Цяло семейство съдии от СГС напуска системата, след като ВСС блокира ваканциите им в ЕК

Цяло семейство съдии от СГС напуска системата, след като ВСС блокира ваканциите им в ЕК
снимка:БГНЕС

Семейството съдии от Софийския градски съд (СГС) Николай и Катерина Енчеви, които през последните 7 години се прославиха като „вечните“ национални експерти в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) на Европейската комисия (ЕК), искат да напуснат съдебната система. Това става ясно от дневния ред на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за следващото й заседание.

Любопитно е да се разбере обаче какви са мотивите за желанието на двамата магистрати да напуснат българския съд, в който през последните 7 години реално не са работили, въпреки че щатовете им се водят там. Можем само да подозираме, че семейство Енчеви са решили, че вече няма с какво да допринесат за решаването на споровете пред СГС, в чиято Гражданска колегия би трябвало да правораздават, след като на практика почти десетилетие са били извън тази материя и са пребивавали като експерти в дирекцията на ЕК.  

През юли т.г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати „ваканцията“ на съдия Катерина Енчева в ЕК, където тя се намираше от есента на 2018 година, като отказа да продължи командироването й в дирекцията JUST. Любопитното в случая е, че до същия период на същата година не кой да е, а именно съпругът на съдия Енчева – Николай – е бил командирован на въпросното място в ЕК. Така на практика се оказва, че мястото е било окупирано от семейството съдии в продължение на около 7 години, като друг интересен детайл от историята им е, че докато единият от съпрузите Енчеви е командирован на длъжността в ЕК, другия моментално излиза в отпуск. Така, в момента, в който Николай Енчев заминава в командировка, Катерина Енчева веднага подава молба за отпуск, под предлог, че ще отглежда малко дете. Веднага след собственото й командироване в ЕК през октомври 2018 година обаче, нейният съпруг изведнъж също излиза в отпуск, при това още през декември същата година, за срок до края на 2020 година.

Освен с експертната си работа в дирекцията на ЕК в продължение на близо 2 години, съдия Катерина Енчева е популярна и с други свои професионални постижения. На 18 март 2018 година, малко преди да бъде командирована в ЕК, съдия Енчева, която докато беше на работното си място в СГС разглеждаше иска за над 2,2 млрд. лв. на КПКОНПИ срещу подсъдимия банкер Цветан Василев, отправи изненадващо преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) дали гражданската конфискация е зависима от наказателния процес. Вследствие на запитването на съдия Енчева много от делата за конфискация на престъпно имане, които Антикорупционната комисия води, бяха замразени до произнасянето, в това число и делото за отнемане на имущество на банкера, укриващ се от българското правосъдие в Сърбия. Любопитното в случая е, че текстът на преюдициалното питане на съдия Енчева се оказа идентичен с защитната теза на адвокатите на Василев, на които обаче изрично се заплаща, за да бранят интересите му. През март т.г. СЕС се произнесе с решение по делото в посока, че гражданската конфискация не зависи от наказателния процес и че делата за отнемане на престъпно имане, в това число и това срещу Цветан Василев, могат да продължат.

Предстои Съдийската колегия на ВСС да реши ще освободи ли двамата магистрати от постовете им като граждански съдии от СГС идния вторник.

Още по темата

Нови съдебни решение по искове на КПКОНПИ връщат в хазната близо 280 хил. лв.

Предишна новина

Кодът по БУЛСТАТ за свободните професии вече няма да е ЕГН

Следваща новина

Коментари

31 Коментара

 1. 32
  до Катерина Енчева | нерегистриран
  6
  -2

  Ще се откажете ли от броя заплати при напускането, колкото години не сте правораздавали в България???????????????????????

 2. 31
  | нерегистриран
  7
  -1

  Добре, но морално беше и колегиално, да си се явявате на трудните конкурси и да напуснете съдебната система в България, защото блокирате места на други съдии, които искат да правораздават не в Европа, а в България. Така, че престанете да си се оправдавате. Освен шепата съдии от кохортата на ССБ, никой не ви симпатизира, да не кажем по-лоша дума.

 3. 30
  | нерегистриран
  8
  -7

  Изтрихте ми коментар № 27, защото написах добра дума за Енчеви ли?

