Чепеларци пред ВСС в защита на прокуратурата

Чепеларци пред ВСС в защита на прокуратурата
Жители на Чепеларе протестираха пред ВСС, снимка: Правен свят

Близо 40 жители на Чепеларе протестираха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) заради решението на кадровия орган за закриване на Районната прокуратура в родопския град. Протестиращите пристигнаха пред сградата на Съвета точно в 11:30 часа с гайди и транспаранти с надписи "ВСС искаме си прокуратурата" и възгласи "Излезте". Организаторите на събитието обявиха по-рано, че за присъставащите е осигурена безплатна храна, вода, както и свободно време за разходка из столицата, но след края на протеста.

Родопчани настояха кадровият орган да преразгледа решението си за закриване на прокуратурата, като в противен случай заплашиха с продължаващи протести. Те се опасяват, че предстоящата реформа на обвинението в града е само първата крачка към "изпращането в забвение" на целия административен район. Като последица от решението на ВСС чепеларци виждат неизбежното закриване и на други институции. "Закриването на РП-Чепеларе ще "повлече" след себе си ликвидирането и на други държавни органи - Районен съд, Районно управление на МВР, Нотариална служба, за което вече е имало опити в близкото минало. Чепеларе ще остане без тези институции, които гарантират съществуването му като Общински административен център. Това ще е със сериозни негативни последици за района, който е един от най-посещаваните туристически центрове - Ски зона "Пампорово-Мечи чал", смятат протестиращите.

Липсва диалог с ВСС, това подчертаха две от организаторките на протеста – Тонка Динчева и Иванка Сивенова. Те бяха категорични, че решението на ВСС за закриване на районната прокуратура в Чепеларе е "самоцелно", "необмислено" и ще доведе до непредвидими последици. Двете дами, които са и част от адвокатския екип депозирал на 31 октомври жалба пред Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ВСС от името на жителката на Чепеларе Теодора Илиева Калайджиева, внесоха в деловодството на Съвета и декларация, в която описват подробно съображенията си "против" стартирала вече реформа на съдебната карта, предвиждаща закриването от 1 януари 2019 г.  на 11 районни прокуратури, сред които и тази в Чепеларе. "Решението е взето без публично обсъждане с гражданите на Община Чепеларе, което в случая е задължително с оглед изискванията на АПК, особено при подобни промени, а и ВСС пое ангажимент, че това ще е така. Убедени сме, че насърчаването на гражданската инициативност при подобни радикални реформи гарантира тяхната успешна реализация. Не е случайно че и ЕК препоръчва решението за реформа на съдебната карта да се взема след широко обсъждане и съгласие със заинтересованите лица. Такова обществено обсъждане преди вземане на решението от ВСС липсва", пише в декларацията до кадровиците на съдебната власт. 

Според протестиращите аргументът, че РП-Чепеларе  е слабо натоварена и поради това става част от 11-те определени за закриване държавни обвинения е "голословен". "Нашият контрааргумент в случая е, че именно превантивната работа на Прокуратурата, в единодействие с останалите правоохранителни органи и Общинската администрация, обуславят сравнително спокойната криминогенна обстановка в района. И това е основано на преценката ни, че гражданите на Община Чепеларе имаме висока правна култура, както и наличие на онези нравствено-морални ценности, които предпоставят нужния респект към Закона и уважение към институциите в държавата ни", смятат протестиращите от Чепеларе.

Те не са съгласни и с аргумента, че закриването на прокуратурата се налага като част от прекрояването на съдебната карта по препоръка на Европейската комисия. "Решението на ВСС според нас не представлява истинска съдебна реформа, която да гарантира справедливо правосъдие, оптимално бърз съдебен процес, нужната защита и помощ за гражданите, в т.ч. и за нас, гражданите на Община Чепеларе. Напротив, ние ще бъдем затруднени чрез загуба на време и средства да търсим нужните ни правни услуги и правна помощ", твърдят протестиращите.

Това бе третият протест на жителите на Чепеларе за последните два месеца, който по думите им няма да е и последен. Те изразиха разочарованието си от факта, че нито един член на ВСС не е пожелал да разговаря с тях, за да чуе исканията им, както и от липсата на подкрепа от жителите на останалите общини, в които е предвидена трансформация на Районните прокуратури в териториални отделения - Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан и Тополовград.

Не е ясно – дали и кога ВСС ще вземе отношение по депозираната от протестиращите декларация.

Още по темата

Антикорупционната комисия взе на прицел бивш шеф на въздухоплаването

Предишна новина

Готово е класирането в конкурса за преместване и назначаване на 1 прокурор в Специализираната прокуратура

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  +- | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #5 от "Закриване на държавата | нерегистриран":
  Тече бавен процес на закриване на държавата.Първо се закриха т.нар.здравни пунктове/медицинските служби/ в малките населени места,каквито имаше навсякъде в т.нар.лош комунизъм.Обяснението беше , че там хората не боледували.После се закриха полицейските приемни на районните инспектори/т.нар.квартални/,защото не знам каква причина измислиха.Без квартален обаче се удари едно рамо на мургавата престъпност.Сега като се закрият прокуратурите ще се възцари закона на джунглата там.Закриването на държавата е ...бавно , но сигурно.Първо в малките населени места, после в по-големите и накрая в столицата.  Не разбирам как сте получили толкова положителни оценки с твърдение, че се закрива прокуратура. Сякаш нищо не остава, а знаете, че не е така.

 2. 5
  Закриване на държавата | нерегистриран
  5
  -3

  Тече бавен процес на закриване на държавата.Първо се закриха т.нар.здравни пунктове/медицинските служби/ в малките населени места,каквито имаше навсякъде в т.нар.лош комунизъм.Обяснението беше , че там хората не боледували.После се закриха полицейските приемни на районните инспектори/т.нар.квартални/,защото не знам каква причина измислиха.Без квартален обаче се удари едно рамо на мургавата престъпност.Сега като се закрият прокуратурите ще се възцари закона на джунглата там.Закриването на държавата е ...бавно , но сигурно.Първо в малките населени места, после в по-големите и накрая в столицата.

 3. 4
  112 | нерегистриран
  10
  -8

  Ако толкова си ги искат, просто годишната издръжка на тамошната прокуратура - сграда, режйнни, заплати и др. да се отчислява от местния бюджет и да се внася допълнително към бюджета на съдебната власт. Така всички ще са доволни. Колкото до предпоставките за създаване на зависимости, при подобна хипотеза - не ме убеждавайте, че и сега няма такива.

 4. 3
  наблюдател | нерегистриран
  22
  -9

  Тези протестиращи люде, въобще наясно ли са с въпросната реформа и знаят ли за какво протестират? Трябва да знаят, а и да разберат, че е крайно време да се сложи край на необосновано раздута администрация по села и паланки и в случая никой не ги лишава от достъпа до правосъдие.

 5. 2
  добронамерен съвет | нерегистриран
  14
  -5

  Драги граждани и гражданки,

  ако имате избор-стойте далеч от РПУ-та, прокуратури, дансаджийници, съдилища и тн.

 6. 1
  RRR | нерегистриран
  25
  -3

  Ситуацията е следната - едните не знаят какво реформират и какво ще се получи, другите не знаят за какво изобщо протестират.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.