Цветинка Пашкунова: ВСС е длъжен да спре избора на разследващ главния прокурор

Цветинка Пашкунова: ВСС е длъжен да спре избора на разследващ главния прокурор
Цветинка Пашкунова, снимка: в-к "24 часа"

Кой ще бъде новият „специален“ прокурор, който ще може да разследва главния прокурор и заместниците му – отговорът на този въпрос едва ли скоро ще стане ясен. Причината за това е искането на президента Румен Радев до Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които въпросната фигура бе въведена в българската правна система. След като на 9 март конституционните съдии допуснаха за разглеждане по същество искането на президента, казусът с провеждането на процедурата по избор на новия прокурор премина в хипотезата на чл. 54 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Тоест – процедурата трябва да бъде открита и спряна до произнасянето на КС.

В четвъртък въпросът бе на дневен ред и пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които по закон трябва да открият и проведат процедурата по избор. След като приеха изрични правила, по които тя да протече, председателят на Правната комисия към кадровия орган Цветинка Пашкунова обърна внимание, че в условията, в които се намират членовете на Съвета, следва задължително тя да бъде спряна веднага след като бъде открита. Дебат по въпроса не се проведе по същество, но това се очаква да се случи още на следващото заседание на Пленума.

Потърсена за коментар от „Правен свят“ Пашкунова обясни детайлно какво предстои пред кадровия орган до произнасянето на КС, а и след него. „Основанията за спирането на процедурата са посочени в чл. 54 ал.1 т.4 от Административнопроцесуалния кодекс – когато КС е допуснал за разглеждане по същество искане, с което се оспорва конституционосъобразност на приложим закон, а ние сме точно в такава ситуация, ние сме длъжни – законът императивно разпорежда, че ние сме длъжни да спрем процедурата до произнасянето на КС. Тъй като в искането на президента се оспорват определени разпоредби – чл. 46 ал. 8, чл. 196 ал. 6, 213а ал. 2 от НПК и чл. 136 ал. 6 от ЗСВ – се очертава, че със статута на този прокурор по разследване и неговата функционална компетентност се засягат основни ценности – независимостта на прокурора и принципът за равенство. Включително президентът е посочил, че предвидената процедура по избор се различава от тази, която е предвидена за останалите прокурори. Затова, за да гарантираме една конституционосъобразна и ефективна процедура, ние трябва да спрем избора до произнасянето на КС“, обясни Пашкунова.

От думите й стана ясно, че не само настоящата процедура за избор на конкретен магистрат, но и бъдещето на този нов правен феномен изобщо зависи изцяло от волята на конституционните съдии. „След решението на КС вече ще предприемем съответните действия. Ако обяви противоконституционност – ще прекратим процедурата, а ако обяви, че разпоредбите са съобразени с основния закон – ще продължим процедурата. Защото имаме срокове – до три месеца да направим избор“, заяви председателят на Правната комисия.

Пашкунова беше категорична и в това, че пред ВСС в момента няма никаква друга алтернатива освен спирането на процедурата. „Отново казвам – законът е императивен, освен в изключенията на чл. 54 ал. 2, където се казва, че не се спира от административния орган производството, когато съществува опасност за живота и здравето и гражданите или се застрашава държавният и общественият интерес. Ние не сме в такава ситуация. Сега следва ние да публикуваме правилата, защото по силата на чл. 5 от тези правила ние първо трябва да открием процедурата, а ние няма как да я спрем без преди това да сме я открили. Тя трябва да е висяща пред нас. В следващото ни заседание предстои именно това – да открием процедурата и да спрем производството пред нас до решението на КС по дело № 4 от 2021 г.“, допълни накрая тя.

Още по темата

ВСС даде заявка, че ще спре избора на специалния разследващ главния прокурор

Предишна новина

Началникът на отбраната и бившият шеф на “Военна полиция” разпитвани за бягството на Резидента?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.