Цели се в съдебния съвет да влязат хора, удобни за главния поркурор, смята кандидат за ВСС


Спускането на кандидати за съдийската квота на Висшия съдебен съвет от административни ръководители на съдиите цели в съвета да бъдат вкарани хора, които не биха противоречали на сегашния главен прокурор – това мнение изрази в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви съдия Емил Дечев от Софийския градски съд. Дечев е и кандидат за ВСС от съдийската квота.

В края на миналата седмица членът на ВСС Калин Калпакчиев разказа, че административни ръководители раздават на съдиите листчета с имената на седем кандидати, които да бъдат подкрепени при гласуването за новия състав на съвета. "аз съм видял листчето", каза днес Дечев. Той добави, че колега от Софийския районен съд (СРС) му е разказал, че административният ръководител му е дал лист със седем имена и една резерва, които си заслужавало да бъдат избрани. Според него тези имена не са препоръка лично на и.д. шефа на СРС Стефан Милев, защото той не ги познава.

"Имената в списъка са на хора, които самият г-н Милев, председателят на СРС, не познава. Няма как да ги познава по простата причина, че той има едва няколко месеца стаж като съдия, преди това е работил като прокурор. Като прокурор той е познавал съдиите в Софийския районен и Софийския градски съд, докато по-голямата част от хората в списъка са колеги от страната но и са специалисти извън областта на наказателното право. (...) Другото, което прави впечатление, че същият списък се разпространява и на други места, т.е. създателят очевидно не е г-н Милев, координаторът очевидно е друг човек над г-н Милев", каза той.

"Аз мога само да гадая дали има нещо друго, освен териториалния принцип, което ги обединява. Може би идеята е да бъдат избрани хора, които в един бъдещ ВСС не биха противоречали на мнението на сегашни членове на ВСС", каза Емил Дечев, а на въпрос на кого отговори, "Например на главния прокурор".

Попитан дали ще покаже листа със спуснатите кандидати, ако те бъдат избрани, той каза, че ще помисли по въпроса и можело да го покаже.

Гаджето на българката в Украйна: Сама падна, аз само скрих тялото

Предишна новина

И Хамза Чакър осъди прокуратурата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.