Частното съдебно изпълнение е много по-ефикасно от държавното


"Откакто съм в България, вече няколко пъти журналисти ми задават един и същи въпрос – кое е по-доброто – държавното или частното съдебно изпълнение. Затова нека да го кажа ясно: "Частното съдебно изпълнение категорично е по-ефективната система!" Това заяви Лео Нетен, президент на Международния съюз на съдебните изпълнители (МССИ) на пресконференция днес в гранд хотел "София". Нетен, заедно с вицепрезидента на МССИ Бернар Меню са в България по повод петгодишнината от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители у нас. За юбилея тук са ръководители на организации на съдебните изпълнители от Холандия, Франция, Гърция, Румъния, Естония, Македония и Полша, както и от Ерик Винкен, ръководител на проекта "Укрепване на системата на частно съдебно изпълнение в България", финансиран от МАТРА.
МССИ обединява организации на съдебните изпълнители от 72 държави по света, в някои от тях има и държавни съдебни изпълнители, но дори и те признават, че частното съдебно изпълнение е по-добро и че не е възможно държавното изпълнение да е толкова ефикасно колкото частното, продължи г-н Нетен. И обясни – за да е ефикасен съдебният изпълнител, той трябва да има екип от специалисти, да поддържа кантора, да използва активно информационните технологии, да има на разположение добра комуникационна система. Всичко това рисува един образ на предприемач, на ръководител на една агенция, а не на държавен служител.
Неслучайно новоприетите държави в ЕС избират модела на частното съдебно изпълнение, заключи Лео Нетен. Според него и от икономическа гледна точка частното изпълнение е много по-изгодно за държавата, защото то не взема от бюджета и една стотинка, но внася много данъци.
ЧСИ е най-ефективната система за принудително изпълнение в страната и e предпочитан партньор на бизнеса и гражданите, сочи статистиката на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), представена пред медиите. Изводът е подкрепен и от Проучването на мнението на клиентите на частното съдебно изпълнение, което се провежда за втора година в рамките на проект "Укрепване на системата на частно съдебно изпълнение в България", осъществяван с финансовата подкрепа на МАТРА и изпълняван от Центъра за международно правно сътрудничество (CILC).
От реалния старт на частното съдебно изпълнение в средата на 2006 г. до юли 2010 г. частните съдебни изпълнители са събрали 1 милиард и 370 милиона лева, каза председателят на КЧСИ Георги Дичев. От тях в републиканския бюджет са внесени над 100 милиона лева от публични вземания, ДДС при публични продани и такси по изпълнението, данъци и осигуровки от дейността на канторите. За същия период частните съдебни изпълнители са завели 346 хиляди дела, 97 хиляди от тях са приключени,

260 милиона лева са събрани от ЧСИ за първите шест месеца на 2010 г. За сравнение сумата за цялата минала година е 365 милиона лева. Данните за периода януари-юни на 2010 г. сравнени със статистиката от миналата 2009 г. очертават тенденция на ръст при образуваните дела и финансовите обеми. Ако през 2009 г. делата са били 110 000, то за периода януари-юни на тази година броят им достига 65 000.
Прави впечатление сериозният ръст на извършените публични продани на недвижими имоти, които за първото 6-месечие на 2010 са 2 188, докато за цялата 2009 г. са 2 516.
Бизнесът – компании и банки, остават основен клиент на ЧСИ. Над 40 хиляди от образуваните до 1 юли 2010 дела идват от частния сектор. Близо 9 000 хиляди са изпълнителните производства в полза на граждани, от които 736 за издръжка, 864 за неизплетени трудови възнаграждения и 141 за предаване на дете. Регистрира се и все по-висок интерес от страна на държавни органи и общини към партньорство с ЧСИ.
Освен преодоляването на съществуващите противоречия и спънки в законодателната рамка на частното изпълнение, другите стратегически задачи пред Камарата са завършването догодина на единния регистър на делата и длъжниците на ЧСИ, което би предотвратило възникването и на множество проблемни задължения в бъдеще, както и изграждане на модерна софтуерна система за получаване на информация и следене на делата от клиентите. Регистърът ще съдържа база данни за всички заведени изпълнителни дела при ЧСИ в България и чрез него банките, бизнесът и гражданите ще могат да проверяват статуса на всички свои контрагенти. "В Европа вече е в ход т.нар. електронно правосъдие и в този смисъл намерението на КЧСИ да въведе единен регистър отговаря на европейската тенденция за прозрачност", смята Лео Нетен.
Специално за годишнината си КЧСИ организира Юбилеен концерт с участието на Ансамбъл "Българе". Вечерта преди началото му, публиката във Военния клуб ще може да види и документалния филм за работата на Камарата, заснет специално за случая.

