Църква съди здравната инспекция в Пловдив за камбана


Съдебна война за шума на камбаната от църквата "Св. Георги" в Първомай се разгаря с пълна сила. Отец Георги Томов обжалва в пловдивския административен съд разпореждането на регионалната здравна инспекция да се намалят децибелите. До безпрецедентния казус се стигна, след като лекар спечели дело срещу РЗИ, че не е взела мерки за ограничаване на шума от звъна. Той причинявал здравословни проблеми на медика и живеещите около храма. Инспекцията е дала предписание на храма в Първомай 250-килограмовата му камбана да бие по-слабо.

"Тя е конструирана да звъни по този начин. Няма как да се намали шумът", категоричен е отец Георги Томов от "Св. Георги". Свещеникът уточни, че камбаната е била подарена на храма през 1929 г. от бежанци от Одринска Тракия. Към нея преди е бил монтиран часовник, така че ударите да са на всеки кръгъл час. От 2 г. обаче са само в 7, 30 и 16 часа, след като докторът и привържениците му залели с жалби институциите заради камбаната.

"Сега искат напълно да замлъкне", огорчен е отец Георги. Адвокат Вера Сърбова, която е била ангажирана от църквата да я представлява в съда срещу РЗИ, е представила заключения на медици, че камбаненият звън не вреди на здравето. Според нея много научни изследвания доказвали, че дори има лечебен ефект. В конкретния случай камбаната биела по 43 секунди два пъти дневно.

"В противоречие със Закона за вероизповеданията е държавата, в частност съдът, да се меси в работата на църквата. Камбаните са елемент от нейната религиозната дейност", посочва адвокат Сърбова. По думите й шумът от мотоциклетите и влаковете е по-силен от камбанения звън, но за тях РЗИ не давала предписания да се намали.

От здравната инспекция в Пловдив се въздържаха от коментар до излизане на решението на съда, което се очаква до месец.

Симеон Дянков смята, че клевети от съратници на Цветан Василев довели до делото срещу него за ЕВН

Предишна новина

Имаме вече "право на забрава" в интернет*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.