Да си измислиш протест – Георги Георгиев от БОЕЦ знае как

Да си измислиш протест – Георги Георгиев от БОЕЦ знае как
Протест пред Съдебната палата няма, скрийншот:Нова телвизия

Може ли да се измисли граждански протест и да се имитира народно недоволство срещу главния прокурор? Оказва се може, а лидерът на свързаното с банкера-беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ – Георги Георгиев – знае най-добре как.

След като във вторник шепа „вечни протестъри“ направиха катун пред Съдебната палата в София, в сряда сградата осъмна пред входа си с присъствието на 30-тина души верни спътници на Георгиев. Реално обаче „протест“ и „гражданско недоволство“ се оказва, че няма, тъй като достъпът до Съдебната палата е напълно свободен както за гражданите и адвокатите, така и за магистратите и служителите, които безпрепятствено влизат по своите си задачи в сградата и през централния, и през служебните входове.

Истината всъщност е, че целият маскарад от последните дни е организиран, за да се вдигне малко медиен шум и да влязат образите на „гражданското общество“ в новинарския поток, като че ли някой, освен организаторите, има някаква полза от това. В кръга на шегата, по-съществена новина за столичани в сутринта на сряда се оказа не измисляният протест на Георгиев и феновете му от БОЕЦ, а фактът, че Столична община е предприела действия за измиване и дензифекциране на улиците в района на Съдебната палата и съседните в околност. Вероятно защото „къмпингуващите“ от вторнишкия катун пред сградата не се бяха погрижили достатъчно да не замърсяват около себе си, докато привидно протестират срещу главния прокурор, а живущите в района не останаха особено доволни от мръсотията около тях.

Една от медиите, която се е превърнала в рупор в кампанията срещу прокуратурата, "Медиапул", призна за провала на протеста. "Междувременно БОЕЦ започна безсрочния си граждански протест, който цели да блокира Съдебната палата в София. Организацията символично се опитва да не позволи на Иван Гешев да отиде на работа. Първият протест бе насрочен за 8:30 часа в сряда, но интересът на гражданите към този час не бе особено голям. Събраха се десетина души около петте протестни палатки, които бяха разположени още в понеделник вечерта", пишат от медията.

Ето каква е и новата форма на „протест“, която БОЕЦ и поддръжници измислиха:

Още по темата

Наказаха двама за купуване на гласове във врачанското село Краводер

Предишна новина

ВАдвС до КС: Само хермафродитите могат да получат юридическо признаване на избора си на пол

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Невена Миткова | нерегистриран
  0
  0

  Протестите пред Съдебната палата са ”политически акции на подсъдимо лице”. Това каза днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Обвинителният уклон на репликата й съвсем ясно показва, че русокосата дама се опитва да убеди обществото как едва ли не няма нужда да гледаме серозно на растящото с всеки изминал ден недоволство пред Палатата, защото то, видите ли, е дело на „лош, уличен в престъпление човек“.
  Опитът на Милева да прави недопустими внушения по този нескопосан начин, навежда на няколко мисли, които хич не са в нейна полза. Защото на първо място поставят под въпрос нейния професионализъм. Добре е да напомним на Сийка Милева, че в правото има презумпция за невинност, както и че според чл. 31, ал. 3 от Конституцията на България: „Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда“.
  Освен това Милева би трябвало да е наясно, че в чл. 6, ал. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по която Република България е страна от 1992 г.: „Всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона“.
  Години наред, уважаема г-жо Милева, прокуратурата губи все повече позиции и заради подобни послания. Те затвърждават усещането в хората, че държавното обвинение не се осланя на буквата на закона, както им се иска на всички, а на интересите на този или онзи, споменат дори в санкциите по делото „Магнитски“. Уви, доверието от 6% е пагубно за прокуратурата, която представлявате. То се срива най-вече заради факта, че повечето от шумно рекламираните и с ваше участие дела, се сгромолясват в съдебната зала. И за това никой след това не носи отговорност.
  А най-страховитото, което остава като спомен в съзнанието на хората е все по-честата констатация на съдебните състави, че „действията на прокуратурата са незаконни“. Любопитно е, защо когато загубите знаково дело, не се появявате, за да кажете поне нещо, та било то и в своя защита. Знаете ли, че поза „хамстер“ не е най-здравословна, предупреждават психолозите.
  Кой, ако не прокуратурата, трябва да назовава нещата с истинските им имена. Защо тогава Милева спести името на „подсъдимото лице? Защото се страхува, защото изпълнява поръчка или защото действа според други правила на играта, за които ние не знаем?! Нека тя да каже. Но ние се досещаме, че визира лидера на БОЕЦ Георги Георгиев. Знаем и фактите около неговото обвинение и те не носят кой знае какви позитиви за държавното обвинение. Даже, напротив, стига човек да се зарови в хронологията на събитията около атаката срещу него и съпругата му от пратеници на една телевизия, близка до олигарси и бивши властимащи. На протестите, обаче виждаме не едно, а много лица – десетки, стотици. Тезата, че недоволството се организира от клиенти на Темида е толкова вехта и пропукана, че чак дразни. То бива да ни подценявате, ама чак пък….Да не ви се сърдим, може пък вие толкова да си можете.
  Безобразията, които извършва прокуратурата, родиха парадокс. Голяма част от клиентите на държавното обвинение изобщо не са бандити, за каквито ги набеждават. Но с натиск, насилие и репресия, всъщност ги превръщате в герои, каквито също не са. Става така, защото прокуратурата ги „удря“ не по силата на правото, а според силата на мутрите, узурпирали почти всички държавни институции, сред които и нейно величество – „Каскетурата“.
  Юристи разказват, че още на първите лекции в университета, се учело за презумпцията за невиновност. Ако г-жа Сийка Милева ги е изтървала, защото е била заета с нещо по-важно, не е болка за умиране. Винаги може да се наваксат. Стига, разбира се, да не е за сметка на ведомството, което от много скоро има претенцията да е най-близо до Господ. Защото, нищо чудно с приказките си, Сийка още повече да го забатачи .

 2. 6
  имащ позиция и реагиращ | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Ако нещата бяха безобидни, нямаше да вдигате пропагандните щитове срещу катуна и да пазите главния прокурор. Активността ви подсказва страх и притеснение. И има защо.

  мога ли да знам какво се цели с протеста? При евентуален успех на протеста какво се предлага да се промени, кой ще го променя и как ще се променя? И промяната кого и как ще засегне и ще е по добра ли за обикновения вечно прецакан с нечестни методи нормален гражданин, който е ежедневно смазван от държавните институции, без значение кой е на власт с методи , на които дори инквизицията би завидяла?!!!
  И кога най после ЗСВ ще се промени , за да носят отговоронст и съдиите, когато нарушават закона?!!! Съдиите, които са васали на всяка власт!!! КОГААААА???

 3. 2
  | нерегистриран
  13
  -29

  Ако нещата бяха безобидни, нямаше да вдигате пропагандните щитове срещу катуна и да пазите главния прокурор. Активността ви подсказва страх и притеснение. И има защо.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.