Части от правосъдната реформа са неприемливи

Части от правосъдната реформа са неприемливи

Конституционният съд на Румъния определи като неприемливи някои части от промените в правосъдното законодателство, които бяха одобрени през декември от парламента, а за други части ще се произнесе на 30-ти януари, предаде БТА. Председателят на съда Валер Дорняну е заявил, че обявените за противоречащи на Конституцията членове се отнасят до организацията на съдебната система.

Управляващата коалиция, съставена от Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, прие през декември пакет от правосъдни закони, които според тях целят подобряване на ефективността на съдебната система, включително на работата на антикорупционната прокуратура. Опозицията в Румъния, правни експерти и ЕС критикуваха пакета, като предупредиха, че той ще ограничи правомощията на антикорупционната агенция и ще облагодетелства корумпирани политици. Президентът Клаус Йоханис, който е отявлен критик на социалдемократите, все още не е подписал законите, за да влязат в сила. Той може да откаже да ги подпише и да ги върне на парламента, а днешното решение на Конституционния съд удължава още повече процедурата по одобрението им.

Опитите за реформиране на съдебната система в Румъния предизвикаха протести в цялата страна. На последния протест в Букурещ в събота, според редица румънски медии, са участвали около 60 000 души, а в други градове на страната са протестирали още около 20 000.

Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г., но съдебната ѝ система остава под наблюдение заради недостатъци и широкоразпространената корупция.

Националната дирекция за борба с корупцията е хвалена от ЕС за постигнатите резултати – над 1000 висши чиновници, сред които бившият премиер от СДП Адриан Нъстасе, бяха осъдени за корупция.

Още по темата

Шофьорът от Чепинско шосе не е заличавал следи, след като е прегазил пешеходец

Предишна новина

Прокуратурата прати на съд шестима шефове на Напоителни системи

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  Важното е, че нашият президент не върна закона Наглите, КС нито го сезират да го отмени, а и да го сезиратняма да го отмени.

  И си вървят нещата у нас - 7 в Нови Искър, данъчен в София, бизнесмен в София ...

  Добре, че ЕС не виждат що става в председателството! Ама у нас имаха подход към проверяващите еврокомисари - така ги посрещнаха, че после еврокомисарите ги беше срам да се види къде са ги снимали, та трябваше да се намеси самата ЕК да замазва.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.