 

 


 

 


Прокуратурата е подложена на неправомерен натиск и вмешателство

Предишна новина

Атанас Славов отлетя, както и живя - СВОБОДЕН

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Владо | нерегистриран
  0
  0

  Боже,боже!!"-частното изпълнение е ефективно,но не и в България.Тук е почти толкова неефективно,колкото и държавното.Близо половината от частните съдебни изпълнители са напълно юридически некомпетентни и неподготвени ,а останалите са най-обикновени "финикийци" или и двете едновременно.Справка- някои от най-известните столични ЧСИ-та,няма какво да ги споменавам те сами си знаят кои са и за какво става въпрос/по Уорлик/.

 2. 5
  Друг ДСИ | нерегистриран
  0
  0

  ДСИ вземат заплата по 1000лв. на месец, колкото е един обяд на един ЧСИ, но всички събрани такси отиват в бюджета, а данъците, декларирани от ЧСИ -знаем как се укриват доходи, /нерегламентирани, но огромни/.Колкото до прехвалените публични продани на ЧСИ, контрол-никакъв, имотите се продават на свои хора на тъмно и т.н.Нека отчетат и колко жалби има срещу действията на ЧСИ, и колко от тези действия са отменени от съда.

  От друга страна ДСИ нямат никаква финансова възможност да си проведат сами един семинар, камо ли да си купуват медийно внимание и влияние, да наемат скъпи зали за тържества, да посрещат за своя/пардон, на длъжниците/ сметка многобройни гости от къде ли не. Още едно потвърждение, че БГ стана държава само на PRa.

 3. 4
  правото е недостижимо | нерегистриран
  0
  0

  Уважаеми господине "Грамотен"

  Аз не сам нито преподавател по български език, нито съм юридически поткован. Само съм прост магистар на техническите науки който живее скоро 44 години далече от България и рядко се дружа с българи там където живея постоянно. Така че смятам да моят горе долу скопосан граматически и правописно български език няма да попречи на никой добронамерен човек било да е юрист-магистрат, юрист-адвокат или чак юрист-ЧСИ да разбере за какво става дума.С моят нескопосан български език мога да обясна на много ЧСИ че нищо не е им пречело да упражняват своята дейност на основание на законите на които се базира ИП. И всяка промяна или противоречие със закона могат да обяснат на клиентите си (обикновенно Взискатели) ако такова противоречие или незаконно действие ТЕ искат в своите молби към ЧСИ. Аз не обвинявам нито ДВР ,нито взискателя за искането за налагане на ПАМ и то само на основание на чл.75(6) от ЗБЛД понеже искане понеже искането за налагане на ПАМ е направено от страна на ЧСИ макар че те знаеха че то е противозаконно което беше доказано и објаснено в Директивата. За останалите основания базирани на член 75 от ЗБЛД сам пределно съгласен понеже те директно атакуват и опстуират обществения ред и общественото здраве (задължения към НАП и други каси, разни издръжки и т.н.)

  Извинявам се за отнетото време но аз като установя че спрямо БДС някаква дейност не отговаря на изискванийата на ЕН работя и обосновавам своят проект или произведение само спрямо ЕН.

  А ЧСИ имаха възможност да прочетат Директивата на ЕС, да се запознаят с отменените ПАМ от страна на ВАС и с делата които държавата България изгуби в Страсбург и сега трябва да плаща доста пари за разни нанесени вреди на гражданите които са обжалвали наложените ПАМ.

  Аз само ги попитах какво ще стане след Тълкователното решение на ВАС което се очаква в скоро време след като државата не отговаря за тяхните действия и нанесени евентуални вреди.

  Приятен уикенд

 4. 3
  Грамотен към правото е.... | нерегистриран
  0
  0

  Случва се, като пише човек да прави технически грешки. Ама твоите са граматически. Та ако правото е недостижимо, граматиката е. Гледай да понапреднеш в тази насока, че правиш лоша реклама на ЧСИ.

 5. 2
  правото е недостижимо | нерегистриран
  0
  0

  Уважаеми господин ДСИ,

  Знаете ли коя е разликата измежду ДСИ и ЧСИ. Огромна и састои се в това че за действията на ЧСИ и евентуалните несъответствия със законите за ИП не одговаря ДЪРЖАВАТА. Тогава за непочитани права на човека не можеш да се жалиш в ЕСПЧ ,и държавата няма ништо общо с нанесените вреди било имуществени или неимуществени на основание на закононесъобразни действия.

  За много потърпевши това ще е добре, понеже след Тълкователното решение за прогласяване за противозаконно искането на ЧСИ пред ДВР за налагане на ПАМ, ще питам господата ЧСИ как ще плащат щетите които сега поема даржавата. Ето затова ДСИ са си седяли на задниците и не са се "фукали" пред разни президенти и представители на МССИ. И не знам дали някой от ЧСИ, присъстващи на срешата са признали на господин Нетен за своите противозаконни действия, незачитане на Конституцията и игнориране на Директивата на СЕС в областа на свободата и правото на човека на безпрепятсвено придвижване в границите на ЕС и своеволно криминнилизиране на финансови задалжения измежду физически и юридически лица чрез искане за налагане на МН "домашен арест" на длъжниците.

 6. 1
  ДСИ | нерегистриран
  0
  0

  А какво прави държавното съдебно изпълнение. Нищо не прави, но взема заплата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.