Данаил Кирилов към съдии: Утре ще поискате да линчуваме главния прокурор

Данаил Кирилов към съдии: Утре ще поискате да линчуваме главния прокурор
В дискусията за отговорността на "тримата големи" участваха експерти, представители на ВСС, адвокатурата, съсловни организации и Инспектората към ВСС

Буреносно заседание проведе междуведомствената работна група за изготвяне на законодателни промени, засягащи разследванията срещу председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор. Десет дни след като правосъдният министър Данаил Кирилов представи идеите си за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и на Закона за съдебната власт (ЗСВ), становище против предложенията изложи от името на ВКС съдия Галина Тонева, която през 2012 г. бе един от неуспелите кандидати в процедурата по избор на "обвинител №1".

"ВКС изразява принципно несъгласие като цяло с предложените промени за разследвания срещу тримата най-висши магистрати", заяви Тонева. Според нея законопроектът по същество в още по-голяма степен осигурява недосегаемост на главния прокурор. "На първо място искаме отново да подчертаем тезата и тя няма нищо общо с конкретните лица, които заемат длъжностите в този момент. Искам тук да сме абсолютно правилно разбрани. Нас не ни интересува как се казва в момента главният прокурор, председателят на ВКС или ВАС. Ние трябва да решим един системен проблем, констатиран от международните институции", разясни Тонева.

По думите й, тезата, че трябва да има еднакъв подход по отношение на тримата големи е концептуално сгрешена. "Всички знаем много добре, че няма никаква нито законова, нито теоретична, нито практическа причина към настоящия момент да не се осъществява наказателно преследване срещу председателите на върховните съдилища", допълни съдия Тонева. Според нея е вярно, че теоретично е възможно и същото по отношение на главния прокурор. "Съществената разлика идва от фактическото положение от нормативната и институционална уредба, която съществува в страната и която превръща главния прокурор в централна фигура на институцията", допълни още Тонева.

Очаквано в края на изложението си тя на практика поиска ликвидиране на независимостта на главния прокурор, респективно на държавното обвинение. Върховният съдия ултимативно поиска промяна на Конституцията, без която реално разследване срещу "обвинител №1" не можело да има. Според Тонева, това можело да се осъществи и от обикновено Народно събрание.

В рамките на дебата, съпътстван от разразилата се над столицата буря, Атанаска Дишева от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) очаквано подкрепи позицията на Галина Тонева и на ВКС, като индиректно потвърди съмненията, че целта на становището е ограничаване правомощията на ръководителя на държавното обвинение. Според Дишева, главният прокурор бил "недосегаем".

На няколко пъти в дебата се стигна до извода, че би било добре преди предприемането на конкретна законодателна инициатива, да се изиска тълкуване по темата за отговорността на "тримата големи" в съдебната система от Конституционния съд.

Активност в дебата очаквано прояви и председателят на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев, който на няколко пъти повтори добре известната теза на провалилия се правосъден министър Христо Иванов и на лобистки адвокатски кръгове, че без конституционна реформа не можело да се реши въпросът с разследването на главния прокурор. Калпакчиев "претопли" идеята заместник на главния прокурор да може да разследва "обвинител №1". Данаил Кирилов му припомни, че в докладите на Европейската комисия (ЕК) е посочено, че трябва да се осигури възможност за разследване на "обвинител №1" и на върховните магистрати. След като на няколко пъти подстрека правосъдния министър да се ангажира с прокарването на конституционна реформа, но не успя да го убеди, Калпакчиев обяви, че по-добре би било в такъв случаи да не се променя изобщо законовият ред за разследване на "тримата големи". Правосъдният министър не скри удовлетворението си от това признание на бившия кадровик и настоящ председател на ССБ.

Данаил Кирилов припомни, че дебатът не се отнася за промяна на Конституцията. Министърът изрично уточни, че още през 2015 г. при дебата около последната промяна на основния закон е било прието, че принципът на разделение на властите не позволява обикновено Народно събрание да променя ролята и мястото на държавното обвинение в съдебната власт.

