Да плашиш хората във времена на криза, за да си прокараш интереса, явно този път няма да мине

Да плашиш хората във времена на криза, за да си прокараш интереса, явно този път няма да мине
Илко Семерджиев, снимка:БГНЕС/архив

"Така става, г-жо Асена, когато се опитваш да осребриш мътната вода. Впрочем, не за първи път...". Taка бившият министър на здравеопазването в периода 1999 – 2001 г. Илко Семерджиев коментира в личната си Фейсбук страница скандала с публичните изяви на председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова, която от миналата седмица вече е и обвиняема за всяване на паника в обществото, че лекарствата у нас щели да свършат.

В коментари под собствената му публикация Семерджиев допълва: "Генеричното заместване и изхвърлянето на лекаря от лечебния процес, когато притежаваш производител на лекарства, дистрибутори и верига със стотици аптеки с назначени фармацевти-служители е не просто злоупотреба. Да плашиш хората във времена на криза, за да си прокараш интереса явно този път няма да мине".

"В България дефицит на лекарства в момента няма, а в условията на извънредно положение да обикаляш медиите и да говориш лъжи е опасно - никой от бизнеса не иска да му се прикачи етикет, че неговите лекарства ги няма на пазара не само защото не е вярно, но и защото така им се нанасят пазарни и репутационни щети. А за стресирането на хората да не говорим. Kорпоративният лобизъм на напазарувания ви председател ми е известен в детайли. вкл. опорочения избор на конгреса ви. Измамени сте вие като съсловие и е жалко, че не се справяте с даденото ви самоуправление по закон. Публичният резил, който госпожата ви нанесе ще ви преследва с десетилетия. Помогнете си сами докато е време, защото въпросът не е в това кой какво е казал, а какво прави - разговора за това предстои. Приемете го като добронамерен съвет от човек с опит", обръща се бившият здравен министър към фармацевтите.

И допълва: "Смесването на медицината и лечебния процес със социални теми и задължения, каквито всеки заинтересован си въобразява, че може да възлага на лекарите чрез администрацията и управлението е открит лобизъм от страна на г-жа Асена Стоименова, която е известна в това си качество още от мандата си в ИАЛ, който завърши с над 1.5 млрд. лв. преразходи за лекарства от публични и частни източници на финансиране, а най-големите плащания и доплащания в здравната система достигнаха до 56% през 2017 г. и са за лекарства, а не за медицинска помощ. Изводите за нейната мисия и интереси всеки може да си направи сам. Лекарят трябва да бъде оставен да лекува, а не да бъде превръщан в заложник на немедицински претенции от финансово заинтересовани лица. Г-жа Стоименова, ако наистина иска да защити някакъв изконен интерес на фармацевтите следва да съсредоточи своите усилия в разкъсването на вертикалната интеграция между производител на лекарства, търговец на едро и вериги от аптеки, които затварят цялостен търговски цикъл на един и същи собственик. Всички добре знаем, че когато собственикът даде команда за конкретни генерични замествания в полза на собствените си лекарства, наетите служители в неговите дистрибутори и вериги от аптеки започват да пласират предимно или само неговите лекарства. Същото важи и за аптеките, които не са негови, но са снабдявани от неговите дистрибутори – те имат как да оказват както търговски стимул, така и търговски натиск, вкл. принуда. За разлика от аптекарите, лекарите не са служители на "вертикалите" и е много по-трудно да бъдат принудени да изписват единствено техните лекарства. Освен това, отговорността за крайния резултат от лечението е при лекаря, а не при аптекаря и за да си запази пациентската листа, лекаря много по-трудно би поел риска да лекува по чужди "търговски" инструкции (нека не забравяме също така, че и лекарите имат своята човешка, и професионална съвест). С изброеното до тук директно и без намеци казвам, че ако г-жа Стоименова има действително намерение с нещо да помогне на пациентите, то първото условие е да се санира дефектната среда, защото в нея всяка "идея" се изкористява и изкривява. Докато има вертикална интеграция в лекарствения сектор всяка професионална инициатива в полза на пациентите е обречена".

Още по темата

Опитваме се в кризата да помагаме и на длъжници, и на кредитори*

Предишна новина

И от КПКОНПИ дариха 65 300 лв. за борбата с COVID-19

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Сталкер | нерегистриран
  13
  -2

  Относно доктора, не е важно да знаем обноските му с фармацията, но в интеграционната му схема липсва решаващото звено на професори-лобисти, които кръстосват по световни конференции, благословени от световните фармавериги, а все нещо остава и у нас. Защо например ни е потрябвал румънски аналгин? И от кои две държави се върна медичка с covid-19, че и с преводачката си? Други работи няма да си спомняме, но угодяйството (sic!) е нетърпимо.

 2. 2
  Изключително удобно за този псевдосайт | нерегистриран
  13
  -4

  Най-добре е да се случи това, което казва № 1.

 3. 1
  Пешо | нерегистриран
  17
  -6

  Скрийте се, Правен Свят!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.