Старши комисар Румен Ганев:

Целта е с магистрите по противодействие на корупцията да променим правилата на играта

Целта е с магистрите по противодействие на корупцията да променим правилата на играта
Старши комисар Румен Ганев

В началото на октомври Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и фондация "Конрад Аденауер" бяха домакини на форум, посветен на въвеждането на антикорупционно образование в училищата и висшите учебни заведения. Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) се оказа пионер в тази област със старта на новата магистърска програма "Противодействие на корупцията".

"Правен свят" разговаря със старши комисар Румен Ганев, ръководител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, който е един от лекторите в програмата на висшето учебно заведение.

Господин Ганев, каква ще е ролята на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР при провеждането на магистърската програма в УНСС "Противодействие на корупцията"?

Специфичното на нашата дирекция е, че работим като институция в цялото министерство, тоест - имаме поглед, над 40 000 души е съставът на министерството. А МВР в България е доста специфично и има достъп до цялото общество. В този смисъл противодействието на корупцията в МВР е своеобразна борба с корупцията в обществото. Корупционните практики, които има в нашето министерство, се прилагат и в други сфери, ако не е полицай, то ще е да кажем митничар или лекар. Оттук вече методиката, която използваме, способите, начините са универсални.

Вие ще бъдете един от лекторите в програмата. Освен теоретично, ще извършвате ли чисто практически обучения на магистрите?

Чисто практически, тъй като влизаме в сферата на разследването, не можем да влезем в детайли, но можем да влезем в определени корупционни механизми. Да, ще покажем на учащите примери, естествено анонимни, но на база практическия опит, който имаме. Ще запознаваме магистрите и с това което сме направили с прокуратурата и делата, които вече са в съда и имаме осъдени. Надявам се обаче процесът да е двустранен, защото считам, че една от основните задачи на магистърската програма е да убедим хората, че има начини и способи, които могат да разкриват признаците за корупция и да й противодействат. Това е уникалното на тази програма. Подчертавам, че корупцията е винаги свързана с финансовия одит. Истината в целия свят е, че трябва да вървим след парите. Има един филм "Недосегаемите", знаете Ал Капоне го хванаха покрай счетоводителя. Считам, че големият плюс в тази програма е съчетанието между практическия опит, който ние имаме, не само в дирекция "Вътрешна сигурност", но и хората на терен, с одита, с експертизата, която има УНСС.

Ще могат ли да се реализират в МВР и в какви насоки завършилите обучението по антикорупция?

Това е изключително важно, към момента в нашето Министерство не ни достига експертиза, така че хора, които завършат тази магистърска програма ще бъдат добре дошли при нас -  по линия на противодействието на корупцията в обществените поръчки, което е една много болна тема в МВР, по линия на финансовите нарушения, защото при нас имаме и "Икономическа полиция", част от корупционните практики са свързани с финансово облагодетелстване . Ако ние нямаме една добра експертиза във финансовата сфера, а досега в МВР специфичното обучение беше повече насочено към криминалното разкриване на определени деяния, няма да бъдем достатъчно ефективни. Имаме няколко области, в които завършилите тази програма са добре дошли – при нас, в дирекцията "Вътрешна сигурност", в Инспектората, в дирекция "Обществени поръчки", в звеното за финансов одит, което изключително се занимава с проверка на финансовото състояние на звената.

Считам, че по този начин, по линия на превенцията, тези хора ще променят правилата на играта, тъй като ние в момента вървим след събитията, тоест, след като вече е извършено корупционното престъпление. По линия на обществените поръчки, например, специфичното е, че страните се уговарят много по-рано – още докато се правят заданията и т.н. С традиционните методи на разследване, които ние прилагаме с прокуратурата, много трудно можем да докажем в съда корупционно престъпление. Затова и има много обвинения, че е неефективна съдебната система, защото доказателствата много трудно се събират. Тук вече, ако вървим по традиционния начин – СРС, свидетели – сме изключително неефективни, второ и двете страни са заинтересовани, особено когато става въпрос за обществени поръчки със сериозен финансов ресурс. МВР, освен това, е сериозен бенефициент на европейски средства – около 500 млн. усвояваме. Така че считам, че този профил на магистри ще бъде изключително полезен за в бъдеще в Министерството. Целта е заедно с преминалите обучението да променим правилата на играта.

Още по темата

Сливница ще има нова съдебна палата до две години

Предишна новина

Красимир Каракачанов призна, че е предложил Петър Харалампиев за председател на ДАБЧ

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ | нерегистриран
  6
  -1

  Цецооу знае и разбира от всичко! Като свещената крава за тъмната Индия на експертния потенциал на българския парламентаризъм е ТОЙ.

 2. 4
  Корупцията като научна дисциплина | нерегистриран
  6
  0

  Трябва да има магистри по корупция, доктори по корупция, доктори на корупционните науки, корупционни асистенти, доценти и професори. Най-сетне да се създаде академично звание към БАН - "доктор хонорис корупцио" и академичен дописник: корупционен член-кореспондент. Най-утвърдените и изявени личности в корупционното дело да бъдат избирани за корупционни академици.

 3. 3
  КЬОВЕШИ | нерегистриран
  5
  -2

  Правен свят, може ли да ми изпратите ревизиомния акт на моя приятел Лозан Панов? С не деклариране то на имотите си, петно и моето име!Нали ми се пише приятелче?!

 4. 2
  В МВР не достига експертиза | нерегистриран
  11
  0

  не само в тази област, но изобщо....[[_75354_]]

 5. 1
  Мунчо | нерегистриран
  10
  -2

  Все още не са започнали трансплантациите на мозък. Интересът им се свежда само до 20 БРУТО и дребни рушветчета и услуги. УНСС. Да се смееш ли, да плачеш ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.