Цветан Василев готвел фонд за повторно източване на КТБ


Банкерът-беглец Цветан Василев се е готвел да източи повторно КТБ две години преди избухването на аферата през юни 2014 г. Това стана ясно от поредните показания пред спецсъда на основния свидетел по делото – Бисер Лазов. Той е бил главният счетоводител на "Фирмата", под чиято шапка са били всички дружества-получавали необезпечени кредити от трезора, свързани с Василев. На заседанието Лазов коментира списък от фирми с парични суми и проценти срещу тях, който е предал на разследванетото с доброволен протокол на 25 юни 2014 г. 
 
"Почеркът върху този лист е на Цветан Василев. Той периодично разписваше суми, които наричаше данни за истинската капиталова адекватност. След 2012 г. тази истинска капиталова адекватност не излизаше, т.е. кредитите от КТБ към дружествата във "Фирмата" не се равняваха. Този лист е от периода 2012 - 2014 г. На гърба му има справка, която Василев беше поръчал и бе изготвена от юристите на "Фирмата". При една от срещите ми с Василев той разписа този лист. Василев искаше имуществата, придобити с банкови кредити, да изглеждат с по-висока стойност", посочи свидетелят, като обясни, че банкерът-беглец е започнал да обмисля различни варианти за излизане от ситуацията. Единият бил да се създаде фонд, отново финансиран от КТБ, който да изкупи дружествата-кредитополучатели от "Фирмата". Преди да го направи обаче, искал те да бъдат оценени с оптимистични стойности – т.е. да се изкара, че имат реални активи, макар повечето от тях да са били кухи. Идеята била да се излезе от "нелицеприятното вече положение на банката". Лазов обаче посочи, че няма спомен да се е стигнало до създаването на фонда. "Не съм се занимавал да намирам екип, който да оцени тези дружества, нито фонд да ги е закупил", обясни свидетелят.
 
Той разказа пред съда и случай на кредитиране на офшорни фирми на Василев с пари от банката. Банкерът поставил задача да бъдат преведени 120 000 щатски долара на една от офшорките му и как след това тези пари да бъдат отразени в балансите. 
 
Даде показания и как е бил закупен завода за стъкло в сръбския град Парачин, като обясни, че средствата са дошли по два начина - с директно финансиране от КТБ и чрез банкови кредити на дружества от "Фирмата". "Финансирането на "Парачин" беше преимуществено от КТБ. Аз имах задача за общото финансиране на проекта", каза още Лазов. Той обясни и как са били оправяни липсите в главната каса на КТБ като разказа един от случаите. "Една вечер Цветан Василев дойде във "Фирмата" и ми даде листове с колонки с цифри. Написа собственоръчно общите суми под тях и каза да бъдат оправени липсите в главната каса на КТБ по избраната от него технология, която беше не да бъдат върнати парите в касата, а да бъде намалена документалната наличност на парите в касата чрез нови банкови кредити към дружества от "Фирмата", разказа Лазов. На практика това ставало по следния начин – съставяли се документи за отпуснати кредити и усвояването им, но дружествата не получили реални пари, а само станали длъжници на банката. Така били оправени 152 млн.лв. Лазов разказа още пред съда, че финансирането на придобитата от Василев в края на 2008 г. ТВ7 е ставало по отработена технология – КТБ отпускала кредити към дружества от "Фирмата", те ги превеждали на друга фирма, която пък ги давала като заем на дружеството, собственик на ТВ7. Месечните суми за телевизията непрекъснато се увеличавали, през 2013 г. били над 6 млн.лв. на месец, а накрая достигнали 10 млн.лв. месечно.
 
Правят нова съдебна зала за делото
 
В сградата на спецсъда се прави нова зала за делото КТБ, съобщи съдията по делото Виржиния Петрова. Тя ще е по-хубава и удобна, допълни магистратът. В момента заседанията по делото се провеждат в зала №5, която е най-голямата в спецсъда, но недостатъчна да побере 50-60 души - подсъдими, адвокати, журналисти и граждани. На всичко отгоре част от седалките са счупени и част от присъстващите седят на допълнително внесени столове. Строително-ремонтните работи на втория етаж започват в следобедните часове, за да не пречи шума от къртенето на съдебните заседания.
 

Утвърдиха Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Предишна новина

Гнила ябълка в британската корона

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  0
  0

  Ти кажи за Пеевски къде беше в пирамидата, за Василев ясно...

 2. 1
  Калин | нерегистриран
  0
  0

  Ако 2014 г. не бяха престанали схемите на Василев, той щеше да направи от КТБ още по-голяма пирамида.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.