Цената на трудностите си заслужава – по-добра и силна правова държава

Цената на трудностите си заслужава – по-добра и силна правова държава
Сотир Цацаров предаде поста на главния прокурор Иван Гешев

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност.

На церемонията, която се проведе в зала "Тържествена" на Съдебната палата, присъстваха десетки юристи и представители на властта, сред които правосъдният министър Данаил Кирилов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вътрешният министър Младен Маринов, конституционни съдии, бившите главни прокурори Никола Филчев и Васил Мръчков, представители на академичната общност, членове на ВСС, ИВСС.

Бившият главен прокурор и новоизбран председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров пръв взе думата за изказване и предаде поста на приемника си. "Вчера, на 17 декември, приключи моят мандат като главен прокурор. За мен бе огромна чест и предизвикателство. Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо. Благодаря, колеги, за усилията и спечелените битки. Може би трябва да благодарим и на онези, заради чиито лични битки, ние станахме по-силни. Първото предизвикателство към Вас, г-н Гешев, са започналите т.нар. консултации за т.нар. промяна в Конституцията. Надявам се, че те не целят евтин ПР. Каквито и да са тези дебати, прокуратурата ще остане в съдебната власт, само така тя може да работи без да е подчинена на политически интереси. Това, което мога да Ви кажа, г-н Гешев, е пазете прокуратурата, пазете хората в нея, защото без тях тя е нищо!  Уважавайте съдиите, но не грантовите и онези, които под тогата си крият политически амбиции ", заяви Цацаров.

След което новият главен прокурор се закле и подписа акта си за встъпване в длъжност.

"Благодаря на колегите, че ме подкрепиха в последните трудни месеци. Аз съм главен прокурор вече благодарение на тези хора. Ние показахме какво можем, когато имаме обща цел. Ще се справим с това, което предстои. А предстои да оправдаем очакванията на хората, които ни плащат заплатите - гражданите - за справедливост. Прокуратурата ще стане по отворена към проблемите и болките на хората и ще стане по-динамична. Това ще стане, ако виждаме партньор в институцията, а не поемем лесния път, избран от някои други. Може да постигнем това, само ако защитаваме прокуратурата от политически атаки и дестабилизация. Знам, че ще е трудно и тежко, но цената си заслужава - една по-добра и силна правова държава. Сигурен съм, че ще постигнем това", каза в първото си слово като главен прокурор Иван Гешев.

След церемонията Цацаров коментира пред журналисти стартиралите в кабинета на президента Румен Радев "консултации за необходимостта от промяна в Конституцията", като подчерта, че ще приветства тези усилия на държавния глава единствено, ако те целят доброто на прокуратурата и гражданите. "Ако консултациите и дебатите за промяна на Конституцията са насочени за доброто на прокуратурата и за доброто на българските граждани, защото те не могат да бъдат само за доброто на прокуратурата, те трябва да бъдат приветствани. Ако консултациите, разговорите и дебатите, не само това, което тече, а въобще целият дебат да създаде някаква платформа за дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение. Желая Ви весели, спокойни коледни празници. След Коледа ни чака много работа", каза още Цацаров.

В изявлението си пред медиите, след церемонията, главният прокурор Иван Гешев посочи, че все още провежда разговори относно бъдещия си екип, както и че очаква да изкара "най-тежкия мандат като главен прокурор досега".  "Разговарям с различни колеги, когато съм готов с визията си как ще изглежда цялостно екипът ще съобщя на Вас, медиите, и оттам на гражданите. Кои ще са заместниците ми ще стане ясно, когато се сформира екипът. По-важното е, че става дума за хора, които са изключително компетентни и ще се справят с поставените им задачи. Хора, които имат общи цели и работят в екип. Броят към момента ще остане същият. Ситуацията е такава. На първо място сме стигнали предела, като казвам "ние" имам предвид държавата, не само прокуратурата, да отговорим на очакванията на българските граждани за повече справедливост. И от друга страна, тъй като прокуратурата е в добра кондиция, заработи на други обороти, по-сериозни през последните години. Благодарение на това сме подложени на много атаки, които целят дестабилизация. В някаква степен и разрушение на прокуратурата", каза главният прокурор.

"В тази ситуация естествено, че стоят трудни години. Атаките са от различни хора, които са засегнати или са притесняват от закона. Не казвам, че я дестабилизарат, а че се опитват. Дали ще я дестабилизарат зависи от прокуратурата и от много други фактори", каза още Гешев.

"Не виждам дискусия за конституционни реформи, аз виждам политически заявки в най-общ план и се цитира Конституцията. Чули ли сте някой да каже какво се иска да се промени в Конституцията? Когато инициираш дебат, логично е да имаш тема, а не да дебатираш най-общо, за да установиш кой е проблемът и дали има проблем. Сигурен съм, че прокуратурата ще каже и своето мнение. Трябва да е ясно - това към момента е политически въпрос и в него няма право. Прокуратурата може да каже само становището си, ако бъде попитана", коментира и той започналите консултации при президента.

"Всички прокурори са независими, всички магистрати са независими. Този термин "независим прокурор" е обиден към прокуратурата", завърши Иван Гешев първото си изказване пред медиите като главен прокурор.

Гешев в първото си интервю като обвинител №1: Прокуратурата е против това да бъде извън съдебната власт

 

Веднага след встъпването в длъжност главният прокурор Иван Гешев даде първото си интервю за Българската национална телевизия, където коментира започналия дебат за промени в конституцията и мястото на прокуратурата.

