Чакъра е бил взривен, а след това и запален

Чакъра е бил взривен, а след това и запален

Тодор Димов-Чакъра не се е самовзривил след престрелка с полицията преди 10 години, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите от убийството. Това са заключенията от първата експертиза след ексхумацията на тялото на Димов по възобновеното разследване на смъртта му, съобщава в. "Преса". Първоначалното разследване на случая стигна до извод, че Чакъра се е самовзривил с граната в къщата си край Харманли, където се беше барикадирал, за да не бъде отведен в затвора за изтърпяване на присъда, а полицаи и барети два дни го обстрелваха, включително и с гранатомети.

Според новата експертиза, граната действително е имало, но тя е била взривена в задната лява част на тялото му. Шрапнели от нея са открити в лявата бедрена кост с вход отзад. Тъй като Чакъра е бил десняк, то е малко вероятно да е използвал подобна поза, за да се самоубие.

Друго заключение на експертите е, че след взривяването Димов е бил и запален, за да бъдат заличени следите. До този извод вещите лица са стигнали след повторно изследване на тялото на убития, както и на къщата, където са се разиграли грозните сцени. Трупът на Чакъра е бил ужасяващо обгорял, но мебелите около него били засегнати в много малка степен в сравнение със състоянието на тялото. Наоколо е имало фотьойли от изкуствена кожа, които е трябвало да изгорят като факли. Затова логичен е изводът, че е горял само трупът, но не и помещението, в което се е намирал. Именно това е насочило експертите към извода, че той е бил запален, допълва изданието.

В рамките на възобновеното разследване е установено още, че съдебният лекар, правил първата експертиза за смъртта на Чакъра, си е запазил като сувенир дясната му ръка, която десет години е била в хладилник на съдебна медицина. На един от пръстите ѝ е и халката от шплинта на гранатата. Не без съпротива и шикалкавене от страна на доктора тя е била иззета от военните следователи. Състоянието ѝ потвърждава извода за подмяна на фактите и логиката, че гранатата е била подпъхната под тялото на Димов - обгарянето на ръката видимо не отговаря на обгарянето на халката от гранатата. Преди десет години същият доктор посочил, че халката е нахлузена на един пръст (който се оказва прострелян), а тя се намирала на съвсем друг. Скорошният оглед на къщата край Харманли показва, че помещението, в което е намерено тялото на Чакъра, е коридор, в който той явно се е криел от изстрелите. Коридорът е с капандура на височина човешки ръст. За да стреля срещу полицаите, той е трябвало да се качи поне на един стол. Според балистиците обаче подобна стрелба трудно можела да застраши живота на някого.

През последните 10 години официалната информация по случая сочеше, че Чакъра е открил опасна стрелба по полицията, а униформените са отговорили. Новите данни обаче разколебават тази версия, защото се оказва, че полицейските екипи са били разположени срещуположно. И огромното количество от стрелбата се дължи на "приятелски огън" - едните са мислели, че стреля Чакъра, а това очевидно не било така, защото в дома му са открити само 16 гилзи, посочва още "Преса".

Окончателната съдебномедицинска експертиза се очаква да посочи на какво се дължи разликата между огромната степен на обгаряне на трупа и мебелите наоколо, както и несъответствието между изгарянето на тялото, ръката и халката от гранатата. Ще се търси отговор и на въпроса колко гранати са били използвани срещу Чакъра. Засега се знае, че те са много, а стрелбата по къщата му продължила дълго след като той престанал да дава признаци на живот. Разпитите на полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали преди десет години в акцията, са потвърдили, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов е наредил обстрела на Чакъра с гранатомети.

Разследването за смъртта на Тодор Димов бе бе възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, изготвено след осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България от 6 ноември 2012 г. В решението на ЕСПЧ по делото "Димов и други срещу България" Бойко Борисов е споменат поименно, при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на страховитата полицейска операция.

България бе осъдена за нарушение на правото на живот - заради отказа да разследва адекватно прекомерната и ненужна употреба на сила. След възобновяването на разследването с постановление на главния прокурор то е възложено на Военноокръжна прокуратура-София.

Още по темата

Въззивният съд e длъжен служебно да приложи императивна материалноправна норма

Предишна новина

Институциите да си вършат по-добре работата, а не да променяме закона

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 24
  до 22 | нерегистриран
  3
  -1

  Какъвто Цветанов, такъв и Борисов! И обратното - какъвто Борисов, такъв и Цветанов! Тъпанари с огромна власт! Да им бере греха, който им е дал тая власт! Във всеки случай това не е народа, който страда от такива властници!

