Цачева предлага законови промени след критика на Венецианската комисия за прекомерна прокурорска власт


Правосъдният министър Цецка Цачева предлага редакция в съдебния закон след становище на Венецианската комисия, съобщи пресцентърът на ведомството. Днес тя е изпратила писмо до председателя на Народното събрание Димитър Главчев и до шефа на правната комисия Данаил Кирилов, с което настоява за редакция на чл. 230 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Става дума за една от промените през юли, която депутатите приеха спешно преди лятната си ваканция, заедно с други оспопрвани промени. Тя гласи, че главният прокурор може да поиска отстраняване на магистрат при всяко повдигнато му обвинение - дотогава се отстраняваха само ако повдигнатото им обвинение е във връзка със службата им. Освен това съответната колегия няма възможност за преценка дали да отстрани обвинения или не, защото в закона е записано, че "съответната колегия на Висшия съдебен съвет временно го отстранява до приключване на наказателното производство".

Още тогава най-голямата магистратска организация Съюзът на съдиите, както и Съюзът на юристите, Висшият адвокатски съвет, както и наблюдатели на съдебната власт от неправителствения сектор, а също и четири извънпарламентарни партии сигнализираха за проблем с промяната - така се обезсмисля разделението на ВСС на две колегии, както и че с това изменение прокуратурата на практика ще кадрува в съда.

Сега искането на Цачева идва след получено становище от Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), в което се заявява, че тя "намира за обезпокоително едно от измененията на приетия през юли 2017 г. ЗСВ, който косвено дава на прокуратурата важна власт над съдиите".

Според Венецианската комисия, в българската система "повдигането на обвинения" срещу някого често съответства на ранна фаза на досъдебното производство. Чл. 230 въвежда задължение на съдийската колегия на ВСС да отстранява съдията в случай, че обвинението е повдигнато от прокурор. Следователно прокурорите непряко получават правомощието да предприемат отстраняване на съдии за потенциално дълъг период от време въз основа на (сравнително) малко доказателства.

"Това може да бъде много опасно за независимостта на съдиите", се казва още в становището. Комисията приема, че съдия, срещу когото са повдигнати сериозни обвинения, може да бъде временно освободен от длъжност. Но съдийската колегия трябва да може да провери доколко сериозни и основателни са тези обвинения.

"В настоящия вариант на чл. 230 от ЗСВ, Съдийската колегия на ВСС изглежда изпълнява само формална роля за одобряване на временното отстраняване. Вместо това, ЗСВ трябва ясно да постанови съдийската колегия да преразгледа същността на обвиненията и да реши дали доказателствата срещу съдията са достатъчно убедителни и дали това изисква отстраняване от длъжност. По този начин Съдийската колегия трябва да може да определя кратки срокове за разследване на временно отстранени от длъжност съдии", пише Венецианската комисия.

В тази връзка, правосъдният министър Цецка Цачева е на мнение, че законовата разпоредба трябва да се промени, като на колегиите във ВСС се даде възможност за преценка на искането за отстраняване на магистрата.

Делото срещу Марешки ще се гледа по съкратена процедура

Предишна новина

И "спец" съдебните заседатели искат бонуси

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.