Четирима прокурори, следовател и съдия отиват на втори етап от надпреварата за европейски прокурор

Четирима прокурори, следовател и съдия отиват на втори етап от надпреварата за европейски прокурор

Шестима магистрати - четирима прокурори, следовател и съдия отиват на втори етап от надпреварата за европейски прокурор. Това са Александър Атанасов – прокурор в Окръжна прокуратура – Варна, Дария Христова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пловдив, Десислава Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура, Каролина Хлебарова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, Сава Петров – прокурор във Върховна касационна прокуратура, Теодора Георгиева – съдия в Административен съд – София град.

Процедурата по подбор на кандидатите за европейски прокурор е предвидено да премине през два етапа – проверка по допустимост на кандидатите, въз основа на представените документи и събеседване с допуснатите кандидати от Комисията.

Във вторник в Министерство на правосъдието (МП) се е провело първото заседание на седемчленната Комисия, която е извършила първоначален подбор по документи на кандидатите за заемане на длъжността европейски прокурор от България. На заседанието са били обсъдени въпроси, свързани с организацията на работа на Комисията и критериите за заемането на длъжността европейски прокурор от Република България, съобщиха от правосъдното ведомство.

След като е разгледала документите на всички явили се 9 кандидати, Комисията не е допуснала трима от тях. Това са Анна Аврамова-Градева – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, Димитър Беличев – прокурор в Окръжна прокуратура - гр. Пловдив, Мария Стоянова – районен прокурор в Районна прокуратура - Елин Пелин, административен ръководител.

Вторият етап от процедурата - събеседването - ще се проведе на 11 декември 2018 г., в Министерство на правосъдието. По време на изслушването всеки от кандидатите ще има възможност да представи мотивацията и визията за работата си като европейски прокурор.

Комисията трябва окончателно да предложи три национални кандидатури за европейски прокурор в срок до 31 декември 2018 г. Европейските прокурори се избират и назначават от Съвета на Европейския съюз измежду трима кандидати, посочени от съответната държава членка на ЕС. Предвижда се Европейската прокуратура да започне да функционира през ноември 2020 година, поради което изборите за европейски главен прокурор също трябва да се проведат през 2019 година, така че той да встъпи в длъжност през март 2019 година. Прогнозите сочат, че европейските делегирани прокурори ще бъдат назначени през септември 2020 година.

Още по темата

Полицията проверява как автомати излизат от оръжейния завод в Казанлък

Предишна новина

Шофьорката от катастрофата край Вакарел ще бъде съдена за смърт по непредпазливост

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.