Оформилото се в дискусията трио Тонева, Калпакчиев, Дишева, което в голяма степен направи дебата политически за сметка на експертното обсъждане, принуди на няколко пъти правосъдният министър и неговият заместник Евгени Стоянов да припомнят, че обект на разискване е не промяна на основния закон, а конкретни идеи за реформа на НПК и ЗСВ.

Накъсано, нервно, многократно Калпакчиев взимаше думата, без да прави конкретни предложения за промени в предложените текстове, а ползваше възможността да натъртва, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) искал изпълнение на решението по делото "Колев срещу България", засягащо именно възможността за разследване на "тримата големи" в съдебната власт. Кирилов бе категоричен, че решението на ЕСПЧ отпреди десет години се отнася до пропуск на администрацията.

В опит да разведри обстановката, но и да осветли всъщност какво се крие зад желанието на Тонева, Калпакчиев и Дишева за конституционна реформа, министърът на правосъдието обобщи, че утре някои може да предложи: "да няма главен прокурор, да не е член по право на ВСС, да го линчуваме, да определим кой адвокат да повдига обвинения срещу главния прокурор".

След като повече от час и половина триото "Тонева, Калпакчиев, Дишева" бяха обсебили дискусията, думата все пак успяха да вземат и двама от членовете на Прокурорската колегия на ВСС – Даниела Машева и Пламена Цветанкова. За разлика от цитираните трима активни участници в дебата, Машева и Цветанкова излязоха с конструктивни и конкретни предложения по първоначалния вариант за законови промени, анонсирани от правосъдния министър. Според тях, точният момент, в който трябва да настъпи намесата на кадровия орган в процедурата на ангажиране на отговорност на "тримата големи", е непосредствено преди някой от тях да бъде привлечен в качеството му на обвиняем. В настоящия текст, предложен от Данаил Кирилов, е записано, че Пленумът на ВСС, с квалифицирано мнозинство, дава или респективно отказва разрешение изобщо за стартирането на досъдебно производство срещу председателите на ВКС, ВАС или главния прокурор. Според Пламена Цветанкова е необходимо от проекта да отпадне и възможността правосъдният министър да сезира Пленума и да иска разрешение за стартиране на досъдебно производство срещу някой от тримата ръководители, за да се избегне и хипотеза, при която изпълнителната власт се намесва в законодателната и за да се гарантира напълно разделението между трите власти.

Данаил Кирилов съобщи, че след обсъждане на идеите за промени в НПК и ЗСВ с експертите на Европейската комисия, отговорни за списването на Мониторинговия доклад, е взел решение да отпадне текстът, според който министърът на правосъдието, освен трима членове на ВСС, може да инициира стартирането на производство срещу "тримата големи". Кирилов обясни, че е допуснал технически пропуск и бе категоричен, че за да няма съмнение за намеса на изпълнителната власт в съдебната, министърът ще бъде изцяло изключен от кръга от лица, които ще могат да инициират разследването.

Извън политическите идеи, Атанаска Дишева предложи да бъде предвидена възможността искане до Пленума на ВСС за стартиране на производство да може да прави и наблюдаващият прокурор. По този повод Кирилов уточни, че така би могло да се стигне до ограничаване на кръга от лица, които да инициират разследване срещу "тримата първи".

Експерт от Инспектората към ВСС (ИВСС) изрази становище в подкрепа на предложените от правосъдния министър промени, които разглеждат "тримата най-висши магистрати" в пакет.

В края на продължилата два часа дискусия правосъдният министър обяви, че текстовете за промяна на режима за търсене на отговорност на председателите на върховните съдилища и на "обвинител №1" ще продължат да се доработват, а за обществено обсъждане ще се публикува и другият мащабен проект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който доскоро се подготвяше в отделна работна група в правосъдното ведомство. Тя обаче е приключила своята работа, закрита е и е готова с идеи за изменения на съдебния закон, част от които касаят атестирането на магистратите, дисциплинарната дейност на ВСС, както и работата на Инспектората към кадровия орган.

