Ценко Чоков със собствено стадо благородни елени


За първи път камера влизат в охраняваното стопанство на Ценко Чоков. Заради откритите при проверка във фермата му 35 благородни елена и кошути Чоков ще трябва да плати глоба. А размерът ѝ от 200 до 500 лева е почти символичен.

Кметът на Галиче е имал намерение да развъжда животните в собствената си гора от 130-декара, съобщава Нова телевизия.

Тя обаче все още не е оградена, затова намираме животните затворени във фермата. Ценко Чоков ни разказва, че първите 5 кошути и един елен получил като подарък.

Преди 3 години негов приятел с фирма в Кнежа му дарил внесените от Гърция благородни животни. Вносът обаче е под условие, че са за развъждане и в срок от три години трябва да се върне същата бройка.

А подаръкът се заслужава. Цената на една кошута започва от 200 и стига до 800 лева.

Във фермата в момента живеят 6 елена и 29 кошути. За тях се грижат двама работника и са охранявани от 20 кучета.

Преди дни проверка на отговорните институции установила, че животните са в добро състояние и са гледани в подходящи условия. Оказа се, че да отглеждаш кошути и елени в двора си не е незаконно.

"Законът позволява да отглеждаш диви животни в домашни условия, стига те да са регистрирани надлежно", обясни Александър Дуцов, "Сдружение за Дива природа Балкани".

Ценко Чоков се сдоби с глоба имено затова, че не е представил пред ветеринарномедицинските власти документи за произход и придвижване на животните, както и документ за здравния им статус.

А иначе не е незаконно да ги отглеждаш в двора си. Стига да не го правиш, за да ползваш красивите чифтокопитни като трофейни животни.

"Двата вида сърна и благороден елен се ловуват в България при специален режим, така че не са 100 процента защитени, но не са и за свободно ловуване", заяви Дуцов.

Кметът на Галиче твърди, че се грижи за животните вече близо 40 години. От любов.

Бивш общински служител и кандидат-депутат от Варна влиза в затвора за рекет

Предишна новина

Бащата на убития пред "Соло" Кирил Въжаров: Ченалова не каза нито една истина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.