Чехия подготвя закон срещу министър милиардер


Чешкият парламент може да гласува още в сряда закона "Бабиш" - опит да се ограничи акумулирането на медии, бизнес и политическа власт, чието олицетворение според някои е финансовият министър Андрей Бабиш.

Той е най-големият частен работодател в централноевропейската страна с над 30 000 работници в над 250 компании - от химически до вестници и клиники за оплождане ин витро.

Предложените промени в закона за конфликта на интереси, подкрепяни от правителството и някои опозиционни фракции, ще забранят на бъдещите членове на кабинет да контролират компании или да притежават дялове в медии. Фирми, в които те притежават над 25 на сто, ще загубят достъпа си до обществени поръчки, неавтоматични субсидии и инвестиционна помощ.

Според предложения закон, ако Бабиш участва в следващия кабинет или го оглави като премиер, ще трябва да намали своя дял в основната си холдингова компания Agrofert под 40 на сто или да го прехвърли на доверителен фонд, както и да прекрати участието си медии. В Чехия компанията е получила 5.5 милиарда крони (228.48 милиона долара) чешки и евросубсидии между 2006 и 2014 г. според последните данни, публикувани от Agrofert. Според компанията тези суми включват селскостопански субсидии, еднакво достъпни за всички фермери, и екологични инвестиционни помощи, одобрени от предишни правителства.

Една от поправките, предложена от депутата Ян Хвойка от социалдемократическата партия на премиера Бохуслав Соботка, ще забрани притежаването на медии от членове на кабинета.

Бабиш купи два от малкото всекидневници в страната и най-популярната радиостанция през 2013 г., довеждайки до напускането на десетки служители. "Медиите трябва да играят контролираща роля. Разбира се, когато член на правителството притежава влиятелна медия, тя не изпълнява тази роля", заяви Хвойка пред Reuters.

Бабиш признава, че има конфликт на интереси, но твърди, че никога не е злоупотребявал с позицията си.Той е енергичен бизнесмен милиардер, очертаващ се като най-популярния политик в страната (изборите са през октомври 2017 г.), въпреки че е едва от 5 години в политиката. Той предлага на чехите нещо различно от старите партии, компрометирани от корупция, но опонентите, които виждат в него заплаха за демокрацията, го принуждават да избира между търговската си империя и политическата власт.

Някои го сравниха с бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който съчетаваше медии и бизнес с политическа власт. "Целта на предложенията е да не може един човек да подпише решение от името на държавата в 8:10 ч., а в 8:20 ч. да нарежда на компанията, която контролира, в кои обществени поръчки да участва", каза Мартин Плишек, депутат от опозиционната партия ТОП09, която предложи някои от поправките.

България обжалва лихвата от арбитража за "Белене"

Предишна новина

Русия не е получила от САЩ искане за екстрадиране на Сноудън

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.