Чакат се нови арести за фабрики с цигари


Работниците в разбитите на 24 август четири нелегални фабрики за цигари не знаели местонахождението им, защото били извозвани дотам в автобуси със затъмнени стъкла. Работели по 15 дни на месец, срещу което получавали по 1500 лв. В това време не знаели дали е ден или нощ, защото и прозорците на фабриките били затъмнени. Преди да отидат на "работа" те оставяли и телефоните си в домовете си. За сметка на това имали добре оборудвани спални помещения, бани, столова, фитнес и съоръжения за тенис на маса. Секретността на фабриките в Горна Оряховица, Тутракан и Дупница се гарантирала от датчици с видимост 200-250 метра, които засичали всяко движение, били взети мерки дейността да не може да бъде засечена и с дрон.

Четирите цеха се намирали в стари заводски помещения, само една от двете фабрики в Дупница била в някогашно военно поделение. Разследващите обявиха, че от заводите били конфискувани 42 тона тютюн за около 7 милиона лева и 190 000 кутии цигари за около 1,5 милиона лева. По време на акцията станало ясно, че нелегалните заводи бълвали средно по 100 000 кутии на ден, които през 2-3 дни били пласирани в страната или изнасяни в чужбина.

Цеховете били оборудвани със супертехника, а този в пазарджишкото село Калугерово, където се режел и ароматизирал тютюнът преди да поеме към фабриките, бил последна дума на модата. "Цигарите, които са произвеждали, са трудно различими от най-качествените на пазара", обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Схемата започнала да се разплита от двама пловдивчани, следени за нелегално производство на цигари преди 2 години. Работата тогава била прекратена заради теч на информация, но в началото на 2018-а подновена, защото двамата си закупили луксозни коли, без да имат други доходи. Това накарало органите на реда да започнат да ги наблюдават отново. Смята се, че фабриките действали от две години.

След акцията четирима души са обявени за общодържавно издирване, а 23-ма са с обвинения за държане на акцизни стоки без бандерол. В момента се издирват още няколко човека и се очаква скоро да има нови арести, казаха запознати с разследването.

Вътрешният министър за пътния инцидент с бащата на президента: Убеждението ми е, че фактите са подменени

Предишна новина

Малко вероятно е автобусът да е катастрофирал заради аквапланинг*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.