Парламентът прие оставката на "Борисов – 3"

Парламентът прие оставката на "Борисов – 3"

Народното събрание реши: Задължава министър-председателя да се яви в парламента за отчет на 21 април като точка първа, предложи зам.-шефът на парламента Татяна Дончева.

135 депутати гласуваха “за”, а само 70 депутати от ГЕРБ “против”. Така предложението се прие, но Христо Гаджев от ГЕРБ поиска прегласуване. След него резултатът бе 142 гласа “за”, 70 депутата от ГЕРБ гласуваха “въздържали се”.

Народното събрание прие оставката на Министерски съвет единодушно със 156 гласа "за". Решението дойде след скандал, който беляза първия официален работен ден на 45-тия парламент. Повод за напрежението в пленарната зала се оказа включването на точката, а дебатът се оформи около спора трябва или не да се гласува оставката.

Предложението за включване на оставката в програмата на депутатите направи председателят на парламента Ива Митева, след като преди ден на основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде оставка на ръководения от него Министерски съвет.

И започна познат спор в пленарната зала.

От ГЕРБ попитаха защо изобщо се налага гласуване, а в отговор председателя на парламента Ива Митева обясни, че такива са изискванията на Конституцията. За спазването на закона призоваха и от левицата и на свой ред отново поискаха в парламента да дойде лично премиера. ГЕРБ не одобриха изказванията.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков попита какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана.

"Какво ще се случи на практика ми кажете? Ще спре правителството да функционира ли? Ще ви кажа начина, по който то ще спре. Направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да бъде министър-председател. Кажете – ще управлявате или няма да управлявате", заяви Биков.

Изказването му доведе до критики и твърдения за обиди.

"Г-н Биков, вие току-що обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува. Не можете да наричате текстовете на Конституцията - смешни", заяви Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

От ГЕРБ контрираха с твърденията, че министър-председателят и Министерски съвет са по местата си по волята на българската Конституция, която ги задължава да изпълняват ролята си, за да няма вакуум между две правителства.

Въпреки разразилия се спор, оставката на правителството беше подложена на гласуване и единодушно приета. 

Кабинетът обаче продължава работа до назначаването на нов Министерски съвет.

 

Още по темата

Здравният министър, а не НОЩ, носи отговорността за епидемията

Предишна новина

От понеделник приемат документи в конкурсите за административните съдилища

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.