Чуждестранните специалисти ще получават по-лесно разрешение за работа в България


Държавата може да скъси тройно срока, в който издава разрешение за работа на чужденстранни специалисти у нас - така наречената синя карта.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева съобщи, че се обмисля издаването на синя карта за работа на чужденци в България да става за два месеца, а не както досега - за шест.

За мен е много важно страната да стане световна дестинация в едно направление, което се развива толкова бързо, заяви вицепремиерът след участието си в аутсорсинг конференция "Как да запазим глобалната лидерска позиция и да развием потенциала на България".

По време на форума тя информира, че тази седмица Националният икономически съвет ще обсъжда промяна в Закона за чужденците, с която сроковете за издаването на синята карта драстично да се съкратят.

Предвижда се и увеличаване на продължителността ѝ от една до три години, а подаването на документи да е на едно гише в Министерството на икономиката

Вицепремиерът цитира данни, според които секторът е генерирал близо 3% от БВП за 2014 г. и има потенциал процентът да бъде удвоен в близките две до три години.

Средният ръст на заетите в сектора през 2014 г. спрямо 2013 г. е над 25%. При 20,2 на сто младежка безработица в страната секторът предлага възможност за развитие на висококвалифицирани млади хора, като средните нива на заплати са значително над средната за страната заплата, отбеляза вицепремиерът.

20 души са задържани при протестите в "Орландовци"

Предишна новина

Война на световете

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.