Таня Димитрова, районен прокурор на Казанлък:

Целта на прокуратурата е да се повиши доверието на хората и те винаги да разчитат на нас*

Целта на прокуратурата е да се повиши доверието на хората и те винаги да разчитат на нас*
Таня Димитрова, районен прокурор на Казанлък, снимка:presstv.bg

За изминалите месеци и работата на прокуратурата, споделя повече подробности Таня Димитрова, районен прокурор на Казанлък. Тя споделя, че са разкрити всички грабежи над възрастни хора в Казанлъшко, а извършителите вече са в ареста.

Имат ли ефект те върху извършителите на престъпленията – най-вече за пияни и дрогирани шофьори?

Нека започна малко със статистика, която да обясни накратко вашия въпрос. През отминаващата 2020 г. прокурорите от състава на Районна прокуратура – Казанлък са ръководили разследванията по 305 бързи производства. 39 от тях са водени за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, а 11 – след употреба на наркотични вещества. Спрямо две от лицата е постигнато ефективно наказание „лишаване от свобода“. Разширяването на приложното поле на провежданите бързи производства е положителна тенденцията в работата ни. Така едно дело се решава в рамките на 7 или 14 дни. По този начин се постига съкращаване на времето от извършване на престъплението до реализиране на наказателна отговорност спрямо извършителя му т.е. до постановяването на присъда.

Коя е вашата най-бърза присъда?

Преобладаващата част от проведените бързи производства приключват до постановяване на крайния съдебен акт в рамките от 7 до 14 дни. Ще ви дам пример със един случай от тази година – обвиняемият бе извършил, на 27 февруари 2020 г., две престъпления – управлявал автомобил след употреба на алкохол и наркотични вещества. Проведено беше бързо производство. На 10.03.2020 г.  внесохме за разглеждане в съда обвинителен акт и на 13.03.2020 г. беше постановена присъда, при която лицето е признато за виновно и е осъдено ефективно на две години „лишаване от свобода“, глоба в размер на 200 лв. както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за 2 години. Има и доста други такива случаи, не само за водачи – нарушители, но и за кражби, измами, грабежи.

Намаляха ли битовите престъпления след поредицата от специализирани полицейски операции, които бяха проведени в Казанлъшко?

През 2020 г. за нашия съдебен район всички грабежи са били разкрити и в повечето случаи спрямо извършителите е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Провеждането на специализирани полицейски операции в района показва незабавната реакция на правоохранителните органи и води до ограничаване на престъпността. Ние имаме отлично взаимодействие със структурите на МВР, което е в основата  на добрите резултати и е от ключово значение.

Дали хората живеят по-спокойно по селата? Какви са вашите лични впечатления след като наскоро се срещнахте с възрастен мъж, пострадал от грабеж?

Да, срещнах се пострадалия възрастен мъж в едно от казанлъшките села. Бяха влезли при него през нощта и взели пари и други вещи. Извършителят на грабежа е с определена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и предстои разглеждане на делото пред съда. Най-често хората от малките населени места са възрастни и самотно живеещи и са лесна мишена за лица с престъпни нагласи. Ние никога не сме безразлични и пасивни към тези посегателства. Нашата цел е да бъдат ограничени до минимум кражбите, грабежите, измамите, и както казва главният прокурор, възрастните хора да живеят спокойно и без страх. Акцентите в съвместната ни дейност със структурите на МВР ще продължават да бъдат свързани с ограничаване на битовата престъпност, държането на наркотични вещества, управлението на автомобил след употреба на алкохол и наркотици и др. Нашата цел е с работата си да повишим доверието на хората и когато е необходимо те винаги да се обръщат към нас, за да можем своевременно да реагираме и да им помогнем. 

Като че ли непълнолетни стават все по-често извършители на престъпления в района. На какво се дължи?

Досъдебните производства, водени срещу непълнолетни лица, изискват разследването да се провежда с по-голямо внимание към личността на непълнолетните. Индивидуалното психо-физическо израстване на личността на непълнолетния е сложен процес и е пряко свързано с наличие на определени проблеми в обществото ни. През последните години състоянието на престъпността в района, включително и на младежката, е отражение на демографското, социалното, икономическото състояние на населението и структурата на заетост. В частност е видим проблемът с малолетните и непълнолетните лица, оставени без родителски грижи и контрол. При тях дори и превъзпитателните мерки, предприемани от различни мултидисциплинарни екипи, в които се включват и прокурори, имам предвид комисиите за борба с противообществените прояви и социалните служби при деца в риск, се оказват понякога безрезултатни. Необходима е мобилизация на цялото ни общество за реакция и проявяване на нетърпимост при наличие на противообществени прояви от непълнолетни и в същото време ангажиране и на други институции за прилагане на работещи механизми за постигане на превъзпитателен ефект. Обикновено непълнолетните са извършители на кражби.

Какви са наказанията за тях?

Законодателят е предвидил по-ниски наказания при постановяване на присъди спрямо непълнолетни извършители на престъпления. Подкрепям идеята да се наблегне върху ненаказателните мерки за въздействие, за коригиране на поведенческите отклонения на малолетни и непълнолетни.

Как работите в условията на пандемия?

Дейността на Районна прокуратура – Казанлък е организирана по начин, по който да се минимизира и ограничи разпространението на заболяването включително и при обслужване на гражданите.

Увеличават ли се делата за нарушена карантина?

През 2020 г. Районна прокуратура – Казанлък е ръководила разследването по 44 досъдебни производства за престъпление по чл.355 от НК – нарушаване на карантина, като понастоящем 21 са приключили с осъдителни съдебни актове, 12 са в съдебна или досъдебна фаза. Преобладаващият вид наложени наказания са условни присъди и глоба в размер на 10 000лв.

Каква ще е организацията на работа в районна прокуратура – Казанлък след 1 януари 2021 г., когато предстои реформа?

Извършването на реформи за оптимизиране на съдебната карта произтича от необходимостта за преодоляване на диспропорциите в натовареността на прокурорите и районните прокуратури като орган на съдебната власт и повишаване на качеството, ефикасността и ефективността от дейността им. Тази потребност многократно е изтъквана от прокурорската общност. Подходът предвижда прокурорската дейност да се администрира от седалището на съответната районна прокуратура в областен град. Така, считано от 1.01.2021 г., в състава на Районна прокуратура – Стара Загора ще се включат и две нови Териториални отделения в  Казанлък и Чирпан. Районът на действие на Териториално отделение – Казанлък ще е същия, както досега. Приемът и обслужването на гражданите ще се осъществява в Съдебната палата в гр. Казанлък, където ще продължат да работят прокурори и съдебни служители, като техните правомощия ще бъдат осъществявани в същия район на действие.

Таня Димитрова е завършила специалността „Право“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград. През 2000 г. започва работа като прокурор в Районна прокуратура – Казанлък, на която в момента е административен ръководител.

* Георги Манев, presstv.bg

Още по темата

Тръмп: Рано е да се предавам

Предишна новина

Участници в схема за освобождаване на затворник отиват на съд

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.