Предаваната "на живо" в интернет дискусия показа, че правосъдният министър не е желае конституционна реформа по отношение разследването на "тримата големи", но е почти сигурно, че въпросът в крайна сметка ще достигне и до Конституционния съд.

"Бурята се размина, просветна...". С тези думи Данаил Кирилов закри дискусията.

Още по темата

Деклариране и внасяне на данък върху доходите от наем на физическо лице

Предишна новина

Намаляването на пенсионната възраст на полските върховни съдии противоречи на правото на Съюза

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 15
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 14
  | нерегистриран
  10
  -4

  Трийте, трийте, всяка крива, успоредна на вашата, е права !

  Знаем !

 3. 13
  Тонева, Калпакчиев, Дишева | нерегистриран
  15
  -6

  Галина Тонева просто пропусна да протестира оправдателната присъда на Калпакчиев по делото САПАРД. Само това е достатъчно повече да не се изявява по отношение на съдебна реформа. Това се казва наглост до безкрай, ведно с имотната Дишева.

 4. 12
  принципните Галя, Дишева и Калин | нерегистриран
  13
  -5

  Не протестира оправдателна присъда по делото Сапард на Калпакчиев и пак един до друг! На тези хора Тенева, Калпакчиев и Дишева им плащат за всяко изказване и днес явно доста са заработили. А вие си губите времето да ги слушате и опонирате. При тях всичко е по сценарий!

 5. 10
  Лялев | нерегистриран
  7
  -2

  Кой ще е главен прокурор после?

  Някой хем уравновесен,хем да пие мношко!

 6. 9
  любопитка | нерегистриран
  18
  -9

  Галя, ти делото Опицвет помниш ли го? Аз-да. Много пари, още мирише...

 7. 8
  | нерегистриран
  17
  -8

  Автобус, ама 53 - местен. Калпака е велик. И тази, дето му пише изказванията, и тя е велика. Е, и онази, другата също.

 8. 7
  аман | нерегистриран
  18
  -12

  Галя, дотук ли я докара..в един глас с Насето Дишева. Ще се разплача от умиление. А Калин е върхът - вожд на един автобус хунвейбини, ама все едно целият китайски народ е зад него. И всичко това е посято и старателно отглеждано от "Америка за България" и "Отворено общество". Какъв съд, какви дела, отдавна тези хора правят политика, по задание от менторите си. Един Орбан ни трябва. Ама няма. Има Бате.

 9. 6
  Голата истина | нерегистриран
  28
  -9

  е, че откакто в правосъдната система жените са над 90%, то тя, на практика, не е такава. Знаели са какво правят предците ни, като не са ги допускали в нея. И по-лошо ще става-апокалипсис.

 10. 5
  бау бау | нерегистриран
  19
  -12

  ВНС, нова конституция и кой откъдето дошъл - червенодрешковците при ченгетата.

 11. 4
  Корупцията изисква инструмент за недосегаемост | нерегистриран
  19
  -5

  Съдът е напълно неудобен

 12. 3
  | нерегистриран
  23
  -6

  Постоянно питам, като е толкова прекрасна тая Бг прокуратура на парче и в цялост, защо е такава свинщина от беззаконие повсеместно?

 13. 2
  Галя Тонева в развитие | нерегистриран
  17
  -10

  Позицията на Галя Тонева е обяснима, тя бе кандидат за главен прокурор и всъщност бе кандидатът на проф. Велчев. Тогава обаче в концепцията й нямаше и дума за идеите, които развива сега. А може би просто възгледите й са еволюирали с времето. Може би.

 14. 1
  Галина Тончева е за затвора | нерегистриран
  22
  -18

  Не протестира оправдателна присъда по делото Сапард на калоакчиев и пак един до друг! На тези хора Тенева, калпакчиев и Динева им плащат за всяко изказване и днес явно доста са заработили. А вие си губите времето да ги слушате и опонирате. При тях всичко е по сценарий!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.