Цветане, ела си!


Президентът Румен Радев прикани банкера беглец Цветан Василев да се върне и да "даде валидни показания и доказателства (...) в един прозрачен и открит публичен процес". За целта обеща да му гарантира сигурност.

Възможна ли е сделка при такава оферта? Първо, не е ясно кои пълномощия на президента му позволяват да гарантира чрез НСО или друг орган нечия сигурност освен своята и на семейството си. Второ, Цветан Василев вече има държавна закрила в Сърбия, която му е достатъчна. Трето, бившият банкер сам постига по-голяма публичност, отколкото би му дал който и да е български съдебен процес, защото се прочу чак до Белия дом. "Сигурен съм, че президентът Доналд Тръмп е добре информиран по въпроса с поисканата от Цветан Василев закрила (по закона "Магнитски" - бел. ред.), заяви на 7 август американският посланик Ерик Рубин. Щом е "сигурен", а не просто осведомен, вероятно лично е пратил информация по казуса "Василев" до Държавния департамент, откъдето пътят до Белия дом е къс. Такава му е работата - да съобщава какво става в България и около нея.

Цветан Василев пък не ходи на работа, но има достатъчно време и пари да обгрижва себе си. Първо се погрижи за физическата си безопасност чрез шантажа, че под клетва е дал и заключил разобличения за ортаците си в източването на КТБ. Аятоласите от подземния свят

се побояха да му издадат "фатва"

и затова не се чувства принуден да се крие. После, когато му отправиха официално обвинение с намерението да го съдят задочно, той им отвърна с молба към САЩ за закрила по закона "Магнитски". Тя би могла да предизвика нещо като паралелен процес в чужбина срещу душманите му и по-специално срещу Делян Пеевски (помните ли - "той ми е като син"?) и главния прокурор Сотир Цацаров. Топката пак се оказа в полето отсам и му бе върната със заповед за арест на дъщеря му Радосвета Василева, защото е изпрала част от милионите му. Това бе груба игра дори по кодекса на мафията, която (ако се вярва на филмите) не допуска разчистване на сметки с жените и децата на провинените. Цветан Василев бе сварен неподготвен и вместо него ударът бе отбит несръчно от съпругата му Антоанета Василева (също обвиняема), която прати оплакване до президента Румен Радев. Той можеше да не й отговаря, защото по думите му "България не е президентска република и правомощията на президента за съдебната власт са ограничени". Но и с отговора си, както се видя, не даде на Цветан Василев нищо по-добро от онова, което вече си има.

Наесен криминалната сага ще навлезе в нов сезон, но вече видяхме рекламни клипове какво да очакваме. Битката за военните заводи, които от губещи допреди години станаха печеливши, ще е една от сюжетните линии. Но тя е повърхностна, защото повече от логично е, че финансовите интереси на Цветан Василев ще бъдат атакувани навсякъде и преди всичко на български терен.

Много по-интересна е скритата интрига,

която може да се развие на политическо равнище. Не е сигурно дали американците ще пуснат в действие закона "Магнитски" по адрес на България, за да я накажат за съпротивата й срещу борбата с корупцията на високо равнище. Но Цветан Василев рекетира политическия елит точно с такава заплаха, като се представя за жертва на държавно преследване заради готовността си да разобличи високопоставените фигури, възползвали се от него за източване на банката му.

Без да си мръднат пръста, американците получават удобен инструмент да вразумяват политическия връх в България, когато им се стори, че се върти в погрешна посока. За целта дори не е нужно да прилагат закона "Магнитски". Достатъчно е да разглеждат такава възможност. Каква цел преследват Съединените щати в България, която още не са постигнали необратимо? Както и на други места те са в съперничество с Русия. В Европа и на Балканите буквално си дишат едни другиму в лицето. С въвеждането в началото на август на допълнителни санкции срещу Русия в енергийния сектор американците не се съобразиха с интересите дори на най-близките си европейски съюзници, като заявиха готовност да наказват техни фирми, ако не спазват самоволните им забрани. По този начин засегнаха преди всичко Германия заради газопровода Северен поток 2.

