Четирима утвърдени експерти събраха в книга принципите и практиките при опазването на личните данни

Четирима утвърдени експерти събраха в книга принципите и практиките при опазването на личните данни
Професор д.т.н. Веселин Целков представи авторите и съдържанието на книгата "Защита на данните. Принципи и практики", снимка: "Правен свят"

"Защита на данните. Принципи и практики" – това е името на новата, седма книга от поредицата научни публикации на тема "Защита на информацията". Негови автори са четирима утвърдени експерти в областта на сигурността и защитата на данни. Това са професор д.т.н. Веселин Целков, който е и научен ръководител на поредицата "Защита на информацията", преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и член на Комисията за защита на личните данни, Деян Петков, който е директор на Корпоративната сигурност на БТК, Георги Средков - докторант в УниБИТ по въпросите на сигурността на данните и Пламен Георгиев, който дълги години е бил началник на отдел "Контролна дейност" на Комисията за защита на личните данни .

Книгата, която бе представена във вторник в Централния военен клуб, има претенцията да запълни празнините в практическото приложение и интерпретацията на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/697 на Европейския парламент и Съвета на Европа от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент за защита на личните данни, GDPR).

Произведението цели да обобщи съществуващите стандарти, понятия и методологии в единна платформа, с което да даде възможност както за цялостен поглед, така и за детайлен преглед на процесите свързани с изпълненията на Общия регламент. Книгата може да се използва като практическо ръководство за администраторите и обработващите лични данни. Според авторите на книгата, тя ще представлява интересно четиво за субектите на данните, подходящ учебник за обучение и удачно методическо средство за студенти, специализанти и докторанти и може да бъде използвана и като наръчник за Длъжностното лице по защита на данните.

Основно внимание в сборника се отделя  на защита на правата на субекта (физическото лице) на данните, а не на организационните и технически мерки за защита, както и на това, че проблемът със сигурността на данните се вменява изключително и само на администратора на личните данни. Авторите поставят акцент и на някои пропуски, неясноти и непълноти в Регламента, както и на липсата на трайно установена практика в Република България и страните на Европейския съюз във връзка с него.

"Ние със съавторите имаме четири важни предимства – опит, опит, опит и опит. Трябва да отговорим на един много важен въпрос – каква е причината за написването на тази книга. Формалната причина е ясна. В действителност обаче причините са три. Първо действието или бездействието на отговорните в тази област институции, второто нещо, което беше важно е един знак от съдбата – отивайки на почивка, в която планувах да чета вече написаното, разпилях около 300 страници от книгата. Третата причина е загубен бас. Благодаря на колегите за труда и всеотдайността", заяви професор д.т.н. Веселин Целков пред събралата се за представянето на книгата аудитория.

"Като по-млад съм смятал, че знам много нещо, че знам всичко. От днешната позиция мога да кажа, че много малко съм знаел. В България личните данни придобиват все по-широка популярност. Част от тази тема е в юридическия аспект, но от изключителна важност е и как съхраняваме данните си. Направихме нещо, което може би не е перфектно, но е всеобхватно", коментира от своя страна Георги Средков.

"Днес информацията е отношение и начин на живот. Затова опазването й е от изключителна важност. Много видове информация с времето се обезценяват, но не такава информация е тази, свързана с личните данни. Това ни накара да използваме опита на големите компании с Регламента и да осъществим идеята си за написването на тази книга", посочи и Деян Петков.

Четвъртият съавтор на сборника също отправи благодарности към колегите си за отдадеността и професионализма и заяви: "От труда ни се роди едно "хубаво русо бебе със сини очи".  Честито!"

През 2012 г. Цветан Василев активно лобирал за избора на главен прокурор

Предишна новина

138 кандидати ще се борят за места в апелативните прокуратури

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  *********************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  | нерегистриран
  7
  0

  Такова изказване: "От труда ни се роди едно "хубаво русо бебе със сини очи", коментира създаването на сборника един от съавторите му Пламен Георгиев.", е некоректно и свидетелства зле за автора му.

  Няма да го чета, господина, европеец, според чийто критерии за хубост те се свеждат до с"русо" и "сини очи" !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.