Цветан Цветанов вече може да бъде криминално регистриран

Цветан Цветанов вече може да бъде криминално регистриран

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд София-град по делото за криминалната регистрация на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Мотивът – Цветанов няма правен интерес да обжалва решението на АССГ. Което означава, че той вече трябва да получи полицейска регистрация по силата на Закона за МВР. Сред юристи, до които "Правен свят" се допита, има спор дали имунитетът на Цветанов е пречка за осъществяване на полицейската регистрация. Според едната теза това не е необходимо, Цветанов вече е с повдигнато обвинение, а условието един човек да бъде регистриран в полицията е именно това - да бъде привлечен в качеството му на обвиняем. Освен това полицейската регистрация е административна мярка. Според другата теза, обаче, след като Цветанов се ползва с физическа и юридическа неприкосновеност, то не може да му се снемат пръстови отпечатъци и ДНК. Според информация на "Правен свят", за да не дадат поводи за бъдещи обжалвания, разследващите ще изчакат все пак главният прокурор Сотир Цацаров да внесе искане за снемане на имунитета на Цветанов и последващото решение на бившия вътрешен министър и едва тогава ще предприемат действия за полицейската регистрация.

На 12 юни м.г. прокуратурата повдигна първото обвинение на Цветанов – за допустителство по служба (чл. 285 от НК). Наблюдаващият прокурор изпрати постановлението за привличането на бившия вътрешен министър като обвиняем на СДВР за изпълнение на Закона за МВР и Наредба Iз-701 за полицейска регистрация, която между другото, е издадена от самия Цветанов като вътрешен министър.

На 8 юли 2013 г. Цветанов отказал да бъде регистриран с мотив, че Наредбата, подписана от него през 2011 г., противоречи на Конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс.

Същият ден полицейският инспектор Николай Кръчмаров издава разпореждане, с което указва на бившия вътрешен министър Цветанов да не препятства работата на полицай Николай Станчев при осъществяването на дейността по регистрацията на Цветанов. Според юристи това разпореждане е било излишно, защото Цветанов подлежи на полицейска регистрация по силата на чл. 59 от ЗМВР (сега чл. 68 от ЗМВР), според който "полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи, осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи."

Адвокатът на Цветанов се възползва от престараването на полицейския инспектор и обжалва разпореждането пред Административен съд София-град. На 15 ноември 2013 г. АССГ отмени разпореждането на Кръчмаров и постанови, че Цветанов подлежи на полицейска регистрация по силата на закона.

Бившият вътрешен министър обаче подаде жалба до Върховния административен съд, с която иска отмяна на разпореждането на полицейския инспектор.

Пред ВАС Цветан Цветанов твърди, че юридически и житейски неоправдано било да бъде подлаган на "репресивни властнически мерки" като задължителната полицейска регистрация след привличането му в качеството му на обвиняем. Според Цветанов чистото му съдебно минало и безупречното му процесуално поведение не обосновавали прилагането на мерките по Закона за МВР спрямо него.

Тричленният състав на ВАС – Андрей Икономов (председател и докладчик), Донка Чакърова и Илиана Славовска, обаче потвърдиха решението на АССГ.

Според тях Цветанов няма правен интерес да обжалва решението на първата инстанция.

"Видно от съдържанието на жалбата, подадена от касатора, същата е насочена единствено против Разпореждане рег. № Я 36903/08.07.2013 г. (л. 4), отменено с обжалваното съдебно решение. Искането на Цветанов към съда, видно от стр. 6, абз. 2 от жалбата му (л. 12) е да бъде "…отменено изцяло, като незаконосъобразно, обжалваното разпореждане, издадено на 08.07.2013 г. от …". Така формулираното искане до съда е удовлетворено изцяло с диспозитива на решението на АССГ. Т.е. за обжалването на последното, за Цветанов липсва правен интерес – задължителна процесуална предпоставка съгласно нормата на чл. 228 във вр. с чл. 159, т. 4 от АПК. При липса на такъв, съгласно посоченото в чл. 159, т. 4 АПК, жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство - да се прекрати", изтъкват тримата върховни съдии.

