Цветанов тръгна, Панов остана*

Цветанов тръгна, Панов остана*
колаж: бТВ

Скандалът с апартаментите доведе до метафизичен фарс. Най-големите злодеи в пиесата се оттеглиха докато бъдат проверени, само иконата на морала Лозан Панов – не. Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев, Борислав Сарафов и Ваня Колева подадоха оставки или излязоха в отпуск. Борецът за принципи и адвокат на почтенността Панов обаче няма намерение. "Аз съм най-минатият от всички, защото нямам имот на мое име, а искат да излизат в отпуск и да не работя", заяви Панов след призива на Бойко Борисов замесените да отстъпят.
 
Медийното завихряне по темата е огромно, зърното е смесено с плява. Затова е редно да се конкретизират някои обстоятелства около семейство Панови. Днешната му съпруга Елисавета купува чрез своя фирма право на строеж на ниска цена, впоследствие плаща наем на собствената си фирма. В същото жилище живеят с Панов. Отделно от това, и председателят на ВКС притежава евтино придобит имот. Той се намери край морския бряг с двуетажна постройка на него. "Вила с 1/2 ид.ч. от вилно място, 480 кв. м. площ, цена на придобиване 26 000 лв.", пише в декларацията на Панов пред Сметната палата за 2013 г. Дори само тези факти са достатъчни, за да бъде проверено семейство Панови. Моралът изисква висшият магистрат да се оттегли, защото това, което важи за Цветанов, Георгиев и т.н., трябва да важи и за него.
 
Плявата в скандала е наистина много, затова нека пак се фокусираме в сърцето на проблема. На този етап няма значение извършили ли са Панови престъпление. Може да се окаже, че цената на придобития от Елисавета апартамент не е толкова ниска. Истина е също, че го е взела преди да се оженят. Но въпреки това има съмнения за укриване на данъци, фиктивно сключени договори по данъчна оценка, конфликт на интереси при семейството. И точно тези съмненията са повод за проверка и оттегляне на Панов, докато тече. 
 
В Европа, към която той и сподвижниците му декларират, че принадлежат, публични фигури си тръгват завинаги при далеч по-малки съмнения. А българският борец срещу мафията дори временно не желае да се отстъпи. 
 
Скандалът към момента е в това, че Лозан Панов, най-големият изобличител на задкулисието и "паралелната държава", не ще дори временно да направи крачка назад. В началото "Апартаментгейт" приличаше на пирон в ковчега на ГЕРБ. С напредването на сагата обаче за пореден път крушира умният и красив морал, който претендират да носят "враговете на статуквото". Повод бяха точно имотите на Панови. 
 
Най-напред умният и красив морал постанови, че Панов е многократно проверяван, следователно – няма проблем при него. Сякаш Цветанов не е проверяван.
 
После се спусна опорката "Апартаментът е купен преди брака". Сякаш Панов не го ползва. 
 
След това дойде ред на "Нямам нищо на мое име". Сякаш далавери не се правят чрез подствени лица. 
 
После се измисли "Като е купен апартаментът, той е бил редови съдия, нищо не е зависело от него". Сякаш редови съдии не се корумпират. 
 
И най-накрая след призива на Борисов за оттегляне дойде медийна изява с обяснения, но не на Лозан, а на Елисавета – прати жена си да брани и стреля по враговете. Нима тя е публичната личност? 
 
В тази градираща низост не редуващите се опорки или липсата на мъжество у висшия магистрат са големият проблем. Проблем е, че умният и красив морал непременно иска да го изкара невинен. Проблем е, че този морал не търси истината, а предпоставя добрите и лошите. Проблем е, че той претендира да е алтернатива на мръсотията в държавата, обаче затваря очи за петна върху собствената дреха. Проблем е, че този морал е готов да обеси Цветанов и другите, но си има "свои хора", за които косъм не дава да падне. Този морал дели хората по име – линчува Цветанов, но при подобни съмнения за Панов дори критика не иска да чуе, бясно се хвърля на амбразурата да брани.
 
За какво в крайна сметка е битката? 
 
Срещу облагодетелстването на личности на висши постове, или само срещу някои от тях?
 
Да бъде опазен Панов? Или за порядъчни отношения?
 
Да бъде сменена управлящата клика в политиката и съдебната система, или да се ликвидира покварата в тях?
 
Умният и красив поглед към света действа избирателно. И понеже някак с течение на времето се превърна в инстанция, този псевдоморал е най-големият проблем.
 
 

СГС потвърди осъждането на Бойко Борисов от Елена Йончева за обида

Предишна новина

Отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева се изкара жертва, кандидатира се за евродепутат. Посредникът при подкупа се отказа от признанията си

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 34
  Ми той | нерегистриран
  10
  0

  Цвъцко требваше отдавна да си тръгне...

 2. 33
  | нерегистриран
  16
  -1

  Администраторът трие поголовно обективни мнения, но не пипа информация директно от кафявия извор на новини - блиц.бг.

 3. 32
  ДЕЛО № 1 | нерегистриран
  17
  0

  НАПИШЕТЕ НЕЩО ЗА ИВАНЧЕВА.КАК ВЪРВИ ДЕЛОТО? ГЛАВНИЯТ СВИДЕТЕЛ НА ОБВИНЕНИЕТО ПОТВЪРЖДАВА ЛИ ПОКАЗАНИЯТА СИ? ИМА ЛИ ПРОБЛЕМИ ГЕШ? ВЕЩОТО ЛИЦЕ КАКВО КАЗА?

 4. 31
  Какъвто Панов .такъв и защитникът му... | нерегистриран
  2
  -13

  https://blitz.bg/obshtestvo/bumerang-advokat-mikhail-ekimdzhiev-sshcho-zabrkan-v-imoten-skandal-dokumenti_news667512.html

  Хайде да не се правят на най-честните ,защото нали дзнаете кои в женския свят били най- честни....Тия са същитенищо ,че сда мъже.

 5. 30
  аверчИ | нерегистриран
  19
  -1

  Абе .. кажете нещо за Иванчевата .. много тихо нещо. Не, че съм убеден, че е невинна ама ме кефи да видя ще бъде отразена боНбата от вчера :)

 6. 29
  Марко | нерегистриран
  20
  -4

  Бат,Лозан не е виновен за нищо.  Просто много пречи и го "готвят на бавен огън",но са забравили да сложат дървата ,да ги запалят и да сложат котела с подправките...  От това срещу бат Лозан нема да излезе не нищо,а "чеп за зеле"...

 7. 26
  0000 | нерегистриран
  16
  0

  На снимката липсват още хора, защо така?

 8. 25
  Изтриха половината неща | нерегистриран
  18
  0

  Айде разчистиха форума

 9. 24
  Да бе | нерегистриран
  2
  -4

  Кажи поне един

 10. 18
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 17
  | нерегистриран
  12
  -17

  Артекс е частна фирма. На каквото цени иска, на такива ще продава. Въпросът е защо все продава на ниски цени на ЦвЦв, на кумците си Лебедови... А тяхното прегрешение е това, че не са плащали данъци. Че не са декларирали. Че говорят за морал, който нямат. Също като нахалната Иванчева. Що се отнася до “Пацо”, нека да каже някой от капацитетите тук, има ли достъп до покрива си. Аз нямам. Знам, щото ми идеше да се хвърля от покрива, след като гледах Лебедка по телевизията, ама не можах - достъп нямах...

 12. 15
  големия | нерегистриран
  11
  -22

  панов-беттиии -морал -аиде стига бе

 13. 12
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 10
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 9
  *********************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.