 4. 29
  Съдия | нерегистриран
  17
  -10

  Струва ми се, че има много колеги, които в коментари тук показват неприкритата си завист към Енчеви. Колеги, конкурсите за JUST са открити за всеки съдия. Обаче се провеждат от Европейската Комисия и не са като "местните" конкурси. Сигурен съм, че много от Вас, г-да/г-жи коментиращи, ако имахте възможност, бихте печелили такива конкурси и бихте правили точно като Енчеви. Но може би нещо ви... липсва? Също така, има ИВСС. Ако тези колеги са направили нещо незаконно или неморално, подайте сигнал. Това правят съвестните хора, независимо дали са съдии или не. Ако пък ли няма нищо законно или неморално, плюенето в коментари под статия показва единствено безсилието Ви. А съдия, който се чувства безсилен, е изключително опасен за съдебната система и за обществото като цяло.

 5. 28
  | нерегистриран
  11
  -9

  След заглавието на статията и употребената дума "ваканция" - няма какво повече да се прочете от пеевския официоз.

 6. 27
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 26
  Вся съдебна власт семейство Енчеви! | нерегистриран
  19
  -7

  Съдии с интересни биографии.....Свидетели сме на исторически прелом в българската съдебна реформа - нейната фамилизация! Семейството-основната градивна единица на съда. Коя е съдия Катерина Енчева. Съдийката от Софийски градски съд Катерина Енчева, която буквално обслужва интересите на банкера беглец Цветан Василев и клептомана Прокопиев, е от кохортата на скандалния Съюз на съдиите в България. Името на Енчева изскача от редица учения и "акции" на ССБ, още когато съюзът се оглавяваше от скандалната кандидатка за вицепрезидент и шеф на Апелативен съд София Нели Куцкова. Съмненията по отношение на безпристрастността на семейство Енчеви към КПКОНПИ може да се каже, че са обективно обосновани.

 8. 25
  | нерегистриран
  21
  -5

  Да , връщаха се за малко-максимум една година или няколко месеца в СГС, за да си получи ранговете Енчева и да й разрешат неплатен отпуск и пак заминаваше. А, щатното място стои блокирано за конкурси и то в рамките на десе т и повече тодини.

 9. 24
  Фактите | нерегистриран
  13
  -16

  Значи, тая съдийка последните седем години реално не била работила в съда, щото била командирована или в отпуск. Обаче пък 2018-та година водила дело на Цветан Василев и отправила преюдициално запитване... Аз ли нещо се обърках или Правен Свят е по-жълта медия от Пик и Блиц?!?

 10. 23
  | нерегистриран
  34
  -12

  За съжаление, това няма да е крайното щастие за съдебната система- напускането на Енчева на българската съдебна система с 20 заплати. Лошото за българската съдебна система е, че тя ще продължи да я злепоставя в някоя европейска институция . Ще говори глупости и откровени лъжи за наистина работещите в българскатап съдебна стистема. Затова, ако някой може да я елиминира, да знае, че ще направи нещо добро за българската съдебна система. Все ще дойде видов ден, Енчева!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! За сега , ние сме щастливи, че напускаш българската съдебна система.

 11. 22
  RRR | нерегистриран
  8
  -14

  А на тях хич не им дреме за писанията Ви.Моралист до моралиста, като гледам, смях до полуда.

 12. 21
  Срам | нерегистриран
  16
  -6
  До коментар #17 от "Безсрамие | нерегистриран":
  ИВСС незабавно да започнне проверка на преюдициалното питане на Енчева по делото на Цв. Василев. Тя не можа да разпознае приложното поле на Директива 2014/42. По гр. дело попита за директива, която още в заглавието си сочи предмета си в наказателното правосъдие . Голяма експертка е но да се провери цената. Ако мустака е налял милиони за тази услуга ето защо не им пука за СГС. Баламите да продължават в тръстиката. Тези забогатяха и бягат.

  Ако това го е написал юрист, или пък не-дай-си-боже - действащ съдия - майка ни жална на съдебната система и тези, които трябва да я ползват.

 13. 20
  Добре е да започне дсъдебно производство | нерегистриран
  13
  -1

  срещу синдците на КТБ и членовете на Управителния съвет на Фонд за гарантиране на влоговете, както и срещу подуправителя на БНБ по банков надзор, който не върши нищо, освен да изпълнява

 14. 19
  112 | нерегистриран
  32
  -4

  Има една култова реплика, вечна реплика: "...роднина-милиционер-роднина-милиционер...". Като че ли нашата съдебна система прегърна тази максима.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.