Цветанов няма търпение да остане без имунитет

Цветанов няма търпение да остане без имунитет
Снимка:БГНЕС

След като успя да се скрие от правосъдието по делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова води срещу него, бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов демонстрира днес коренно различно поведение по едно от наказателните дела срещу него – за неупражнен контрол върху мобилното подслушване в МВР.

Макар и наясно, че съдия Петър Гунчев от Софийския градски съд (СГС) ще спре делото заради новия му депутатски имунитет, Цветанов представи днес нищо незначеща декларация, с която казва, че сам се отказва от имунитета си по това дело.

"Ние сме искали бърз и справедлив процес. Под никаква форма не съм се прикривал зад депутатския си имунитет. Самият факт, че още в първото заседание на парламента, когато беше сформирано, също дадох декларация, която също нямаше правна стойност и тогава се наложи главният прокурор да поиска свалянето на този имунитет, където аз дадох съгласието си, и нямаше гласуване", коментира Цветанов в свой стил след заседанието.

Защитникът му Менко Менков не се съгласи, че декларацията няма правна стойност. Според него тя изразява тяхното становище и тълкуване на закона.

"Представете си, че главният прокурор в момента въобще откаже да поиска отново имунитета на г-н Цветанов. Той ще бъде вечно подсъдим, докато трае 43-ото Народно събрание ли? Така че г-н Цветанов изразява волята си на директни приложения на Конвенцията за правата на човека за бързо приключване на процеса. Виждате, че той идва пред съда и това означава демонстрация на вяра в правораздаването от негова страна", каза адвокат Менков.

Очаквано, съдия Гунчев се позова на практиката на Конституционния съд, който е категоричен, че властническите правомощия на Народното събрание възникват от деня на избора и Цветанов вече има имунитет, поради което съдът спря делото. Главният прокурор трябва отново да поиска имунитета на Цветанов, а той може да представи декларацията си пред Народното събрание, а не пред съда.

Цветанов се зарече днес дори да покани главния прокурор по-бързо да поиска имунитета му, тъй като първото заседание на Народното събрание е насрочено за 27 октомври.

На въпрос, защо не е подходил със същото отношение и искане за бърз процес по делото за клевета, Цветанов каза само, че не бил призован за него.

Още по темата

Красимир Георгиев е новият председател на ОС-Стара Загора

Предишна новина

Бизнесменът и партиен лидер Веселин Марешки е задържан за 24 часа в ареста във Варна, след като в сряда вечер ударил с юмрук настоящия общински съветник Костадин Костадинов. Марешки бил в конфликт с наемателя на пицария в града Асен Миланов. Бизнесменът п

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  отговор | нерегистриран
  6
  -1

  До коментар [#2] от "?": споко, няма да стане министър. понастъпи някои хора от ДПС и понеже боко не може да го разкара като фидосова, защото знае доста неща, му врътнаха тези измилени делца от прокуратурата и тук там някой наведен съдия, за да го държат настрани и да си имат оправдание защо не го правят министър. той пък иска бързо да ги приключи, за да може да се натисне пак за министър, но ще си играят още дълго на котка и мишка. накрая ще го оправдаят по всички дела, но тогава вече няма да има как да стане министър. всичко е един голям политически биг брадър. вземат населението за мезе, но то като е просто - така му се полага.

 2. 3
  bludniq_sin | нерегистриран
  5
  0

  "Виждате, че той идва пред съда и това означава демонстрация на вяра в правораздаването от негова страна" .. хм .. а може ли да означава вяра в нещо друго? не точно в правораздаването ;)

 3. 2
  ? | нерегистриран
  6
  0

  Ще може ли да стане министър - четящ секретни материали, ако срещу него има висящи дела от ОХ?

 4. 1
  sad by truth | нерегистриран
  3
  -10

  Повдигнатите му от прокуратурата обвинения са толкова скалъпени и съшити с бели конци, че оправдателните присъди по всички дела са повече от ясни. Само по чх-то беше закован, но там се измъкна хитро.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.