Ципрас представи план за реформа на конституцията


Премиерът Алексис Ципрас представи късно в понеделник плана за реформиране на конституцията, но той веднага бе посрещнат с критики, че отстъпва от първоначалните намерения за избора на държавен глава.

Най-чувствителната за гърците промяна може да се окаже допълнителното отделяне на държавата от православната църква. Проектът включва още нови идеи за избор на президент и за ограничаване срока на мандати, които един депутат може да прекара в парламента.Министър-председател на страната ще може да става само политик, вече избран за депутат. Изключение ще бъдат само премиерите на служебни правителства, назначавани от президента.

По думите на Ципрас целта е да бъде преобразувана една система, пълна с "патогени". Обществената реакция се очаква от септември нататък. След това в парламента ще има допълнителни консултации.

Държавният глава ще се избира с общонароден вот (а не от депутатите, както е сега), но само в случай че в парламента не се постигне консенсус за новия президент. Именно това бе критикувано като отстъпление от плановете да има единствено национални избори за президент. Възможно е и "умерено" увеличаване на правомощията му – например да изпраща законите на правна експертна оценка и да ги връща в парламента, ако се установи, че не отговарят на конституцията.

Депутатите ще могат да служат не повече от два поредни мандата (общо 8 години). Ще бъде създаден нов съд, който да се произнася по законосъобразността на приетите закони. Ще се въведе и условна отмяна на депутатския имунитет.

Ципрас, който пренебрегна традицията премиерът и министрите да се заклеват пред Библията при встъпване в длъжност, каза при представяне на проекта, че ролята на църквата в Гърция е "изключително деликатен въпрос". В страната православието е официална религия, но според него "би било разумно да се установи религиозен неутралитет с поддържане на историческите и практични основания православието да е доминираща религия".

Друг съществен момент в плана засяга референдумите по "национални въпроси" - без финансови теми - след събиране на поне 500 000 подписа. Ципрас предлага подлагане на референдум на законите на страната, ако бъдат събрани най-малко един милион подписа.

В момента референдуми може да бъдат свикани само по инициатива на правителството. Ципрас заяви, че предложенията му може да влязат в сила следващата година.

Осъдиха бизнесдама кандидат-свекърва, отвлякла 15-годишна, да я жени за сина си

Предишна новина

Разследват офицер, накарал подчинени да теглят 100 бона кредити

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.