Цецка Цачева обещала до края на февруари да ратифицираме Истанбулската конвенция


До края на февруари България ще ратифицира Истанбулската конвенция, такова обещание дала правосъдната министърка Цецка Цачева  по време на срещата си с еврокомисаря  Вера Юрова, научи Епицентъър.бг.

Юрова отговаря за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете. Тя бе у нас във връзка с колегиума на еврокомисари и министрите на правосъдие и вътрешен ред на тема: "Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие". 

По време на неформалното обсъждане на Истанбулската конвенция Вера Юрова изразила притеснение, че документът явно създава проблем в България и че вероятно няма да бъде ратифициран скоро.

Министър Цачева реагирала тутакси като заявила, че Конвенцията ще бъде ратифицирана до края на февруари и че комисар Юрова не трябва да има притеснение, тъй като такова било нареждането на премиера.

Това обяснява защо след заседанието на министрите Цецка Цачева заяви: "Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция", което доведе до объркване в коментаритте - искрени ли са ГЕРБ като обявиха, че оттеглят Истанбулската конвенция до края на европредседателството, за да се проведе информиран дебат в обществото.

"Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените", каза Цачева в петък.

Вечерта пред "Панорама" финансовият министър Владислав Горанов се отметна от изразената си на 3 януари позиция "против" Конвенцията и заяви, че ако не я ратифицираме, ще "останем от другата страна на Босфора".

Натискът върху правителството на Борисов е ужасен, разказват не само от екипа на Цачева. Българските държавници обаче вместо да обяснят на Брюксел каква е истинската ситуация с общественото настроение у нас във връзка с налагането на Конвенцията, обещават, че въпреки недоволството ще я прокарат в парламента.

Към този момент Конвеницията е минала само в две от петте комисиии, където трябва да бъде разгледана. Освен това от Съвета на Европа обявиха, че преводът й на български е неточен и затова се прави нов. Тогава изниква въпросът - доколко легитимен е документът, който е внесен в парламента и който се обсъжда в парламентарните комисии.

В парламента още не са внесени и промените в българските закони, които Конвенцията налага и което е трябвало да стане още през 2016 година, когато министър Захариева я е подписала от името на правителството "Борисов-2".

 

Още по темата

Нанков: Бих предложил да се забрани промяна на пола в гражданските регистри

Предишна новина

С Истанбулската конвенция не се въвежда трети пол

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  адв. Райна Аврамова | нерегистриран
  0
  0

  Де да беше само това..., къде е Министерство на Правосъдието...!!!

  Колеги, регистрирани в регистъра на НБПП за правна помощ с настоящото Ви уведомявам, че СГС прие експертиза съгласно която НБПП работи със софтуерна система- Правна помощ, която е копирана от системата на “БИСОФТ”ЕООД-“Правна помощ” вследствие на което НБПП вероятно ще трябва в кратко време да премине към ръчна обработка на постъпилите отчети от адвокати регистрирани в Националния регистър за правна помощ. Това от своя страна ще доведе до забавяне на обработката на Отчетите и плащанията по тях. Неприятно за колегите, но нека се опитаме да помислим кой позволи това? Кой от органите ни помисли за това? Тъжно, много ..., колеги моля да вземете отношение. Това е важно за адвокатурите в страната..., поредна гавра с нас..., а защо го допускаме ..., нямаме ли органи, които да помислят за нас, вместо да са слугинаж на Председателя на НБПП-адв. Чернева-Маркова. Мисля, че тя трябва да работи за нас-финансирането им от МП ме е повод за затрудняване на работата ни, нали?

 2. 4
  | нерегистриран
  1
  0

  Е как мивнистър ще обещава, че Народното събрание щяло да приеме конвенцията?! От името на кой обещава?!

 3. 3
  | нерегистриран
  0
  0

  Е как мивнистър ще обещава, че Народното събрание щяло да приеме конвенцията?! От името на кой обещава?!

 4. 2
  Българин | нерегистриран
  0
  -1

  Извинете ме, но изкафенявате драстично. Очаквам препечатки от Блиц и Шок.

 5. 1
  Губещ търпение | нерегистриран
  3
  0

  Аз лично й обещавам на Цецка Цачева (както и на безкрайно компетентната Захариева, и на всички подобни на тях вендор-машини за ла.на) отношението ми към тях от някакво тъпо безразличие рязко да се промени в посока справедлив гняв, със съответните последици, най-меко казано... Не се наиграха, не спряха да дрънкат глупости и да дразнят хората, и това е. Свикнали са, че сме търпеливи като биволи, прекаляват безобразно и ще си го получат накрая.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.