Цветан Василев предлагал 200 000 лв. за "профилактиране" на свидетели

Цветан Василев предлагал 200 000 лв. за "профилактиране" на свидетели
Прокурор Даниела Начева (ляво) и прокурор Антоанета Софрониева по време на днешното заседание по делото КТБ, Снимка: "Правен свят"

Банкерът Цветан Василев, основен подсъдим пред Специализирания наказателен съд (СпНС) за фалита на четвъртата по големина българска банка - Корпоративна търговска банка (КТБ) – предлагал 200 000 лева, за да бъдат "профилактирани" свидетели по делото, гласят показанията на част от разпитаните в досъдебната фаза на процеса.  Това заяви днес по време на разпоредителното заседание на делото наблюдаващият прокурор и ръководител на Специализираната прокуратурата Иван Гешев и допълни, че в хода на разпитите някои от свидетелите дори са заявили, че са били заплашвани с убийсво.

"Дали въпросните свидетели ще повторят това, което са казали пред съда или ще се отрекат, дали ще се разболеят в деня на разпита си не мога да кажа – варианти има много", коментира по-късно ръководителят на Специализираната прокуратура.

След като на 28 февруари съдия Виржиния Петрова изслуша исканията и възраженията на адвокатите на всички осемнадесет подсъдими, сред които бяха и твърденията за съществени, отстраними процесуални нарушения, за накърняване на права на обвиняемите, в това число и на Цветан Василев, искания за допълнителни разпити, както и за спиране, прекратяване или връщане на делото, днес бе дадена възможност за отговор от страна на Специализираната прокуратура.

Пръв думата взе Иван Гешев, който обясни пред съда, че обвинението иска един стабилен краен акт, поради което няма интерес да нарушава правата на обвиняемите, в това число и тези на Цветан Василев. Той заяви още, че според него и другите двама наблюдаващи прокурори по делото, Василев прави опити да политизира процеса, както и че неговата отявлена цел е в крайна сметка да не се яви пред български съд.

"Избраната държава от Василев – Сърбия – е част от усилията му да не се яви не само пред български съд, а пред Европейски съд", заяви прокурор Гешев и допълни, че това е част от защитната стратегия на банкера, която е негово право и избор, който в последствие Василев обаче представя като "нарушаване на права".

"Той сам избира да не се защити лично", заяви Гешев и подчерта, че фактът, че в Сърбия тече екстрадиционно производство срещу Василев, по силата на което той е с мярка за неотклонение "подписка", не го лишава от възможността, при добра воля, да поиска от компетентния сръбски съд разрешение да дойде на територията на България.

Относно възраженията на защитата на подсъдимите спрямо отделянето на някои от материалите по делото в отделни производства, прокурор Иван Гешев заяви, че "нищо от делото не липсва, всеки от диспозитивите на разпорежданията за отделяне на материали е в кориците на делото". Той заяви още, че това действие е било с цел да се очертае в детайли случилото се с КТБ.

От своя страна вторият наблюдаващ прокурор в процеса Даниела Начева отвърна на адвокатските искания за спиране на делото, с мотив, че основният подсъдим не присъства на него. Според защитата на някои от останалите подсъдими това накърнява правата на техните подзащитни и отнема възможността на съда за изясняване на обективната истина.

"Събраните доказателства за всеки един от подсъдимите, които са предвидени в закона, осигуряват обективната истина. Личното участие на Василев е безспорно негово право, но не следва то да е в обществен ущърб, особено когато е очевидно, че обвиняемият се укрива. Това е и идеята на задочното производство", смята прокурор Начева.

По отношение на възражението на защитата, че Василев не е разпитан в хода на досъдебното производство с видео-конферентна връзка третият наблюдаващ прокурор Антоанета Софрониева отвърна, че никой не е отнемал правото на банкера да даде обяснения в хода на следствието. "Укривайки се от органите на досъдебното производство, той сам отнема това свое право", заяви прокурор Софрониева и изрази съмнения в това, че може да се очаква съдействие от сръбските власти, след като вече две години от тях се чака решение за екстрадицията на банкера.

Веднага след като изслуша аргументите на прокуратурата съдия Петрова даде възможност на защитниците на подсъдимите за отговор. Малцина от тях се възползваха от тази възможност, като основното, което се чу, бе искането на адвокатите на Цветан Василев за отвод на прокурор Иван Гешев заради негови интервюта в медиите. Според защитниците ръководителят на Специализираната прокуратура е нарушил етичния кодекс на българските магистрати със своите изяви.

"Благодаря на адвокат Симеонов и Карадалиев, че следят моето творчество, но в част от цитираните медии не съм имал честта да участвам, като например, "Дневник", БиТ, в предаването "Беновска пита", в "Телеграф". В нито едно мое изявление не съм нарушил презумпцията за невинност. От друга страна по дела с обществен интерес, като страна, прокуратурата трябва да вземе отношение по определени данни и факти. Право на българските граждани е да бъдат информирани. Прокуратурата не се притеснява да излага факти. В нито един от коментираните от мен факти, цитирани от защитата на господин Цветан Василев, не се съдържат данни за предубеденост, пряка или косвена заинтересованост, които да налагат моя отвод", отвърна Гешев и уточни, че във връзка с подаден сигнал е била извършена и проверка от страна на Инспектората към Висшия съдебн съвет, която е приключила с констатации, че не е нарушил етичния кодекс.

След съвещание, състава на СпНС, който гледа делото, определи, че искането за отвод на прокурор Гешев е неоснователно и ненавременно, че делото е подсъдно на съда, че мярката за неотклонение "подписка", която е наложена на Василев в Сърбия, не е основание да не се яви пред СпНС, че отсъствието му не пречи за изясняване на обективната истина, както и че няма никакви основания за спиране, прекратяване или връщане на делото на прокуратурата.

Тъй като по закон защитата има право да обжалва опредлението в 7-дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд, процесът бе отложен за 9 май, когата се очаква да започне и прочитането на обвинителния акт по делото КТБ, който се състои от 11 000 страници. 

Още по темата

Специализираната прокуратура и ГДБОП разпитват служители на НАП по сигнали за корупция

Предишна новина

Работата на Димитър Узунов и Каролина Неделчева съответства на компетентностите на колективния орган ВСС

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Стефан | нерегистриран
  0
  0

  След като източи над 2 милиарда от КТБ, 200 хиляди за играчка за Цветан Василев.

 2. 3
  Мими | нерегистриран
  0
  0

  Няма нищо изнендаващо, че Василев си плаща да разколебават свидетелите като зане какво може да излезе срещу него в съда.

 3. 2
  | нерегистриран
  4
  -3

  "Специализираният наказателен съд смята исканията на защитата за спиране, връщане или прекратяване на процеса за неоснователни"  Никаква приемственост от добрите традиции на СГС, където делото след 24 отлагания щеше да бъде върнато. Да видим какво ще стане по-натам!

 4. 1
  обвинителния акт по делото КТБ, който се състои от 11 000 страници | нерегистриран
  3
  -9

  Ужас и безумие! Цветан Василев просто няма нужда от адвокати, та той си има ... прокуратура ... по дяволите![[_70087_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.