 2. 23
  Bludniq_Sin | нерегистриран
  10
  -2

  До коментар [#21] от "DreadKnight": Ама май не си чел по-долу какво е написано. Въпросът е следния - защо никой не излезе и не каза: "отвърнахме реципрочно на интензитета с който деецът /жертвата/ оказа съпротива. Ликвидирането беше взето по мое решение, защото сметнах, че съществува риск за служителите ако се направи опит лицето да бъде заловено живо. Да ние го взривихме с РПГ/Граната (или както там е станало)." Напротив - някой лансира версии за самоубийство с граната. Ако беше се изправил говорител или бат ти Бойко и беше заявил това народът (с изключение на няколко смешни организации) щяха да застанад зад решението и да го подкрепят пък ако ще и вселенския църковен събор да осъди деянието или страната за лишаване от живот. Ако кредитираме заключенията в експертизата стигаме до извода, че някой нещо крие/прикрива, което води до въпроса какво, защо и кой. Дреме ми на манивелата, че са ликвидирали престъпник. Мен ако питат всеки който си позволи да атакува с оръжие (разбирай нож, брадва огнестрелно оръжие и тн.) орган на реда трябва да бъде спрян с всички възможни средства включително ако се налага и без свян да го разстрелят като бясно псе на улицата (то не е било един и два пъти когато цели катуни и ромски орди нападат лесничеи, полицаи и др. с брадви, топори, мотики и тн). НО тогава излизаш и казваш "стана така и така и това е положението".

 3. 22
  Ето какъв е Цветанов според неговия приемник, а какъв е тогава Борисов? | нерегистриран
  9
  -1

  Вътрешният министър Цветлин Йовчев направи цветиста аналогия, за да иронизира поведението на Цветан Цветанов.  Когато чуя господин Цветанов да говори за полицейско насилие днес, все едно слушам Хитлер да говори за правата на човека, каза той пред ТВ7. Той припомни показния арест на Борислав Гуцанов, след който се стигна до присъда срещу България от Страсбург.  Според МВР-шефа предшественикът му е като малко дете, което чака да го погалят по главата, да избършат сълзите му и пак да му дадат да си играе с пушката на дядо му, след като едва не е застреляло родителите си.

 4. 21
  DreadKnight | нерегистриран
  5
  -4

  При тези факти - отказ да се изпълнят разпорежданията на полицейски органи, във връзка с изпълнението на влязла в сила присъда, и оказване на яростна съпротива, включително чрез използването на огнестрелно оръжие - на практика имаме опити за убийство с множество квалификации /от т. нар. от някои хора "кокошкар"/, използваната сила /предвид данните за наличие на множество взривни устройства в сградата/ се явява напълно реципрочна и оправдана. В САЩ за къде, къде по-малко нещо, полицаите ще те застрелят като куче и награда ще получат за това. Но ние - в България, сме големи "правозащитници" и наблягаме основно на правата на престъпниците, а жертвите на престъпления - "да го д.хат"... Заключенията на експертизата на пръв поглед изглеждат "скалъпени", като вероятността да е станало точно така клони към 1 %. Касае се за поредна пиар акция. Както и да е, не чакайте от този храст да изскочи заек.

 5. 20
  Soldier of Fortune | нерегистриран
  5
  -3

  Ако все още имате илюзии , че българските правоохранителни органи и лицата в тях имат компетенции и желание да работят в служба на закона и Обществото , ПРАВИТЕ ГОЛЯМА ГРЕШКА... Поинтересувайте се само какви са лицата в тези органи , как са назначени , какви са устройствените им норми и ще се убедите , че именно те са най-голми ГЕНЕРАТОРИ на противоправни деяния. Вижте само колко от тези хора стават водачи на орг- престъпни групи...

 6. 19
  Noname | нерегистриран
  5
  -2

  Ще се разследва ли кой е наредил заличаването на доказателствата за убийството на Чакъра? Кой е наредил това запaлване? Борисов?

