Цацaров подписа споразумение за сътрудничество с националния антикорупционен орган на Италия

Цацaров подписа споразумение за сътрудничество с националния антикорупционен орган на Италия
Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ, снимка:БГНЕС/архив

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Националният антикорупционен орган на Република Италия (ANAC) подписаха Споразумение за сътрудничество. С него се предвижда провеждане на взаимни консултации, обучения, предоставяне на информация по прилагане на антикорупционни политики, както и обмен на добри практики, съобщиха от органа.

Споразумението е подписано от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров и президента на ANAC Джузепе Бузия и има срок на действие 3 години.

Подписването е предшествано от размяна на кореспонденция и предварителни консултации, с решение на установяване на трайни отношения за професионално сътрудничество. Именно от Националния антикорупционен орган на Република Италия бе отправено за първи път предложение към Комисията за присъединяване към Мрежата на органите за превенция на корупцията (NCPA), като последва и приемането на КПКОНПИ за пълноправен член на 16 декември 2020 г.

Националният антикорупционен орган на Република Италия е създаден през 2012 г. със Закона за превенция на корупцията и неправомерно поведение в публичния сектор. Понастоящем ANAC отговаря за предотвратяването на корупцията в публичните администрации и контролираните от държавата компании. Дейността му подлежи на отчет пред италианския парламент. ANAC се състои от петима членове, назначени с мандат от 6 г., без право на повторно избиране.

През 2020 г. КПКОНПИ подписа споразумения за професионално сътрудничество с антикорупционните агенции на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, както и с Националното антикорупционно бюро на Украйна.

Още по темата

ВАП сезира Министерство на енергетиката да провери за незаконен добив на злато по поречията на реките в страната

Предишна новина

Разкриха нелегална фабрика за цигари в Испания, българин е сред задържаните

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.