Ченалова се е отказала и от второто дело срещу Галя Георгиева от ВСС

Ченалова се е отказала и от второто дело срещу Галя Георгиева от ВСС

Уволнената от Софийския градски съд (СГС) съдийка Румяна Ченалова се е отказала и от второто дело за обида, което беше завела срещу Галя Георгиева от Висшия съдебен съвет (ВСС). Ченалова заведе общо четири дела за обида срещу членове на съвета – две срещу Георгиева и две срещу Димитър Узунов, заради техни изказвания на заседания. Първото дело срещу Георгиева беше прекратено от Софийския районен съд (СРС), който прие, че думите "провежда съдебните заседания неритмично", "насрочва заседания за разпит само на един свидетел" и "вместо да решава делото, "тупа топката" не са обида, а Ченалова не обжалва. Делата срещу Узунов все още не са приключили.

Проверка на "Правен свят" показа, че второто дело срещу Георгиева е било прекратено още през април и няма информация определението да е било обжалвано. Става дума за делото, което след отвод на съдия от СРС, беше изпратено от ВКС в Районен съд-Пазарджик. През декември м.г. на заседание на ВСС Георгиева се възмути, че изобщо не е знаела за делата на Ченалова срещу нея, макар вече да имало едно заседание. През това време тя участвала в дисциплинарното производство срещу съдийката. Георгиева изрази страховете си, че това може да стане причина Върховният административен съд да отмени уволнението на Ченалова и предложи, а мнозинството в съвета одобри, да се извършат проверки на председателите на ВКС, на РС-Пазарджик и на СРС, както и на съдии от тези органи.

През пролетта стана ясно, че всички съдии в Пазарджик са се отвели от делото (голяма част заради инициираната от Георгиева проверка). Върховният касационен съд го прати в Районен съд-Перник.

Сагата около това производство е приключила много бързо, след като още на 19 април съдия Светослава Алексиева от РС-Перник го е прекратила. От определението е видно, че това е сторено, защото Ченалова или не е била намерена на посочения адрес, или не се е явила на заседанието, без да е посочила уважителни причини - чл. 289, ал. 1, вр. чл. 24, ал. 4, т. 5 от НПК.

Ченалова е била осъдена да плати на Галя Георгиева и 300 лева разноски за адвокат, който членът на ВСС си наел пет дни преди прекратяването на делото.

Още по темата

В Германия: жените да разкриват любовниците си при спор за бащинство

Предишна новина

Турция e осъдена за смърт на недоносено бебе

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  ** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 7
  Лъчи | нерегистриран
  2
  0

  Тя си изигра правилно ръката и си бетонира спечелването на играта.

 3. 6
  | нерегистриран
  4
  -2

  Тя е видяла, че смисъл няма, щото всеки съдия деъзнал да гледа делото щеше да бъде проверен от подсъдимите, те и членове на ВСС

 4. 5
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  А природената соня Найденова, която скри сигналите срещу колегите си

  Преродена ли имаш предвид ?

 5. 4
  | нерегистриран
  3
  -3

  А природената соня Найденова, която скри сигналите срещу колегите си

 6. 3
  Шоп | нерегистриран
  14
  0

  Фани едната, па удари другата.

 7. 2
  Мондешки | нерегистриран
  14
  -4

  Ченалката още ли не е в затвора?

 8. 1
  ю | нерегистриран
  17
  -1

  Ако на Ченалова и се размине, значи има някаква договорка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.