 7. 18
  ДОКАЗАТЕЛСТВОТО | нерегистриран
  13
  -2

  Статията съдържа потресаващи данни за поведенито на органите, МВР и прокуратура, натоварени да се борят с престъпността. Как се борят. Като самите те извършват престъпления. Да бориш престъпността ,като извършваш престъпления е деградация ,израждане на държавата под благосклонния поглед на обществото. Щото Чакъра трябва да умре.С присъда или без присъда няма значение, важно е да е мъртъв. Но още по-страшна е деградацията на тези които монтират доказателства, да преправяш или създаваш неистински доказателства, за да уличиш някого, най-често невинен редови гражданин, в извършване на престъпление или за да прикриеш собственат си престъпна дейност - това е непоравимо опорочаване на наказателния процес. И ще очакваме специализираните помощници ,като лекари ,автоексперти, инжинери и др. подобни да помагат да установим истината. Уви те са първи пощници в замитане на следите.А започнат ли да правят монтажа с участието на прокурори или с полицай това уродливо явление ще съсипе доказателствения процес, съдбата на много нещастници и накрая държавата. И няма да има сила която да го спре. Това е истинското измерение на трагедията.

 8. 17
  хм | нерегистриран
  12
  -3

  Тази експертиза бая ми понамирисва.Те за труп от вчера се чудят и маят и правят противоречащи заключения/справка сл.Белнейски/,а тука след години как акуратно свършиха работа.Като на филм.Но тъп български филм.

 9. 16
  минавам само | нерегистриран
  4
  -2

  До коментар [#11] от "Прасковка":
  Споделям голяма част от написаното, колега Прасковка, но в уравнението на този случай, сте игнорирала стрелбата срещу полицейски служители при изпълнение на службата им. В случая няма значение дали е или не "кокошкар" Чакъра. Куршумът убива и когато е изстрелян от кокошкар,а при огледа изглежда са открити 16 гилзи, които се свързват със стрелбата срещу полицаите. Как щеше да се постави въпросът за прекомерно употребената сила, ерго за неадекватни действия на полицаите, ако крайният резултат беше постигнат с единичен изстрел на някой снайперист, а не с изстрели от РПГ? Не оправдавам Тиквата, напротив, при тази експертиза ....май следва обвинение

 10. 15
  BOKO | нерегистриран
  9
  -3

  Istinata za ubietza ot Bankia zapochna da izliza....

 11. 14
  wefwe | нерегистриран
  6
  -3

  lainoto boiko borisov dobre go e zashil

 12. 13
  | нерегистриран
  14
  0

  това което пише по долу,че че командосите видели"разкъсаното тяло на Димов с граната в лявата ръка"е пълна лъжа...защото това означава,че умрелият е продължавал да държи в ръката си граната...дори след като е поднал на пода при натиск /от взривна вълна,блъскане,спъване и пр/...на което всеки един следовател би се усмихнал...))))значи и умрелите могат да държат в ръцете си обли яйцевидни гранати,след като са паднали не по собствено желание..))))

 13. 12
  ... | нерегистриран
  6
  -5

  я вижте какво стаява с прокурорът, който е наблюдавал "разследването" и дали нещо ще му се случи, щото май не е военен,а цивилен и се е издигнал...

 14. 11
  Прасковка | нерегистриран
  19
  -4

  112, не е въпроса дали ти е жал или не. Въпросът е, че ако изводите на експертизата са верни, нещата стават страшни. Ако да се убие един човек, защото е "крупен престъпник", а както е написал някой по- долу си е бил един кокошкар, е нещо което смятаме за нормално, значи обществото ни има много сериозен проблем и вярвам, че ще се съгласиш с това. Призовавам те да си зададеш въпроса, какво би било ако на мястото на Чакъра беше твой близък. Въобще по вашата логика утре всеки един извършител на някакво престъпление може да бъде убит така. Ами я си представете че утре вашето дете е в тази роля /в никакъв случай не ви го пожелавам, но всеки извършител на престъпление е и нечие дете/ и направят това с него, ако разбира се тази експертиза се потвърди. Много жалко е, ако наистина адмирирате това. Не бъркайте желанието си престъпността да бъде преборена, което е нормално и както трябва да си бъде, със зверството. Да бориш престъпността, като сам извършваш престъпления, не само не подобрява положението с престъпността в страната, а го прави още по- лошо. Друг е въпросът, че в случая целта не е била борба с престъпността, а по- скоро пиар- кампания, но така или иначе, ще се види по- нататък какво точно се е случило

 15. 10
  Харамията | нерегистриран
  17
  -5

  Един убиец и рекетьор беше премиер на България!??? тъжно и срамно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.