Чуждите инвестиции в медии са нежелани в Русия


Дяловото участие на чуждестранни акционери в руските медии не може да надхвърля 20 процента. Такъв проектозакон беше гласуван в петък на второ и трето четене окончателно от руската Държавна дума. Досега чуждото дялово участие в руските медии можеше да бъде най-много 50 процента. С новия закон този дял се намалява и се въвежда забрана за това, учредители на медии в Русия да бъдат чужди физически и юридически лица, както и такива с двойно или без никакво гражданство.
От "Ведомости" до "Космополитън"
Новите законови промени ще унищожат независимия комерсиален медиен пазар в Русия, смята медийният мениджър Антон Носик. "Хората, които десетилетия са инвестирали в различни медии, създавали са работни места и са определяли отчасти редакционната политика, ще бъдат принудени да продадат акциите се на близки до Кремъл руски олигарси. И то на наложени им цени", казва той пред Дойче веле (ДВ).
Новият закон ще се отрази практически на всички недържавни медии в Русия. Издателските къщи "Axel Springer", "Burda", "Sanoma", "Independent Media" ще бъдат принудени да продадат своите дялове. Законът ще засегне и политически издания като "Forbes Russia", "Ведомости" или списания като "National Geographic", "Geo", "Cosmopolitan", както и телевизионните канали "Discovery", Disney" и "STS". Дяловете на чуждестранните инвеститори във всички тези медии надвишават 20 процента.
Държавен намордник за медиите
Медийният юрист Федор Кравченко също смята, че десетки големи руски медии ще трябва да "регулират" отношенията си на собственост във връка с новия закон. Той обаче смята, че иницативата на Държавната дума всъщност е политически излишна. "В действителност медиите, за които става дума, отдавна са под държавен контрол. Наскоро приетите изменения в закона позволяват на властите да глобяват или блокират всяка медия. Кремъл и руските власти имат пълен контрол и над лицензите", казва експертът.
Що се отнася до издателите - те отдавна са приели правилата на играта и ще бъдат лоялни спрямо Кремъл. Кравченко припомня, че през последните години руската Държавна дума е гласувала много закони, органичаващи свободата на мненията: променен бе например Законът за рекламите, увеличени бяха санкциите за призиви към непозволени демонстрации и забранена пропагандата на хомосексуалността.
Затварят вратичките за чужденците
Медийният мениджър Антон Носик подчертава, че планираните законови промени няма да оставят никакви вратички за чуждестранните инвеститори. "Записано е ясно: Не може да съществува верига от собственици, която води към чужбина!" С новия закон руските издатели, които работят в чужбина, ще загубят и правото си да публикуват в Русия.
Носик, който е основател на няколко интернет-портала, обръща внимание и на един друг проблем. Рекламодателите трябва да избягват онлайн-медии със седалище в чужбина. "Според закона, ако някоя реклама излезе в чужда медия, рекламодателят трябва да регистрира външнотърговска дейност. А това е свързано с огромна бюрокрация", посочва медийният експерт.
DW

Заради Брюксел спешно пишат схема за защита на влоговете

Предишна новина

Прецакани в смъртта

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.