Чехите няма да излизат от вкъщи между 21:00 ч. до 05:00 ч.

Чехите няма да излизат от вкъщи между 21:00 ч. до 05:00 ч.
снимка:БГНЕС

Чешките власти затегнаха мерките за борба с COVID-19, като забраниха на гражданите да излизат навън от 21:00 ч. до 05:00 ч., предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Ограниченията, които действат (в Чехия) през последните дни, не дадоха нужния резултат. Правителството взе решение да засили мерките. От 28 октомври до 3 ноември се забранява свободното придвижване на граждани на територията на Чехия от 21:00 до 04:59 ч.", заяви чешкият здравен министър Роман Примула.

По-рано компанията Таико съобщи, че традиционните коледни базари в чешката столица Прага тази година се отменят заради епидемията от коронавируса, предаде ДПА, като се позова на Таико, която ги организира.

Междувременно, Прищина обсъжда нови мерки срещу COVID-19, като е възможно и затваряне на границите. Министърът на здравеопазването на Косово Арменд Земай заяви, че властите обсъждат всички варианти за справяне с новата вълна на коронавирусната епидемия. 

Заради големия брой заразени не е изключено затварянето на границите и ограничаването на движението от и към местата, които са най-силно засегнати от вируса. Тяхното евентуално въвеждане ще зависи от оценката на епидемиологичната ситуация в страната и препоръките на компетентните институции, допълни министърът.

Пълното затваряне на държавата, според него, е „последен вариант”.

„Държавата и гражданите не заслужават да ги върнем там, където бяхме преди шест месеца, заради безотговорното отношение на малка група хора. Това, което се очаква и което определено трябва да се случи, е компетентните органи да проявят строгост относно спазването на закона и правителствените решения за справяне с пандемията. Когато бъде констатирано увеличаване на случаите, веднага ще предприемем ограничителни мерки”, заяви Земай.

Той каза, че наред с евентуалните нови мерки ще продължи прилагането и на тези, които в момента са в сила и призова полицията и всички институции да следят за тяхното прилагане, за да не се стигне до критична за здравната система на страната ситуация.

До момента в Косово са регистрирани около 18 000 случая на заразяване с новия вид коронавирус, от които 666 човека са починали, а над 51 000 са се възстановили. През последните десет дни се провеждат по около 1 000 теста на ден, от които положителните са между 150 и 200.

Още по темата

Цветан Цветанов ще има законно партия до 7 дни

Предишна новина

Близо 1200 дела са отложени от началото на извънредното положение в България

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.