Четат след седмица присъдата срещу Прокопиев, Дянков и Трайков


На 28 юни, неделя, 4-ти състав на Специализирания наказателен съд със съдия Вилислава Ангелова ще прочете присъдата срещу бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, бившия икономически министър Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Тримата са подсъдими за продажбата на държавния дял в "ЕВН България Електроразпределение" и "ЕВН България Електроснабдяване" през декември 2011 чрез борсова сделка.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 милиона лева. Чрез борсовата сделка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лв. при първоначална оценка на от 78 млн. лв.

Сделката е от декември 2011 г. и постигнатата средна цена за акция на "ЕВН България Електроразпределение" е 1632.56 лв., което е с 18.8% над
минималната цена от 1373.92 лв. За акция в "ЕВН България Електроснабдяване" средната борсова цена е 156.60 лв., което е с 30% над минималната цена от 120.31 лв.

Според прокуратурата, обаче, оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани умишлено. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този момент е била 1777.48 лева за един дял.

От държавното обвинение поискаха присъди от 3 до 10 години затвор за подсъдимите.

Секретарят на Радев: Свидетел съм, дадох флашка и мобилните си телефони

Предишна новина

Шестима задържани на дербито между ЦСКА-София и Левски

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.