 

"Към момента не съм чул рационални, конкретни идеи, юридически аргументирани идеи, които да бъдат обсъждани. Т.е. ние почваме един дебат, за да установим какъв е предмета на дебата. Така че аз не съм наясно какъв е предметът на този дебат, към момента. Ако е за място на прокуратурата, тази тема се повдига от дълги години. Тя е решена с едно конституционно решение. Този проблем може да бъде решен само с Велико Народно събрание. Моето лично мнение, а съм сигурен и за цялата прокуратура, че ще бъде против това прокуратурата да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. И няма да ме питате - как ще устоите на политически натиск. Този политически натиск ще бъде ежедневие", коментира Гешев пред БНТ.
 
Цялото интервю ще бъде излъчено в четвъртък сутринта.
 
 

Трябва много да се внимава със Сорос*

Предишна новина

Осъдената за наркотици баба смята, че не е направила нищо лошо

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 16
  14.12.89. | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #14 от "Тържество на марионетките. | нерегистриран":
  Стана ми много тъжно и ядно, че на тази позорна сцирка присъсваха Влахов и Мръчков. Мислех ги за достойни мъже, от които съм се учил на право. О времена, о нрави!

  По начало присъстваха все казионни лица, всеки с някой пост или някой бивш. Нормален човек- в този смисъл, на обикновен, неказионен, необлагодетелстван, непривилегирован-нямаше. Нямаше нито един читав учен, неутрален, политически неангажиран, който същевременно има критическо мислене, поканени бяха удобни хорица, които се вписват в статуквото-едни и същи, които ги знаем от години. Само този факт е показателен, че промяна няма да има.

 2. 15
  Форум на БГ съдилищата | нерегистриран
  4
  -3

  беше най-грантовата организация, в което нямаше проблем, докато там деостваще съдията Цацаров. Въпросът е, кои са на грант към сараите, май не са съдиите.

 3. 14
  Тържество на марионетките. | нерегистриран
  7
  -3

  Стана ми много тъжно и ядно, че на тази позорна сцирка присъсваха Влахов и Мръчков. Мислех ги за достойни мъже, от които съм се учил на право. О времена, о нрави!

 4. 13
  Тъпо пърче | нерегистриран
  3
  -1

  Тъй като не можах да вникна, кой с кого се заяжда...

 5. 12
  Богатство и радост | нерегистриран
  15
  -4

  Бившият говори като Блиц и Телеграф за "грантови съдии", настоящият пропуска заседание на Прокуратурата колегия на ВСС, за да дава интервю на ПИК. Чудно

 6. 11
  0000 | нерегистриран
  18
  -4

  Започна със заяждане с Президента. Ще видим до къде ще доведе това. Президентът не знаел какво иска и какво не му харесва в досегашния конституционен модел и не го бил формулирал. Как на всички стана ясно, а на Него не? А досегашният главен прокурор, ако остане това статукво, не се съмнявайте, че ще е следващият председател на ВКС-обзалагам се!

 7. 10
  неуместно изказване | нерегистриран
  16
  -7

  Бившият главен прокурор се е изказал неуместно. Той не би трябвало да дели съдиите- тези да се уважават, а другите не. Тоест да се уважават само някои, които се вписват в статуквото и не били "политически" мотивирани. По закон и по генезис всеки съдия е политически неутрален, как така ще ги дели, това значи, че Цацаров изначално приема, че има политизирани съдии?! Демек такива, които имат- на това основание- противоконституционно поведение ?! това показва какви големи язви се крият в съдебната система, тя изначално и на практика не е единна, пък после пледират прокуратурата да останела в нея ?! Хем и порочна-щом имало такива съдии- хем прокурорите искат да са там ? Къде е логиката ?

 8. 9
  ********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 8
  !!! PRAV EEE | нерегистриран
  14
  -15

  "Пазете прокуратурата, г-н Гешев. Уважавайте съдиите, но не грантовите и онези, които под тогата си крият политически амбиции, призова предшественикът му Сотир Цацаров"

 10. 7
  Граантовите и политическите | нерегистриран
  19
  -10

  Господин Цацаров, да ви е познато какво значи UNSAID? Някакви грантове от там да е получавал ОС Пловдив, когато му бяхте председател? А да обикаляхте политически групи в НС, още докато бяхте главен прокурор?

 11. 6
  Специалист по протокола | нерегистриран
  9
  -1

  Посочените сред присъствалите контитуционни съдии са с ранг по закон на Председател на парламенто. Затова мястото в изброяването им наравно с Цвета Караянчева и преди всякакви министри.

 12. 5
  | нерегистриран
  11
  -12

  Честито господин Гешев. Да върви по вода през целия мандат

 13. 4
  До RRR | нерегистриран
  21
  -4

  На читавия прокурор изобщо не би трябвало да му дреме кой е главен...целенасочено като че ли ни вкарват в някакви световни заговори и конспирации и медиите раздухват вселенски битки между лобита, олигарси и какви ли не черни сили. Гешев, като оперативен работник там плува в свой води и затова речите му са все за "една групировка, която иска да дестабилизира правовия ред". Ами главен прокурор си вече бре, арестувай, обвинявай и в съда с ОА.

 14. 3
  | нерегистриран
  12
  -17

  Лозан пак ли е бил на кафе вместо да поздрави новия Главен и да му подари изваяна от Минеков гола пластика на Мая Манолова?

 15. 2
  RRR | нерегистриран
  21
  -5

  Тъмни сили има в главите на Гешевоподоб ите.Прокурорите си работят спокойно и без главен и въпреки главните до сега.В момента не виждам нито един колега да се итересува от това, встъпил ли бил, не бил ли и други подобни тежнения.Спецковците и някои други изключения може и да плачат от напиращи чувства, но исвзвън тях едва ли на някого му дреме.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.