Д-р Щерьо Ножаров: Успешна е тази реформа в съдебната система, която води до по-висок икономически растеж

Д-р Щерьо Ножаров: Успешна е тази реформа в съдебната система, която води до по-висок икономически растеж
Д-р Щерьо Ножаров

Реформите, които държавата ще трябва да направи през 2021 г., са с фокус върху икономиката. Акцентите са два - единият е образованието, където промените са свързани най-вече с иновациите и прехода към дигитална икономика, а другият е реформата в съдебната система, която е свързана с бизнес средата. Това заяви д-р Щерьо Ножаров, икономист и преподавател в УНСС пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Успешна е тази реформа в съдебната система, която води до по-висок иконимически растеж”, изтъкна Ножаров.

Той коментира и конкретни реформи, които се обсъждат, включително възможността за прекрояване на съдебната карта и предложението за въвеждане на индивидуална конституционна жалба - част от проекта за нова конституция.

“Това е нещо хубаво и важно, което не трябва да бъде “погребвано” с проекта за новата Конституция”, изтъкна Ножаров.

Според него въвеждането на програмно бюджетиране в съдебната система би било положително, но е много закъсняло.

“Ние сме на четвърто място в Европейския съюз по брой съдии на 100 хиляди души, системата е добре финансирана и обезпечена откъм човешки ресурси, но ефективността й е твърде спорна”, коментира експертът.

Следващото важно нещо, което би следвало да се въведе, е т.нар. електронно правосъдие - самостоятелно и по дистанционен път да се извършват процесуални действия”, обясни Ножаров.  

Той допълни: “При едно скоростно правосъдие, особено по търговски дела и дела, свързани със собственост, ще успеем да привлечем, успоредно с ниските данъци, много повече чуждестранни инвеститори”.

По отношение на образователната система той изтъкна необходимостта от коренна промяна за получаване на научните степени и длъжности, която да съответства на международните стандарти.

Още по темата

КАТ събра над 100 милиона лева глоби за година

Предишна новина

25 милиарда лева са постъпили в НАП за 2020 г.

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  Въпрос | нерегистриран
  1
  0

  Това ЗЗС злоба, завист съдия ли значи или друго нещо. Добавете зловредност т. е ЗЗЗС.

 2. 11
  Кой | нерегистриран
  1
  0

  Кой напомни за НПО индустрията ССБ. Трябва да ги пререгистрират под ново име ЗЗС,приемници на ССБ.

 3. 8
  умнокрасивите форумци | нерегистриран
  5
  -6

  Умнокрасивите форумци не почиват. Те са умни, защото са изкарали много хартиени сертификати в двудневни курсове в НИП. Те са и красиви, защото имат хубави съдебни заплати и като могат да си позволят дрешка на Армани си мислят, че са манекени. И когато някой започне да говори, че трябва реформа в съда, защото парашутистите са станали прекалено много избухват. Те не могат да понесат мисълта, че може да се наложи да се трудят като адвокати и да спрат да исползват шаблонни мотиви или копи-пейст от адвокатските защити. Свят в който наистина трябва да работят за да си заслужат парите като адвокати не би им понесъл. Хубаво е топлото местенце на което са те спуснали с парашут и горко на тези които се опитат да кажат, че царят е гол...

 4. 5
  Пандемията се отразява зле на коментаторите | нерегистриран
  6
  -8

  Въпросната научна публикация която прави връзка между икономически растеж и реформа на съдебната система се казва:
  Shteryo Nozharov, ‘Economic growth and the reform of the judicial system of Bulgaria in the period 2000-
  2015’ MPRA Paper <https://econpapers.repec.org/paper/pramprapa/72919.htm
  Тя е цитирана в юридическа публикация на Европейската банка за възстановяване и развитие:
  Европейската банка за възстановяване и развитие (European Bank for Reconstruction and Development-EBRD) цитира гл.ас. д-р Щерьо Ножаров от УНСС в свой документ от месец декември 2019 г. със заглавие: Discussion Paper – Building an Effective Debt Enforcement Framework.
  Цитатът е на стр.9-под линия и на стр.52 от библиографската справка. Пълния текст на документа можете да изтеглите от следния линк на интернет страницата на EBRD:
  www.ebrd.com/documents/ogc/debt-enforcement-in-europe-and-beyond-discussion-paper.pdf?blobnocache=true

 5. 3
  Крясък | нерегистриран
  13
  -5

  Не знаех, че съдебната реформа трябва да води до икономически растеж... Ама щом докторът казва, сигурно ще е така... Най-вероятно от бюджета на съдебната власт трябва да се влага в икономиката... На шеста скорост да се решават делата, може и някой да разбере, че е осъден за нещо ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.