Цацаров за втори път поиска уволнението на прокурорката от Благоевград Райна Бачева

Цацаров за втори път поиска уволнението на прокурорката от Благоевград Райна Бачева

Главният прокурор Сотир Цацаров за втори път поиска уволнението на Райна Бачева от Районната прокуратура в Благоевград. Четири месеца след като внесе предложение срещу нея да започне дисциплинарно производство, защото опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина ѝ, сега поиска да ѝ бъде наложено най-тежкото наказание заради натиск над служители в охранителна фирма.

И двата случая бяха установени след проверка на инспектората на Върховната касационна прокуратурата, като за първия сигнал подаде шефът на полицията в Благоевград, а за втория се сочи, че идва от гражданин.

Данните, събрани от инспектората, са, че в края на 2013 г. Райна Бачева позвънила на служител в охранителна фирма в Благоевград, представила му се като прокурор Бачева и му разпоредила да се яви при нея незабавно. При явяването на охранителя в кабинета ѝ в РП-Благоевград, поискала от него да ходатайства пред собственика на фирмата да назначи на работа неин приятел.

Мъжът отговорил, че тези решения зависят единствено от собствениците. "Този отговор предизвикал гнева на прокурор Бачева. Със заплашителен и нетърпящ възражения тон тя заявила: "Настоявам този човек да започне работа при вас. Ако трябва ще извикам и шефа ти. Нали знаеш какво работя ? По-добре е да си помагаме. Колелото се върти, сега аз те моля за услуга, но утре може ти да стигнеш до мен. Тогава ще си спомня, че ти, точно ти, не си ми свършил работа, затова по-добре да я свършиш тази работа. Имай предвид, че ние работим с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че ти си на улицата, а не твоите шефове. По залите се срещаме с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че всеки ваш случай първо минава през прокуратурата, за да стигне до съда. Нали знаеш, че от мен зависи дали ще се стигне до съда?", съобщиха от прокуратурата.  

След тази реакция, охранителят обещал, че ще ходатайства за назначаването на приятеля на прокурор Бачева и си тръгнал.

След това в продължение на две седмици тя по три пъти на ден му се обаждала, за да пита какво е направил. Освен това се свързала и с управителя на охранителната фирма, пред когото отново настояла приятелят ѝ да бъде назначен.

Така близкият на обвинителката получил работата. След около година обаче се скарал с Бачева и тя отново се свързала със служител на охранителната фирма. Този път искала бившият ѝ приятел да бъде уволнен. "Аз го назначих, аз ще го махна!", заявила прокурорката. Тези думи изрекла и на шеф от фирмата, когото извикала в кабинета си. Казала му още: "Знаеш какво работя. Колелото се върти. Сега аз имам нужда от теб. Утре ти ще имаш нужда от мен".

Опитът на прокурор Бачева да въздейства и на управителя на охранителната фирма със същото искане се оказал неуспешен. Той прекратил разговора, заявявайки, че това, което иска от него, не може да стане и да престане да му звъни по телефона.

През пролетта на 2015 г. прокурор Бачева отново се обадила на служител на охранителната фирма, на когото пък казала, че вече е възстановила отношенията си с приятеля си. И добавила: ,,Не искам оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин".

"В своята съвкупност, изложените обективни факти сочат за неуместно и непристойно, неподходящо и недостойно поведение, което уронва не само личния авторитет на прокурор Райна Бачева, но съществено накърнява и престижа на съдебната власт. Тези действия представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал.3, т.3 и т.4 от Закона за съдебната власт", твърдят от прокуратурата. 

Още по темата

Съдийската колегия отложи за след седмица "разправата" с Калин Калпакчиев

Предишна новина

Шефката на затворите е освободена - не отговаряла на изискванията за поста

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  *********************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 14
  нов | нерегистриран
  7
  0

  Ами просто това е Бойко с пола и с по-малко власт.За съжаление във всяка една сфера има хора с такъв манталитет,а пожарникарят-слънце го легитимира като напълно допустим и препоръчителен

 3. 13
  Кукиша | нерегистриран
  10
  0

  Егаси, такива реплики има само в романите на М.Пузо!????  Лошото е ,че все повече от гилдията се изживяват като кръстници.

 4. 12
  | нерегистриран
  13
  -1

  До 48 часа ще е подала молба за напускане със съответните заплати обезщетение, след което ще стане преуспяващ адвокат по наказателни дела.  Подобни разговори като описаните се водят ежедневно във всяка районна, окръжна и прочие прокуратури на бантустана.

 5. 11
  | нерегистриран
  15
  -1

  А натискът на един заместник на главния прокурор, който натиск бе с елементи на явно престъпление!

 6. 10
  БАЦЕ..... | нерегистриран
  15
  -1

  А натиска на Галка и ходатайствата й за назначение на нейни хора в системата ?!

 7. 9
  Vanko | нерегистриран
  12
  0

  Ами какво ще правим тогава с неговите приятели председателите на ПОС И ПРС ?

  Там от години се назначават само шуробаджанаци ,съселяните ,родата и приятелския кръг на Хаджиев и родата на приятелите му , сега и на Калибацев също! Не опражни ли Цацаров натиск за тяхното назначение за председатели, не натиска ли за Даскалов,Попов и Андреева в пловдивската прокутатура, не натиска ли за шефа на ВОП СОФИЯ ,който го издърпа от Пловдив за трети мандат на едно и също ниво ?

  Как има очи точно той да говори за назначения под натиск? !

  1

 8. 8
  ****************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 7
  | нерегистриран
  17
  0

  За другите сме много, много принципни, но за нашите назначения как са се случили си мълчим, достойно !

 10. 6
  без връзка с темата | нерегистриран
  6
  -1

  Прокурор Петрова се обажда до някаква фирма:

  "-Алооооу да назначите приятелят ми, че иначе не се знае в бъдеще!"- Ще назначим!-получава отговор. След време прокурор Петрова се обажда:

  "-Алооооу да уволните бившия ми, скарахме се с него!, че иначе в бъдеще не се знае какво ще стане!"-Ще уволним-получава в отговор. След време Петрова пак се обажда:

  "Алооооу да назначите приятелят ми пак, ние се сдобрихме,че иначе не се знае в бъдеще какво ще стане!"-Ще назначим!-е отговорът.

 11. 5
  льольо | нерегистриран
  19
  -1
  До коментар #3 от "прок | нерегистриран":
  Стига бе, толкова хора да занимава с подбни глупости и интриги, днес така, утре инак.. Ако е истина, тази се е оляла

  Подозирам, че е истина. Чувал съм подобен маниер на говорене /и на действия/ от някои ииндивиди - не част от съдебната система, но част от други звена на държавната администрация и няма да се изненадам ако е вярно. Заради подобно разбиране на някои хора не само съдебната система, а цялата държава е на дереджето, което е от толкова години. Това е типично мафиотско говорене - днес ти услужваш на мен, утре аз на теб, колелото се върти .. ала бала ..

 12. 4
  долу Цацаров , оставка | нерегистриран
  8
  -8

 13. 3
  прок | нерегистриран
  13
  -6

  Стига бе, толкова хора да занимава с подбни глупости и интриги, днес така, утре инак.. Ако е истина, тази се е оляла

 14. 2
  Гошо | нерегистриран
  15
  -4

  СМЯХ !!!

 15. 1
  ****************************************-************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.