Част от боклуците на Бобокови, открити в Червен бряг, внос от Словакия и Румъния

Част от боклуците на Бобокови, открити в Червен бряг, внос от Словакия и Румъния
Снимка от сметището, на което са открити опасните отпадъци, снимки:ПРБ

Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли 2020 г. в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, са внесени от Словакия и Румъния, това съобщиха от Специализираната прокуратура.

При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС в сряда бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговското дружество „Монбат“, собственост на обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови.

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда.

Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка. Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Червен бряг, област Плевен. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание, уточняват от прокуратурата.

Действията по разследването в землището на гр. Червен бряг продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци.

„Прокуратурата на Република България няма да позволи страната ни да бъде сметище, и по думите на главния прокурор Иван Гешев – безотговорни бизнесмени да тровят децата и природата ни“, категорични са от Специализираната прокуратура.

Още по темата

След репортажа с Бобоков: Журналистът Иво Никодимов бил заплашен по телефона

Предишна новина

РЗИ влезе в парламента и глоби 24 депутати за неспазване на противоепидемичните мерки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.