Когато си позволяват да извиват ръцете на Германия, какво остава за България? Премиерът Бойко Борисов получи разрешение от Европейската комисия замисленият от него газов хъб край Варна да се пълни и с руски природен газ. Впрочем освен руски газ, който потенциално е налице, въобще не е сигурно дали ще дойде друг. България си купи и два руски атомни реактора, след като бе осъдена от Международния арбитражен съд в Париж да ги плати. Сега трябва да ги инсталира в АЕЦ "Белене" или ако ще в Банкя, но са си нейни. Американските усилия за торпилиране на двата големи руски енергийни проекта в България - Южен поток и АЕЦ "Белене" - само ги видоизмениха. Няма съмнение, че

това силно дразни американците

и те ще фокусират гнева си върху конкретни лица и особено върху премиера Бойко Борисов, защото са привърженици на персоналните санкции. Реакцията им може да се прояви чрез процедура по закона "Магнитски", който допуска тъкмо търсене на лична отговорност от чуждестранни политици и висши функционери. Темата за енергетиката и Русия ще се съчетава с въпроса за върховенството на закона и борбата с корупцията в България. Точно тази схема бе приложена в началото на декември 2012 г., когато бившият президент на САЩ Барак Обама се съгласи да приеме за първи път Борисов по негово настойчиво искане. В съобщението се казваше, че "президентът очаква да получи последна информация относно разследването на България за терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 г. и нейната продължаваща работа за върховенство на закона и за реформи в съдебната система". Тогава американците натискаха България да посочи ливанската групировка "Хизбула" като извършителка на атентата в Бургас, за да бъде обявена от Евросъюза за терористична организация и да се развържат ръцете на Израел да удари базите й в Сирия, без да рискува да бъде заклеймен като агресор в ООН. Което в крайна сметка стана, макар и със закъснение.

По свои причини Борисов се колебаеше, въпреки че според високопоставен дипломатически източник във Вашингтон там е имало очакване да произнесе думите "Хизбула" и "терористична организация" още на излизане от Белия дом. Той не го направи и поиска отсрочка до края на януари 2013 г. След като не спази и този срок, американците се изнервиха и го "убедиха" да направи в началото на февруари чрез Цветан Цветанов "обосновано предположение" за престъпната роля на "Хизбула". Интересно съвпадение е, че Борисов даже подаде оставка на 20 февруари. Само ден преди това той твърдеше на пресконференция в Министерския съвет, че не възнамерява да прави подобни неща и че дори се готви да пътува в Москва, за да разговаря с президента Владимир Путин за бъдещето на АЕЦ "Белене". Обратът стана през нощта на 19 срещу 20 февруари. Дали за това е допринесла някаква късна среща в американското посолство, както се твърдеше в някои публикации, можем само да гадаем. Днешната картина е друга, но има подобия.

Отварянето на досиетата на КТБ

би означавало да се осветят политици и други големци, ползвали банката за свои нужди

Възможно е Борисов да взема предпазни мерки срещу евентуална игра на Цветан Василев с американците. На 15 август се срещна "случайно" с руския посланик Анатолий Макаров в Троянския манастир, където двамата бяха отишли самостоятелно по повод празника Успение Богородично. След това написа в профила си във "Фейсбук": "С посланика на Русия Анатолий Макаров поздравихме Негово Светейшество патриарх Неофит за отслужения ритуал". Руското посолство бе по-изчерпателно и съобщи че "страните се поздравиха с празника Успение на Пресветата Дева Мария и обсъдиха текущи въпроси на двустранното сътрудничество, включително и в сферата на енергетиката, туризма и търговията". Да разговаряш с руснаци за сътрудничество в енергетиката малко след като американците са обявили санкции точно в тази сфера, изглежда дръзко. Борисов обаче би могъл да си търси разменна монета. Ако американците го притиснат с компромат, може да им предложи сделка: аз спирам срещите с руснаци по въпросите на енергетиката, а вие ме оставяте на спокойствие с вашата процедура "Магнитски". Интересно дали два реактора биха тежали повече, когато от другата страна на везната бъде поставено собственото му оцеляване.

Новото румънско правителство поде нова съдебна реформа

Предишна новина

Иван, който намушка Никол, скрил ножа под камък

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.