Цветан Василев окова Темида в лъжи


След като вече пета година се крие в Сърбия от течащите у нас дела за фалита на КТБ подсъдимият банкер Цветан Василев се опита да окове Темида в лъжи.
 
Новата операция по лъскане на имиджа на фараона, ограбил милиардите на вложителите в банката, се проведе в съдебната зала на Специализирания съд, където се гледа делото срещу него и още 18 души, обвинени в източването на трезора. Пропагандното събитие пък идва само ден преди Висшия съдебен съвет да се събере за прегласуването на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, който е един от наблюдаващите мегапроцеса "КТБ". Освен срещу Гешев и Темида, атаката естествено бе насочена и срещу депутата от опозиционната ДПС Делян Пеевски.
 
Изпълнението на Василев (представено от адвокатът му Константин Симеонов, защото подсъдимият банкер има сериозен страх от съдебните зали и от години избягва явяването си в тях – б.р.) пък бе част от поредния общ фронт на олигарсите у нас, които се опитват да ударят прокуратурата и всички разследващи органи в страната, които създават неприятности с правосъдието на задкулисните босове. В един и същи ден едновременно изданията на разградския олигарх Иво Прокопиев, издържаните от Цветан Василев сайтове и кръжащите около тях медии на фармацевтичния бос Огнян Донев и командира Иван Костов избълваха залп от конспиративни статии срещу държавата. Перлата в короната на пропагандната машина обаче бе именно Василев и неговата декларация, която защитникът му изчете в съдебната зала.
 
В нея подсъдимият банкер прави литературен комплот от всички свои медийни лъжи и обобщени като писмо, настоява да бъдат приети от съда като доказателство по делото. Дългото 5 страници изявление не е официален документ, нито е начин Василев да се спаси от това да дава обяснения за престъпните афери, с които години наред точеше милиарди от трезора в собствените си джобове. Всъщност Василев трябва да бъде разпитан в България като част от подсъдимата група, ограбила КТБ, но той отчаяно се опитва да избегне това чрез различни юридически хватки като искане да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка или номера с прилагането на писмо от негово име в кориците на делото.
 
Писмото, изчетено от адвоката на Василев, съдържа обвинения срещу основния свидетел по делото Бисер Лазов, прокуратурата и разследващите в страната и разбра се – Делян Пеевски. Или най-общо казано –  лъжливи обвинения срещу всички, които са разкрили или пресекли аферите на подсъдимия банкер. Василев умело се опитва да пришие на Лазов и Пеевски, извършените от самия банкер престъпления. Като "доказателства" пък изброява различни фирми, купени с пари на КТБ, които обаче не са част от активите на изтърбушената банка. Просто защото самият той се е постарал да скрие връзката между трезора и активите и така да ги заграби за себе си. Наглостта му стига до там, че да твърди, че друг е отмъкнал "златните кокошки" "Дунарит", "Гипс", "Петрол" и десетки други, след като и към момента тези дружества се контролират от свързани с него играчи (виж карето). Заради източването на милиони от "Дунарит" и транспортирането им в куфарчета към Сърбия и Русия дори има образувано досъдебно производство, по което обвиняеми са оръжейния бос Емилиян Гебрев, двама от шефовете на русенския завод Никола Киров и Кръстьо Кръстев, синът на Гебрев – Христо, и един от най-доверените адвокати на банкера-беглец – Лазар Карадалиев. Тези факти обаче удобно са премълчани от Василев.
 
