COVID-19 оряза приходите на съдебната власт с над 11 млн. лв.

COVID-19 оряза приходите на съдебната власт с над 11 млн. лв.
снимка:freepik.com

Кризата с пандемията от COVID-19 се отрази сериозно на бюджета на съдебната власт. Това стана ясно по време на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), когато представляващият кадровия орган и председател на Бюджетната комисия Боян Магдалинчев оповести данните за неизпълнението на бюджета за първите четири месеца от годината.

Според отчета на Магдалинчев, при заложени приходи от близо 38,5 млн. лв., неизпълнението на бюджета е достигнало над 11 млн. лв. Представляващият ВСС обяви, че сумата е в такъв размер, поради липсата на приходи от съдебни такси в периода на извънредното положение у нас, които са били в размер на 21 млн. лв. лв., при заложени над 33 млн. лв.

51 млн. лева от бюджета на съдебната власт пък са отишли за заплати в първите четири месеца на 2020г., като допълнително са изплатени и над 36 млн. лв. за дрехи.

На заседанието на Пленума на ВСС стана ясно още, че ВСС се нуждае от още над 700 хил. лв. за взимане на превантивни мерки срещу разпространението на заразата в органите на съдебната власт. До момента за тази цел са били похарчени 443 хил. лв.

Освен това, кадровиците актуализираха и бюджета на Върховния административен съд (ВАС) с 15 000 лв. преди летния сезон, за да се вземат мерки и да се подсигурят базите на съда срещу разпространението на коронавируса.

Още по темата

Арест за трима роми, били и ограбили възрастна жена в Белозем

Предишна новина

Отмениха отстраняването от длъжност на столичната следователка, пила пред блока и удряла полицай

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  връщане на парите за дрехи | нерегистриран
  4
  -18

  Редно е парите за дрехи да бъдат върнати на бюджета. 2640 лв безотчетни пари е цинизъм.
  Освен това тези пари не отиват за дрехи, те са си необлагаем бонус над заплатите. Дрехи ще си купувате с огромните заплати.

 2. 1
  Такаааа | нерегистриран
  14
  -3

  На въпросния Магдалинчев следва да се търси отговорност за паниката, която наложи в системата по повода! Същият следва да отговаря за блокирането на системата и крайните последици! Да си припомним от кого тръгна всичко!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.