Добавят, че с диспозитива на акта на АССГ обжалваният административен акт е отменен, поради което интересите на касатора са изцяло защитени. Изводите, довели съда до постановяването на този съдебен акт, не подлежат на инстанционен контрол, поради липса на посочения пряк и непосредствен правен интерес за касатора от отмяната на решението, допълва ВАС.

И още: "Обстоятелството, че в жалбата на Цветанов и пледоарията на процесуалния представител на същия в хода по съществото на спора се изтъкват доводи за незаконосъобразност на самата Наредба № Із-701/2011 г. е процесуално право на жалбоподателя да защитава интересите си по начин, какъвто намери за необходимо."

Решението на ВАС е окончателно в частта си, с която обжалваното решение на Административен съд София-град е оставено в сила. А а в частта му с характер на определение, то може да се обжалва с частна жалба пред 5-членен състав на Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщението на страните.

Парламентът създаде временна правна комисия с председател Данаил Кирилов от ГЕРБ

Предишна новина

Удостоверения за имоти ще се получават пак само по мястото на имота

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Чичолина | нерегистриран
  1
  -1

  Сладур, ама го не може. Само с мерак не става.

 2. 6
  Фен на съдебната система на РБ | нерегистриран
  11
  -1

  Колко много съдебни заседания, колко много съдебни инстанции, колко много казуси, колко много квалификации, колко много определения, колко много съдебни решения, колко много медии и журналя, колко много изхабена хартия и народна енергия, и то... заради един олигофрен с неправилна форма на главата, специалист по синтаксис, оказал се по неведомите пътища Господни на върха на управлението на държавата?! О, спи ли Бог, о, Бог не види ли?

 3. 5
  приятеля Гошко | нерегистриран
  6
  0

  И приятелят Гошко се отрече от него. порциите вече ги разпределя друг.

 4. 4
  Ами сега? | нерегистриран
  21
  -1

  Докато осъществяваше деянията, за които сега е обвиняем, беше само ВицПремиер и министър на МВР! Сега, когато има предявени няколко обвинителни акта, висяща осъдителна ефективна присъда за криминално престъпление и съдебно решение за криминалната му регистрация, вероятно ще бъде само Дупетат в ПарламаМента и може би, ако Боса му разреши - кандидат за пРезидент на милата ни майковина?

  Евала, ашколсун, машала - както би подредил екзактно наратива си политическия съконтрахент в партия БОстан!

  А българските граждани-европейци могат само да се гордеят с таквизи видни български държавници! Честито!

 5. 3
  така си е! | нерегистриран
  20
  -3

  До коментар [#2] от "Menka":

  Според меверето всеки с криминална регистрация е "криминално проявен". Без значение дали съдът те е оправдал или осъдил. Влезеш ли веднъж в регистрите си криминално проявен. И подлежиш на профилактиране. тоест редовно да те викат в полицията на събеседване-без повод и причина-с цел профилактика, ако бъде извършено престъпление(и да не си замесен по никакъв начин)-да те викат да обясняваш къде и какво си правил през съответното време, а ако КАТ те спре-и си изряден-те арестуват за 24 часа-с цел профилактика на основание на криминалната регистрация(както арестуваха момчетата по нашумелия случай до семинарията).  Очакавм полицията и в случая да действа така-както действа и с другите хора с регистрация-редовни викания за събеседвания-с профилактична цел-както се прави и с другите регистрирани. Или ще се приложат двойни правила и различен аршин?

 6. 2
  Menka | нерегистриран
  21
  -1

  А сега полицай Нели Върбанова като го спре на случаен принцип!, ще реши на място да го задържи в райинното, д анправи дна проверчица /не обиск, не и не/ и то само "на база полицейската регистрация". Ха честито.

  За това, човек следва да се бори с несправедливостите, защото когато застигнат теб самия ще е късно, вече нама да има кой да говри...

 7. 1
  Тотю | нерегистриран
  17
  -1

  Хайде на пианото...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.