Членове на ВСС се опитаха да ревизират и бламират дейността на ВКС

Членове на ВСС се опитаха да ревизират и бламират дейността на ВКС

Членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се опитват да бламират и ревизират дейността на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) по извършването на проверки за организацията и дейността на апелативните съдилища (чл. 114, ал. 1, т. 9 от ЗСВ). Още на първото заседание на колегията от новия сезон кадровиците се "хванаха за гушата" и над 40 минути спориха по две предложения на Лозан Панов, вкарани в дневния ред, а именно - резултатите от проверката на ВКС в Пловдивския апелативен съд и за дейността на военните съдилища за периода 2014-2015 г.

Тон даде Галя Георгиева, която преди да стане част от ВСС, бе съдия именно в Пловдивския апелативен съд (ПАС). Тя предложи обсъждането на докладите да бъде отложено за 11 октомври, защото председателят на ПАС Магдалина Иванова имала възражения. Можело да се стигне и до корекция на констатациите. И още - магистратите от ПАС искали да обсъдят констатациите на общо събрание и трябвало да им се даде възможност да го направят, преди колегията да обсъди доклада. Същото важало и за военните съдилища. Нещо повече, Инспекторатът на ВСС щял да прави проверки в тези съдилища и по думите на Георгиева добре би било да се изчакат и тези резултати. Искането ѝ идва едва сега, след приемането на докладите за дейността на всички останали апелативни съдилища, в т.ч. Апелативния специализиран съд и Военноапелативния съд.

Шефът на ВКС Лозан Панов я попита в каква процедура са възраженията на Магдалина Иванова, защото в Закона за съдебната власт такова нещо няма.

"Не знам по каква процедура по закона, но има такива и може да се каже дали са основателни или не", заяви Георгиева.

Светла Петкова пък директно поиска преди да се приемат тези доклади, колегията да изслушва председателите на съдилищата - нещо, което също не същчествува като възможност в ЗСВ.

Юлия Ковачева и Соня Найденова възразиха. Според Ковачева е неразумно обвързването на проверките на ВКС по апелативни райони с тези на ИВСС. Тя изтъкна, че докладът за ПАС е изцяло положителен и не разбира тези обструкции. ВСС няма как да ревизира констатациите на ВКС, колкото и становища да слушаме, докладът е такъв, какъвто е и ВСС не може да го ревизира, включително и по линия на ИВСС, отсече Ковачева. Соня Найденова пък призова днес да се приемат за сведение, а същинският дебат да се състои на по-късен етап.

С изказването си Милка Итова повдигна леко завесата защо част от членовете не искат днес да обсъждат докладите. На заседанието присъстват 8 от кадровиците и така гласовете са разпределени 50 на 50 - 4 от мнозинството и 4 от малцинството. Всъщност именно с такъв резултат предложението за отлагане на точките на Галя Георгиева не беше прието.

Председателят на ВКС защити разглеждането на точките в днешното заседание. Той посочи, че, макар по закон да не е задължен да внася докладите на заседания на съвета, го прави, за да се запознаят кадровиците в дейността на съдилищата. А докладите трябва да се разгледат днес, за да се види какви са констатациите, препоръките, изводите и да се уважи все пак трудът на съдиите от ВКС, които освен да гледат делата си, са хвърлили много работа по извършването на проверката, анализиране на работата и изготвянето на докладите.

За сметка на положителния доклад за ПАС, този за дейността на военните съдилища е изключително критичен (виж тук).

По-късно докладът за работата на Пловдивския апелативен съд бе приет единодушно от членовете на съдийската колегия.

Екстрадицията на Цветан Василев продължава да е с много неизвестни

Предишна новина

Военното правораздаване – липса на капацитет за решаване на дела и занижени стандарти

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  2
  0

  ВСС - името ни е "Легион"!

 2. 6
  **************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 5
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  Заглавието е манипулативно | нерегистриран
  17
  -9

  Докладът за ПАС изцяло положителен, качен е на външния сайт на ВКС и всеки може да го види. Галя Георгиева е била права. Ако по някой доклад има да се правят технически корекции, това не означава бламиране на ВКС.

 5. 3
  | нерегистриран
  25
  -3

  И кво ша стане с хубавата Милка Итова като й се наложи да работи?

 6. 2
  До1 ++ от мен | нерегистриран
  32
  -14

  Бой по гнилите ябълки Лозане, народа е с теб.

 7. 1
  Кукиша | нерегистриран
  26
  -1

  Докато им се сгъвате като безопасни игли така ще бъде.

  Създайте единна фракция Отпор на статуквото и за 1-2години сте ги приключили и натирили в миши дупки...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.