Да има престъпление "подкупен лекар", предлагат на министър


В Наказателния кодекс да бъдат предвидени специални текстове за лекари, които са подкупни. Това предложение са направили от закрития вече център БОРКОР до здравния министър Кирил Ананиев. Центърът е изготвил анализ на възможностите за корупция при търговията с медицински изделия - протези, уреди и пр.

В НК трябва да има специални текстове за корупционни престъпления при изписването на лекарства и медицински изделия или при определянето на доставчиците на такива, предлагат от БОРКОР. В момента в българското законодателство нямало такива текстове, а в същото време много от лекарите работели за фармацевтични компании, включително и срещу спонсорство, твърди документът.

Лекарите и болниците, които работят за фармацевтични компании, трябва да бъдат включени в специален регистър, който да се управлява от Националната агенция по приходите и Министерството на здравеопазването, препоръчват още от БОРКОР. Той трябвало да е част от законов механизъм за лобистката дейност на фармацевтичните компании.

Предлага се и ограничение на медицинските изделия, които могат да се предлагат свободно в дрогерии.

БОРКОР бе закрита от края на миналия месец и ще се влее в новата Комисия за превенция на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Мегаорганът, който бе създаден с новия антикорупционен закон, включва още досегашната КОНПИ, комисията за конфликт на интереси, отдели от Сметната палата и ДАНС. 

Почина Иван Велинов, бивш председател на Върховния съд и на Съюза на юристите в България

Предишна новина

Безработните дължат месечно по 20,40 лв. за здравни вноски

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  Глупости. Няма такова нещо като "подкупен лекар", благодарение на изключително мъдрите ни законотворци лекарите са търговци и им се плаща за стоката, която продават. Рекламации обаче не се приемат, защото резултатът от стоката е "божа работа". Вместо тъпи законодателни предложения, по-добре тия безхаберници в НС да преосмислят цялостната законодателна уредба на здравеопазването. Никакви здравни осигуровки, джипита и клинични пътеки и НЗОК. Държавно финансиране на здравните услуги, предоставяни от държавни и общински поликлиники и болници, никакви държавни пари на частните болници, те могат отлично да се справят и сами, а ако не могат - фалират както всички останали търговски дружества. Парите ще дойдат от правилното и законосъобразно разходване на публичните средства, истинска борба с контрабандата, преразглеждане на всички неизгодни за държавата концесионни договори, обратно изкупуване на ЕРП-тата и печалбата да остава за държавата, конфискация на имуществото на незаконно забогатели престъпници, в т.ч. и политици. Пари има, съвест и отговорност да се управлява държавата в интерес на българския народ няма. Последното е престъпление, което отдавна е инкриминирано в НК, но затова пък действаща прокуратура трябва да има.

 2. 1
  | нерегистриран
  2
  0

  И какво се оказа у нас - когато си поиска рушвет (с цветя не ям и бонбони не пия), лекарят не е длъжност но лице, когато го набият заради това, че е отказал да лекува без рушвет - се оказва, че е длъжностно лице.

  Какво да се лъжем - гнили са ни ябълките!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.