това може да е районният прокурор или определен от него заместник или прокурор. Той ще трябва да проведе начална координационна среща с управителите/изпълнителните директори на съответните лечебни заведения и началниците на териториалните управления на полицията.

Болничните шефове ще имат "механизъм за незабавно оповестяване" при такива престъпления. Ще се изработи ред за ускорено осигуряване на доказателствени материали от страна на болниците в хода на разследването, както и осигуряване на явяване/призоваване на медицински специалисти чрез ръководителите на лечебните заведения. Такива престъпления ще се разследват приоритетно, "без забавяния и при възможност по реда на бързото производство", разпорежда се още главният прокурор. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на заместник главния прокурор Мария Шишкова.

Заповедта до голяма степен потвърждава, че съществени промени в досегашната практика няма да има. Преди месец главният прокурор обяви, че във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор, който ще отговаря за посегателствата срещу медици. Впоследствие се оказа, че идеята е просто да се раздаде телефонът му на лекарите по места и да се определят конкретни прокурори, които да разследват тези дела. Както "Сега" писа, колкото и приоритетно да се разследват тези престъпления, присъдите най-вероятно ще си останат условни или глоба, тъй като масово медицинската експертиза в тези случаи е, че от нападението няма разстройство на здравето.

Според договорките от срещата мерки трябваше да предприеме и МЗ - да осигури всички линейки с паникбутони, GPS системи и директна гласова връзка с полицията или охранителни фирми. Няма информация какво се прави по този въпрос. Полицията пък трябваше да направи обследване на всички болници, в които има спешни приемни отделения, и да изготви предписания към мениджърите. Според очакванията на Цацаров мерките трябва да дадат първи резултати около 30 ноември.

Втори обвинен за боя в бар "Бикини" излиза от ареста, свидетели получават амнезия

Предишна новина

Мотивите за отнемане на допуска на зам.-шефа на бюрото за подслушване са класифицирана информация

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Спешно,по-спешно , най-спешно. | нерегистриран
    1
    0

    Добре е да се замисли дали да не се даде приоритет и при нападения над магистрати и членове на семействата им , каквито случаи зачестиха напоследък.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.