Както е премълчана и друга публикувана множество пъти доказана с документи истина - още през 2014 г. стана публичен фактът, че фирмите, в които семейството на депутата от ДПС има участие, са едни от малкото, които реално (а не с прихващания) са погасили своите кредити към банката. Този факт бе потвърден както от Централния кредитен регистър на БНБ с удостоверения №99396 от 13.08.2014 г. и № 140385 от 16.12.2014 г., така и от синдиците на банката. Че непогасени кредити няма лъсва и при проверки в многобройните доклади свързани с КТБ - на парламентарната комисия, на международната разследваща компания "Аликс партнърс" и на одиторските фирми. Прокуратурата също няколко пъти обясни, че Пеевски, както в лично качество, така и като собственик на фирми, няма нито един лев непогасен кредит към КТБ. Без никакви доказателства се размахват неподписани списъци с фирми, за които са твърди, че са "на Пеевски", въпреки че елементарната справка в Търговския регистър, която, разбира се, никой от тях не си прави труда да извърши, доказва точно обратното – че тези дружества никога не са имали нищо общо с депутата.
 
Тези факти явно не притесняват Василев, който най-нагло се опитва да отхвърли от себе си цялата вина за фалита на банката и да я метне върху някой друг. Както не се притеснява и публиката, към която са адресирани негови лъжи, отлично помни и факта, че банкерът се опита да вкара страната ни в план за налагане на ново руско влияние върху държавата, за да спаси собствената си кожа. За целта приближеният до Кремъл олигарх Константин Малофеев и съветският генерал от ГРУ Леонид Решетников са подготвяли пълзящ преврат с крайна цел геополитически завой на страната ни и превръщането й от прозападна държава с евроатлантически профил в сателит на Русия.
 
Основен двигател у нас на "Плана България", както условно е бил кръстен проектът, е бил именно бившият соцдепутат, ексиздател на партийния вестник на БСП "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов, а за целите на реализирането на заговора са били прехвърлени активи от Цветан Василев.
 
На фона на този план няма нищо учудващо в това, че от всички 400 свидетели по делото КТБ Малинов е единственият (освен Цветан Василев, който обаче показания пред съд или прокуратурата не е давал – б.р.), който споменава името на депутата Делян Пеевски в опит да му пришие несъществуващи обвързаности с КТБ. Според юристи целта на писмото на Василев е всъщност пореден опит да се бави съдебния процес срещу него. Просто защото задаващата се за Василев тежка осъдителна присъда за кражбата на милиарди от фалиралия трезор го изнервя до краен предел. Затова колкото повече се бави делото на първа инстанция, толкова по-дълго съсипателят на КТБ се води формално "неосъждан" и може да играе театъра на жертва. Освен това му дава още време да плаща за пропаганда у нас и чрез нея да сбъден мечтата си за удобен главен прокурор, който да прекрати делото срещу него, че защо не и за инсталиран от задкулисието кабинет, който да спре разследванията срещу олигарсите.
 
Анализ на синдиците опровергава манипулациите
 
Анализ от 38 страници, публикуван още през февруари 2017 година показва каква е съдбата на изброените от Цветан Василев активи, купени с пари на КТБ. Синдиците на банката отчитат, че компаниите макар и действащи и с висока стойност сами по себе си, никога не са били част от активите на КТБ. Просто защото са купувани с кредити, отпускани на вериги от фирми, които са прехвърляли парите една на друга и така е скъсана пъпната връв между банката и купения актив.
 
Схемата е най-видима при БТК, където кредитирането минава през верига от няколко офшорки, които да скрият първоначалния източник на финансиране. Самата компания пък бе продадена на търг, за да се погаси мостов заем, отпуснат от чуждестранната ВТБ.
 
"Дунарит", "Петрол" и "Гипс" пък са завзети от хора на Василев след поставянето на банката по спецнадзора на БНБ. Подобно на БТК парите за тях са дошли от КТБ, но са првеъртяни през различни фирми, преди с тях да се закупят компаниите. След това пък е извършен буквално корпоративен рейд и чрез финансови машинации всички дългове към КТБ са избутани на опашката, за сметка на изфабрикувани такива към свързани с Василев лица.
 

Държавното обвинение иска нов състав на САС да разгледа делото срещу оправдания от Калпакчиев бивш депутат

Предишна новина

Директор в МК подаде оставка след решение на ВКС за Ларгото

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.